Liikemiehen puuhaama Naisleijonien ”kultajuhla” jakaa kansan mielipiteet – päävalmentaja Mustonen ylistää vuolaasti

Julkaistu:

Jääkiekko
Päävalmentaja Pasi Mustonen näyttää vihreää valoa Naisleijonille suunnitellulle kunnianosoitukselle.
Naisleijonat kärsivät kirvelevän tappion jääkiekon MM-finaalissa sunnuntaina. Yhdysvallat oli parempi voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 2–1, mutta suomalaisittain loppuottelusta jäi paljon jossiteltavaa.

Suomi ehti jo juhlia maailmanmestaruutta, kun Petra Nieminen onnistui jatkoajalla maalinteossa. Dramaattisten ja kiistanalaisten tapahtumien jälkeen Niemisen voittomaali kuitenkin hylättiin, sillä hyökkäyksessä mukana olleen Jenni Hiirikosken katsottiin häirinneen USA:n maalivahti Alex Rigsbyä. Kaksikko törmäsi toisiinsa maalin edustalla.

Tapahtuneesta on väännetty kättä puolin ja toisin. Hiirikoski itse on kommentoinut törmäyksen olleen tahaton, minkä vuoksi maali olisi pitänyt hyväksyä.

– Mielestäni se oli selvä maali. Mitkään jääkiekon säännöt eivät poista sitä tosiasiaa, että se oli maali.

– Mutta ei voi mitään. Niin kauan kuin ihmiset tekevät ratkaisuja, niin virheitä sattuu. Tällä kertaa sellainen sattui aika karussa paikassa, Hiirikoski totesi.


Ottelun jälkeen Naisleijonille on satanut tukea koko kiekkomaailmalta. Moni on kutsunut Suomea ottelun moraaliseksi voittajaksi.

Liikemies Thomas Zilliacus on samoilla linjoilla. Hän kertoi tiistaina Ilta-Sanomille, että hän on puuhaamassa Naisleijonien kunniaksi toukokuussa järjestettävää torijuhlaa. Zilliacuksen ajatuksena on myös teettää joukkueelle kultaiset mitalit.
– Minusta Naisleijonat taistelivat mahtavasti ja olivat MM-kisojen moraalinen voittaja, joten tämä olisi symbolinen ele, Zilliacus kommentoi IS:lle.

Ajatus ”moraalisten voittajien” kultamitaleista on jakanut IS:n lukijat. Osa pitää elettä loistavana, osa taas tyrmännyt sen.

– Mistä lähtien hopeaa on menty juhlimaan torille? Minä toivon, että naiset kunnioittaa itseään sen verran urheilijoina, etteivät ota vastaan noita säälimitaleita, IS:n artikkelia on muun muassa kommentoitu.

– Oikein, kultaa tuli, pulinat pois. Tuomio hylätä maali oli väärä, se sotii kaikkea järkeä ja logiikkaa vastaan. On aivan sama miten joku selittää tuomiota oikeaksi niin se on ja oli silti väärä, kuului puolestaan yksi vastakkainen näkemys.

Pasi Mustonen: ”Maaginen ele”

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen pitää Zilliacuksen ajatusta ”erinomaisena”.

– Minun mielestäni tämä on erinomainen aloite. On hienoa kuulla, että tämä koskettaa kansaa ja että ihmiset ovat valmiita tekemään isoja järjestelyjä johtuen siitä, miten ison Suomi-sydämen he näkivät jäällä noiden naisten rinnassa, Mustonen sanoo.

Mustonen kertoo saaneensa sunnuntaisen loppuottelun jälkeen kymmeniä viestejä ympäri Suomea eri-ikäisiltä suomalaisilta.

– Kaikkien sävy on ollut se, että tämä oli jotain ainutlaatuista. On ihan itsestään selvää, että me kosketimme suomalaista sielua.

– Thomaksen ele on ihan maaginen. Se tukee sitä tunnetta, mitä ainakin minä tulen kantamaan sydämessäni loppuelämäni ajan. Tunnetta siitä, että me voitimme maailmanmestaruuden, vaikka se ei jääkään aikakirjoihin, Mustonen sanoo.


Mustonen on Zilliacuksen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomi oli MM-turnauksen moraalinen voittaja.

– Sitä sanoin siinä synkässä hetkessä finaalin jälkeen pukukopissakin. Sanoin pelaajille, että te olitte mestaruuden arvoisia, te voititte sen. Sitten se vietiin meiltä tuomaripäätöksellä pois, se on fakta. Mutta sitä tunnetta, että voitimme sen pelin, sitä kukaan ei voi viedä pois.

Ajatus ”symbolisista kultamitaleista” on Mustosen mielestä nerokas.

– Niitä todellisia kultaisia mitaleita me ei tulla koskaan saamaan, ne menivät Amerikkaan. Mutta olen todellakin sitä mieltä, että olemme moraalisia voittajia. Me voitimme sen pelin kerran ja sen jälkeen tapahtui jotain, mitä kukaan ei oikein käsitä.

Mikäli Naisleijonille suunniteltu torijuhla tapahtuu, Mustonen aikoo olla paikalla.

– Ihan varmasti!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt