Kansainvälisen jääkiekkoliiton isoimmalta pomolta hämmentävä kanta Naisleijonien kohumaaliin: ”Siinä ei ole mitään järkeä”

Julkaistu:

JÄÄKIEKKO
IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel otti kantaa yhä vellovaan kohuun.
Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja René Fasel kertoi sveitsiläiselle Le Matin -lehdelle mielipiteensä naisten jääkiekon MM-kisojen finaalin kohutuomiosta.

Fasel olisi hyväksynyt Suomen jatkoaikamaalin. Yllättävää on se, että IIHF:n suurimman pomon kanta poikkeaa liiton virallisesta näkemyksestä, josta se tiedotti maanantaina. IIHF:n tiedotteen mukaan finaalissa toimittiin oikein, kun Suomen jatkoaikamaali hylättiin maalivahdin häirinnän takia.

– Kaikki on yleensä kiinni tulkinnasta. Mutta kuten usean muunkin mielestä, minusta se oli maali, Fasel sanoi.

Naisleijonien hyökkääjä Petra Nieminen teki jatkoerässä 2–1-maalin ja Suomi oli jo juhlimassa historiansa ensimmäistä naisten MM-kultaa. Videotarkastuksen jälkeen maali kuitenkin hylättiin, koska päävideotuomarin Manuela Gröger-Schneiderin mielestä Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski oli häirinnyt Yhdysvaltain maalivahtia Alex Rigsbyä. Rigsbylle tuomittiin tilanteesta kahden minuutin jäähy.

Yhdysvallat voitti maailmanmestaruuden myöhemmin voittomaalikilpailun jälkeen.

Vuodesta 1994 lähtien Kansainvälisen jääkiekkoliiton johdossa ollut Fasel ei muista nähneensä vastaavaa tapausta missään muissa kisoissa.

– Normaalisti videotarkastuksessa kestäisi vain 45 sekuntia, Fasel kommentoi.

Jatkoaikamaalin tarkastus kesti kuitenkin paljon enemmän kuin 45 sekuntia.

– Täsmälleen 12 minuuttia ja 11 sekuntia! Siinä ei ole mitään järkeä, Fasel ihmetteli ja jatkoi:

– Se on aivan liian paljon. He (videotuomarit) eivät katsoneet kokonaiskuvaa, he vain keskittyivät yhteen yksityiskohtaan. Ja kyllä, siinä oli pieni kontakti suomalaispelaajan ja yhdysvaltalaismaalivahdin kanssa.


IIHF:n johtaja vertasi tilannetta Manchester Unitedin saamaan rangaistuspotkuun Mestarien liigan neljännesvälierässä PSG:tä vastaan.

Pallo osui lisäajalla rangaistuspotkuun johtaneessa tilanteessa PSG:n topparin Presnel Kimpemben kyynärpäähän. ManUn hyökkääjä Marcus Rashford täräytti rangaistuspotkusta pallon maaliin ja ManU oli jatkossa.

– Täytyy nähdä kaikki toiminta jäällä. Nyt Espoossa maalin lähellä ollut tuomari hyväksyi maalin. Silloin me olimme liian hätäisiä, Fasel viittasi videotuomareihin.

Jotta tällaisilta tuomioilta vältyttäisiin, tuomareille pitäisi antaa Faselin mielestä tietty tarkistusaika, mikä ei saisi ylittää kahta minuuttia.