Naisleijonien kapteeni joutui vielä muutama vuosi sitten poseeraamaan joukkueen alastonkuvissa rahan takia – nyt tilanne on täysin toinen

Naisleijonat pelasi itsensä lopullisesti koko kansan sydämiin sunnuntaina MM-kotikisojen loppuottelussa.

Jenni Hiirikoski haki hopeapystin unohtumattoman MM-finaalin jälkeen.

16.4.2019 6:46

– Ootko… Ootko sää se jääkiekkoilija Hiirikoski?

Jenni Hiirikoski seisoo lempääläläisen kauppakeskuksen kahvilan jonossa, kun nuori myyjä kysyy ujostellen hänen henkilöllisyyttään. Naisleijonien tähti vastaa kysymykseen myöntävästi.

Myyjä ilahtuu ja kertoo, että kahvit ovat tänään ilmaiset. Hiirikoski kiittää ja astelee hakemaan kahviaan hämmästellen.

– Ei ole vastaavaa ikinä ennen tapahtunut, Naisleijonien kapteeni naurahtaa.

Ei ihme, sillä ikinä ennen Naisleijonat ja Hiirikoski eivät ole olleet samassa asemassa kuin nyt.

Edeltävänä päivänä yli miljoona suomalaista oli katsonut televisiosta dramaattista MM-finaalia. Se oli myös päivä, jolloin Naisleijonat pelasi itsensä lopullisesti koko kansan sydämiin.

32-vuotias Hiirikoski pelasi ensimmäisen MM-turnauksensa vuonna 2004.

Puolustajalle MM-turnaus on tavallisesti tarkoittanut myös kauden päätöstä, minkä jälkeen hän on ottanut suunnakseen kotikunta Lempäälän. Niin hän teki myös tänä keväänä.

Kaikki on periaatteessa Hiirikosken elämässä niin kuin ennenkin, mutta silti kaikki on toisin.

– Ikinä ei ole kisojen jälkeen tuntunut samalta kuin nyt. On jännä fiilis.

Hiirikoski ei puhu finaalitappion aiheuttamasta pettymyksestä, vaikka sekin on ensimmäinen laatuaan. Hän puhuu naiskiekosta isommassa kuvassa, joka on suuren muutoksen kourissa.

Muutoksen, joka on viemässä lajia kohti parempaa.

– Viime olympialaisten aikana Naisleijonista alettiin puhua positiivisesti. Sen jälkeen kiinnostus on koko ajan kasvanut.

Kesällä 2018 naiskiekkoilu sai huippu-urheiluperheen hyväksynnän, kun Olympiakomitea myönsi Naisleijonien 22 runkopelaajalle 10 000 euron suuruisen apurahan, joka mahdollisti ammattimaisemman harjoittelun.

Tätä seurasivat kotikisat, jotka olivat parasta mahdollista mainosta naiskiekolle. Yleisölle tarjottiin tunnetta, viihdettä ja draamaa täysien hallien edessä. Trillerifinaalia seurasi Suomessa parhaimmillaan reilusti yli miljoona televisiokatsojaa. Jopa Ylen vaali-illassa raportoitiin loppuottelun tilanteesta.

Naisleijonat nousi yhdessä rysäyksessä kotimaisen urheilun mammuttiluokkaan.

– Olemme oman elämämme supernaisia. Emme ota taka-askelia tai anna ikinä periksi. Se varmasti vetoaa, kun nähdään suuria tunteita niin kentällä kuin katsomossa.

– Välierien jälkeen tuntui, että olemme taistelullamme pelanneet itsemme suomalaisten sydämiin. Se on kieltämättä käsittämätön ajatus, jota ei ehkä vielä oikein edes ymmärrä.

Hiirikoski (kesk.) on kulkenut pitkän tien Naisleijonissa. Hän pelasi ensimmäiset MM-kisansa jo 2004. Kuva Vancouverin olympialaisista 2010.

Tämä onkin syy, miksi Hiirikoski jaksaa hymyillä. Häntä toki harmittaa, että Suomi koki jatkoajalla epäoikeudenmukaisuutta, joka maksoi mestaruuden.

Ei tarvitse mennä kuitenkaan kuin vuoteen 2010, kun Hiirikoski poseerasi JYPin naisten tyttökalenterissa alasti, jotta joukkueen kausibudjetti saataisiin kasaan. Nyt ne ajat ovat kaukana – eikä niihin onneksi ole paluuta. Ei Hiirikoskella eikä tulevilla naiskiekkoilun tähdillä.

– Uskon, että menestyksellä on kauaskantoiset seuraukset koko lajin kannalta. Saamme lisää harrastajia, ja toivon, että suuret seurat huomaisivat tyttö- ja naiskiekon potentiaalin.

Suomi ehkä hävisi MM-finaalin, mutta saattoi voittaa paljon enemmän. Hiirikoskikin ehti saavuttaa sen, jota hän joskus nuorena naisena piti epätoivoisena unelmana.

– Olen tehnyt aika kauan töitä, että pääsisin tähän tilanteeseen naiskiekkoilijana. Eli taistelisin realistisesti maailmanmestaruudesta arvostettuna urheilijana. Nyt tuntuu, että valitsemani tie on ollut oikea. Se on hieno fiilis.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?