Naisleijonien päävalmentajalta raju avautuminen: Kuvaili tuomaritoimintaa sairaaksi – Pasi Mustosen olisi pitänyt saada ulosajo: ”Eivät ne uskalla”

Julkaistu:

jääkiekko
Pasi Mustonen latoi kovaa tekstiä MM-turnauksen tuomaritoiminnasta. Mustosen olisi myös pitänyt saada loppuottelussa suihkukomennus, kun hän astui jään puolelle.
Suomen ja Yhdysvaltain välinen MM-loppuottelu oli varmasti yksi kiekkohistorian dramaattisimmista.

Naisleijonien Petra Nieminen teki jatkoerässä 2–1-voittomaalin. Se hylättiin lopulta pitkän videotarkistuksen jälkeen, kun Suomen kapteenin Jenni Hiirikosken katsottiin estäneen Yhdysvaltain maalivahtia Alex Rigsbyä. Myöhemmin USA voitti rl-kisan jälkeen.

Tilanteesta tuomittiin kuitenkin Rigsbylle 2 minuutin jäähy, koska erotuomareiden mielestä hän kampitti Hiirikosken. Videotuomari näki toisin.

Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen onnistui haastamaan tuomion, vaikka hän oli käyttänyt aikalisän jo ottelun aikana. Haaston jälkeen tuomio pysyi: ei maalia.

– Ennen turnausta valmentajien kokouksessa ilmoitettiin, että kaikki maalit katsotaan videolta. ”Haasto on teoriassa käytössä muttei kannata käyttää.” Korni tilanne. Lähdin haastamaan tilannetta, vaikka tiesin, että olimme käyttäneet jo aikalisän, Mustonen kertasi.

– Ymmärsin, että hän sanoi okei ja hyväksyi haaston. Se kertoo, missä edelleen mennään. Ilmeisesti he olivat unohtaneet, että käytin jo aikalisän.

Mustoselle ei ottelun aikana kerrottu, miksi maali hylättiin. Hän kuvaili tilannetta skandaaliksi.

Päävalmentaja yritti viittoa tuomareita luokseen hylkypäätöksen jälkeen.

– En saanut heitä enää takaisin siihen.

– He eivät ilmoita mitään tai suostu koskaan kertomaan mitään. Olen useamman kerran kysynyt ihan rauhallisesti, että voinko esittää kysymyksen. Tuomarit saattavat tulla antamaan varoituksen vaihtojen venyttämisestä. Silloin kun yrittää kysyä toisesta asiasta, päätuomari alkaa huutamaan ”No, no, no!” ja pakenee.

Mustonen kuvaili kommunikaation tasoa ”murhaavaksi” ja sanoi epäilevänsä, että tuomareilla on ”ylhäältä” eli IIHF:ltä kielto vuorovaikuttaa.

– Pelaajat ja valmentajat tietävät, että tämä on aivan sairasta. Ongelma on tuomarien itsetunto. He eivät kestä normaalia kommunikointia, vaikka täällä on ollut aika rauhallista kisojen aikana. Tuomareita suojellaan, etteivät he joudu paineessa vastaamaan kysymyksiin.

Mustonen on ollut Naisleijonien päävalmentaja viiden vuoden ajan. Hänen mukaansa sama ongelma on ollut aina läsnä.

– Tilanne on sairas, hän toisti.

– Valmentajat ja pelaajat tietävät sen. Ei tapahdu niin kuin liigassa, kun Porin Japa (Jari Levonen) tulee sanomaan, että terve, näin oli asia.

Kaaoksen keskellä, kun Mustonen ei saanut viitottua tuomareita luokseen, hän meni jäälle ja sai siellä sanottua muutaman sanan tuomareille.

Kentälle astuminen oli sääntöjenvastainen rike, josta Mustosen olisi pitänyt saada ulosajo. Tuomaripari Nicole HertrichLacey Senuk ei kuitenkaan rangaissut häntä.

Mustonen vakuutti ettei ollut huolissaan suihkukomennuksesta.

– Eivät ne uskalla. Eivät he pysty hallitsemaan tilanteita. Täällä oli yksi hyvä tuomari, saksalainen (Hertrich), joka vihelsi. Hän on paras naistuomari.

– Muiden pitäisi olla miesammattituomareita. Tämä on aivan törkeää. Puhutaan MM-fnaalista. Kun tulee riittävän pätevä naistuomari, sitten pitää ottaa mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt