Naisleijonat ylsi jo sensaatioon – tekeekö Suomi lisää historiaa Espoon MM-finaalissa?

Julkaistu:

naisten mm-kisat
Kanadan lyöminen oli suoranainen ihme Naisleijonilta. USA:n kaataminen MM-finaalissa vaatisi uuden sensaation.
  • Suomi pelaa MM-kullasta Espoossa kello 20.00 alkaen
  • Finaalipaikka on Naisleijonien kaikkien aikojen ensimmäinen
  • IS seuraa ottelua herkeämättä
Jättiläiset on tarkoitettu kaadettaviksi. Naisleijonien on yllettävä melkoisen urotekoon, jotta se voi lyödä Yhdysvallat MM-finaalissa – vieläpä heti historiallisen Kanada-voiton jälkeen.

Mutta kuten lauantain MM-välierä osoitti, kaikki on mahdollista.

Kanada ja USA ovat hallinneet naisten maajoukkuejääkiekkoa siitä lähtien, kun arvokisoja on alettu pelata. Espoossa sunnuntai-iltana pelattava MM-finaali on historiallinen: naisten MM-kisoja on pelattu vuodesta 1990 ja tähän saakka Kanada on aina ollut mukana loppuottelussa.

Suomi on voittanut aikojen saatossa peräti 12 MM-pronssimitalia. Nyt sunnuntaina tulee ensimmäinen kirkkaampi prenikka.

Suomi löi Kanadan MM-välierässä 4–2. Välierävoitto oli historiallinen ja musertavan tuntuisen 29 vuoden työn takana.

Kyseessä oli vasta toinen kerta, kun Naisleijonat kaatoi Kanadan MM-kisoissa. Ensimmäinen voitto tuli vuoden 2017 MM-kisojen alkulohkossa. Kisat päättyivät silloin Kanadan kaatamisesta huolimatta tutusti pronssiotteluun. Kanada sai tuolloin revanssin Suomesta 4–0-voitolla välierässä.

USA ottanut naiskiekon valtikan Kanadalta

Yhdysvaltoja vastaan Suomen tarina on ollut identtinen. Lukemien puolesta pelit ovat usein olleet tasaisempia, mutta kyyti viime kädessä yhtä kylmää.

Vuonna 1997 joukkueet pelasivat 3–3-tasapelin alkulohkossa. USA voitti paremman maalieronsa turvin lohkon ja sai välierässä vastaansa Kiinan, Suomi luonnollisesti Kanadan. Lopputulokset menivät kuten arvata saattaa.

Suomi löi ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran arvokisoissa USA:n vuoden 2008 MM-kilpailuissa. Suomi voitti jatkoajalla 1–0 Heidi Pelttarin maalilla. Veräjää vartioi jo tuolloin nytkin ykkösenä kiekkoja pysäyttävä Noora Räty.

Suomi jäi kuitenkin kolmen maan jatkolohkossa USA:n ja Kanadan perään lohkokolmoseksi ja pelasi jälleen pronssiottelussa. Räty valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi.


Amerikkalaiset eivät suhtautuneet suopeasti arvokisatappioon. Seuraavissa kolmessa arvokisakohtaamisessa (MM-2009, olympialaiset 2010, MM-2012) Suomi ei tehnyt maalin maalia jenkkien verkkoon – tulokset olivat 0–7, 0–6, 0–11 ja yhteismaalit rumasti 0–24.

Sunnuntai-illan tehtävä ei ole suomalaisille helppo. Kanadan tähtihetket tällä vuosikymmenellä ovat yksi MM-kulta 2012 sekä olympiavoitot 2010 sekä 2014, mutta amerikkalaiset ovat ottaneet Kanadalta naiskiekon valtikan tukevasti haltuunsa viime vuosina. Toisin sanoen vastus on vielä napsun lauantaita kovempi.

Kanada hallitsi naiskiekkoa suvereenisti kotiolympialaisiinsa 2010 saakka, mutta sen jälkeen tilanne on ollut toinen. USA on voittanut neljä MM-kultaa putkeen sekä kaikkiaan viisi kuudesta MM-kullasta 2010-luvulla. Lisäksi jenkit voittivat olympiakultaa 2018 Pyeongchangissa.


Naisleijonat kohtasi USA:n Espoon kotikisojen alkulohkossa ja hävisi 2–6. Sinivalkoiset pysyivät mukana kahden erän ajan ja johtivat peliä ennen päätöserää 2–1. Lopulta USA karkasi viidellä kolmannen erän maalilla selvään voittoon.

Kaikkiaan Suomen MM-saldo Yhdysvaltoja vastaan karmii selkäpiitä: 26 ottelua joista yksi voitto, yksi tasapeli ja 24 tappiota. Maaliero on hyinen 33–122.

Historia ei siis lupaa paljoa Suomelle MM-finaalista, muttei sen tarvitsekaan. Kylmää kyytiä piti olla luvassa Kanadaakin vastaan (kaikkien aikojen MM-saldo ennen lauantaita 1–0–28, maaliero 34–134) mutta kolmen vuosikymmenen demonit lensivät romukoppaan kertaheitolla.

Samaa mahdollisuutta tarjoillaan Naisleijonille sunnuntai-iltana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt