MM-jääkiekkoon tulossa historiallinen muutos – Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen latoo tylyt sanat päättäjille

Julkaistu:

Jääkiekko
Kansainvälisen jääkiekkoliiton suunnitelma arvokisakaukaloiden kaventamisesta saa täyden tyrmäyksen Leijonien päävalmentajalta.
Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen on seurannut keskustelua jääkiekon MM-kisojen pelaamisesta NHL-kaukalossa turhautuneena.

Tuplamaailmanmestari Jalonen on harmissaan siitä, ettei päätöksenteossa edetä urheilu edellä vaan sivuutetaan valmentajien näkemykset.

– Eihän keneltäkään ammattilaiselta mitään kysytä. Sen päättävät ihan muut ihmiset, jotka ovat kyllä pelejä nähneet katsomosta, mutta eivät ole ikinä olleet vaihtoaitiossa tai kaukalossa. Näin se nyt vain menee, Jalonen jyrähtää.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtaja Rene Fasel yllätti taannoin kaikki ehdottamalla, että Euroopassa pelattavissa arvoturnauksissa ryhdyttäisiin käyttämään NHL-mittaista kaukaloa.


Kaukalot ovat nykyään Europopassa yleensä 28–30 metriä leveät. NHL-kaukalo on mitoiltaan 61 kertaa 26 metriä.
Leijonaluotsin oma toive on selkeä.

– Se on se 28 metriä leveä – tai kapea, ihan kuinka vaan – mutta ei 26 metriä. Olen NHL:ääkin nähnyt sen verran paljon, ettei sitä ole aina kovin kiva katsoa. Vaikka NHL:ssä ovat maailman parhaat pelaajat, niin välillä se pelaaminen on paineen alla pelkkää pitkää kiekkoa ja chipin heittämistä omalta alueelta, kun pakeilla on niin vähän tilaa ja aikaa, Jalonen sanoo.

Viihteen ehdoilla?

Ongelma syntyy siinä, ettei päätöstä tehdä urheilun, vaan viihteen ehdoilla. Kun päätös tehdään kaukana hien hajusta ja vaihtoaition viileydestä, painotukset eivät ole pelillisiä.


– Sitten kun NHL:n parhaat pelaajat lyötäisiin pari metriä leveämpään kaukaloon, peli voisi olla vielä paljon hienompaa ja vammoja syntyä vähemmän. Sitä toivoisin, mutta olen kyllä sen suhteen vähän skeptinen, Jalonen sanoo.

– Jos iso päällikkö sanoo jo nyt, että se on 26 metriä, niin eiköhän se sitten ole 26 metriä, Jalonen tuhahtaa.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton eli IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel puhui viime kuussa Tampereella vieraillessaan painokkaasti sen puolesta, että tulevien arvokisojen kaukalot kavennettaisiin 26-metrisiksi.

– Kaukalon koko vaikuttaa isosti siihen, millaista jääkiekkoa pelataan. Tiedämme kaikki, että maailman parasta jääkiekkoa pelataan NHL:ssä. Parhaista pelaajista 99 prosenttia pelaa siellä. Ja koska tiedämme, että NHL:ssä kaukalon koko on 26x61 metriä, miksi miettisimme pelaamista 28 tai 30 metriä leveässä kaukalossa, Fasel perusteli.

NHL-levyisissä 26 metrin kaukaloissa pelataan tällä tietoa vuoden 2022 arvokisoista lähtien.

– Kyllä se yleensä menee niin, että se mitä hallitus esittää, menee kongressissa myös läpi. En muista yhtään tämän tyyppistä asiaa, jossa kongressi olisi päättänyt toisin, IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoi maaliskuussa.

Jalosella on selvä resepti, mitä pitäisi tehdä.

– Pari metriä lisää leveyttä, niin peli olisi paljon laadukkaampaa, hän vaatii.


Jalonen: 28 saa kannatusta

IIHF:n hallituksen ehdotus merkitsisi sitä, että kevään 2022 Suomen MM-kisojen lisäksi myös saman vuoden 2022 olympiaturnaus Kiinan Pekingissä pelattaisiin 26x60 metrin kokoisessa kaukalossa riippumatta siitä, ovatko NHL-tähdet mukana vai eivät.

Jalonen haluaa asiasta keskustelua, koska huippuvalmentajien perusteluilla voisi vielä olla merkitystä. Kongressi päättää asiasta Slovakiassa pelattavien MM-kisojen yhteydessä toukokuussa

– Kyllä mä veikkaan, että suurin osa valmentajista on sitä mieltä, että 28 metriä olisi hyvä – jopa 30, mutta ei 26 metriä, Jalonen painottaa.

– NHL:ssä on mietitty sitä, että kaukaloita pitäisi jopa leventää, koska vauhti on niin huikea ja pelaajat niin taitavia, ettei 26 metriä enää kohta pian riitä. Kyllä tästä kannattaisi yrittää vielä puhua, Jalonen sanoo.

Malttia Suomeenkin

Vaikka 26-metriset kaukalot tulisivatkin arvokisoihin, Jalonen muistuttaa, ettei Suomessa kannata rynnätä kaventamistalkoisiin, vaan pysytellä 28 metrin mitoissa.

– Leventäminen ei heikennä pelaamisen tasoa silloin, kun huippupelaajat pelaavat. Suomalaiselle kiekolle on parempi se, että täällä on tilaa pikkaisen enemmän. On enemmän luistelumatkaa ja tietyissä tilanteissa tilaa ja aikaa vähän enemmän. Peli on silloin vähän viihdyttävämpää ja terveellisempää, Jalonen huomauttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt