Naisleijonien tähti pelasi juniorina Patrik Laineen kanssa: ”Se oli lähes aina maali” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Naisleijonien tähti pelasi juniorina Patrik Laineen kanssa: ”Se oli lähes aina maali”

Petra Nieminen on noussut Suomen kärkipelaajiin MM-kotikisoissa.

Petra Nieminen hassutteli juniorina vastustajia samassa Tapparan juniorijoukkueessa Patrik Laineen kanssa.­

6.4.2019 15:03

Ei ole lainkaan tavatonta, että naiskiekkoilijat ovat junioreina pelanneet poikien kanssa samassa joukkueessa.

MM-kotikisoissa luisteleva Petra Nieminen tottui tyttönä viilettämään nimekkäiden poikapelaajien kanssa.

Lahjakkuus ja äärimmäisen kova intohimo lajia kohtaan ovat vieneet Niemistä, 19, kohti naiskiekon terävintä huippua. Poikia vastaan ja poikien kanssa pelattuja otteluita hän muistelee lämmöllä.

– Pojat ottivat aina hienosti minut vastaan. Olin aina yksi muiden joukossa, Nieminen kertoo.

– Kuuluin pitkään juniorijoukkueiden kärkipelaajiin, mutta murrosikään tultaessa siirryin pois poikien joukkueesta, hän jatkaa.

Yhdessä vaiheessa Nieminen pelasi Tapparan junioreissa samassa joukkueessa myös nykyisen NHL-tähti Patrik Laineen kanssa.

– Se meni jokseenkin niin, että ”Pate” vei kiekkoa ja teki lähes kaikki maalit. Me muut vähän tulimme perässä ja katselimme, Petra naurahtaa.

Nieminen huomasi Laineesta jo pikkupoikana, että tällä on tuhoisa laukaus.

– Patelle kannatti syöttää, koska silloin tuli lähes aina maali! Kukaan ei erityisesti patistanut syöttelemään hänelle, kyllä sen ihan itsekin tajusi, hän hekottaa.

Petra Niemisen Mika-isä valmensi joukkuetta, jossa hänen tyttärensä ja Laine pelasivat. Ja tämä Mika Nieminen muuten ei ole se vuoden 1995 maailmanmestari vaan hänen täysnimikaimansa.

Erityisesti yksi ottelu on piirtynyt isä-Niemisen mieleen. Kaukalossa oli E-junioreita, joista valtaosa oli 11-vuotiaita. Kyseessä oli turnauspeli Tampereella Ässiä vastaan.

– Pate oli painanut siinä pelissä jo kahdeksan maalia. Tokaisin hänelle, että koitapa seuraavaksi syöttää. Heti seuraavassa vaihdossa Pate syötti meidän likalle ja Petra teki maalin. Taisimme voittaa sen pelin 9–1...

Patrik Laineen tykki laulaa nykyisin NHL:ssä.­

Mika Niemisen mukaan Laineesta näki jo pikkupoikana, että kyseessä on erityistapaus.

– Ja vaikka itse sanon, niin kyllä sen meidän tytöstäkin näki. Monta kertaa sanottiin toisista joukkueista, että eihän tuolla Tapparassa ole kuin Pate ja Petra.

Petra Niemiselle jäi erittäin hyvä kuva Laineesta joukkuetoverina.

– Hän ei ikinä leijunut, vaikka hän varmasti tiesi olevansa yksi parhaista.

Mika Nieminen mainitsee, että Laine oli joskus ”hyvällä tapaa kovapäinen”.

– Hänellä oli niin kova halu ratkaista pelejä. En ruvennut häntä siksi turhaan kahlitsemaan ja väkisin sellaiseen ”yhteispelin muottiin” tunkemaan.

Niemisten perhe asui aluksi Tampereen Härmälässä, josta he myöhemmin muuttivat Nokialle. Omakotialue Nokian Taka-Lauttalassa oli erinomainen miljöö Petralle ja hänen pikkuveljilleen pihapeleihin.

Naapurustossa asuivat muiden muassa Otto Koivula ja Joona Ikonen, jotka nousivat sittemmin Ilveksen liigamiehistöön.

Pohjois-Amerikassa uraa luova Otto Koivula pelasi pihapelejä Petra Niemisen kanssa.­

Koivula valittiin SM-liigan parhaaksi tulokkaaksi keväällä 2017 ja hän yrittää tätä nykyä läpimurtoa Pohjois-Amerikassa NHL-seura New York Islandersin organisaatiossa. Ikonen puolestaan kuului tällä kaudella Ilveksen luottomiehiin.

– Petra ja hänen veljensä pelasivat lukuisat pihapelit heidän kanssaan vuosien varrella. Onhan sillä valtava merkitys taitojen kehittymisen kannalta, isä-Nieminen toteaa.

– Ja kyllä niistä peleistä ja laukaisuharjoitteista ihan konkreettiset muistot jäivät. Ulkovaraston kaikki ovet ovat ihan säpäleinä ja takapihalla olleet maalit on ammuttu puhki, Mika Nieminen nauraa.

Kuvatut vauriot ovat pieni hinta isän kokemista tunteista.

– Tosi ylpeä saa tyttärestä olla. Kova työnteko on tuottanut tulosta. Ja sama tietysti Paten, Oton ja Joonan kohdalla.

Petra Niemisellä on lämpimät terveiset entiselle tutkaparilleen.

– Pate voi antaa vain mennä. Ei kannata turhaan kuunnella epäilijöitä. Hän osaa kyllä pelata ja tehdä maaleja!

MM-kotikisat ovat Petra Niemisen uran yksi tähtihetkistä tähän mennessä. Hän on aiemmin voittanut MM-pronssia 2017 ja olympiapronssia 2018.

– Pyrimme kääntämään kotikisat nimenomaan positiiviseksi jutuksi. Kotiyleisöstä pitää ottaa kaikki hyöty ja ilo irti! Ei ajatella negatiivisia juttuja, eikä oteta turhia paineita.

Tällä kaudella Nieminen otti ison harppauksen urallaan pelattuaan ensimmäisen kautensa Ruotsissa Luulajan joukkueessa. Kausi huipentui seurajoukkueessa mestaruusjuhliin.

– Ruotsissa joka pelissä ja treenissä piti laittaa kaikki likoon. Tietysti se kehittää.

Petra Nieminen ja Suomi nappasivat Etelä-Korean olympialaisista pronssia.­

Tapparan junioreissa yhä valmentava Mika Nieminen kehuu ruotsalaista naiskiekkoa. Ruotsin järjestelmässä naisten joukkue on kiinteämmin yhteistyössä saman seuran miesten joukkueen kanssa. Mika Niemisen mielestä miesten pitääkin toimia veturina naisten eduksi – myös Suomessa.

– Ruotsalaisseurat tekevät esimerkiksi sponsorisopimuksia kokonaispakettina, jolloin naisten ja miesten joukkueella on sama tukija. Totta kai tällainen tuo touhuun ammattimaisuutta myös naisten puolella.

Samaan hengenvetoon Mika Nieminen kehaisee HIFK:n pirteää toimintaa naisten kotimaan kiekossa. Hän näkee myös MM-kotikisat hyvänä tilaisuutena markkinoida naisten pelejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?