Siim Liivik raivostutti vastustajan fanit Keski-Euroopassa – kyhäsivät kesken ottelun törkylakanan: ”Annan rispektiä” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Siim Liivik raivostutti vastustajan fanit Keski-Euroopassa – kyhäsivät kesken ottelun törkylakanan: ”Annan rispektiä”

Petri Matikainen ja Siim Liivik tavoittelevat menestystä Itävallan kiekkokeväässä.

Siim Liivik taistelemassa Bolzanon maalilla.­

28.3.2019 10:06

Itävallan monikansallisen pääsarjan Ebelin (Erste Bank Eishockey Liga) profiili on viime vuosina kasvanut, ja samalla myös suomalaispelaajien määrä liigassa on kasvanut merkittävästi.

Tällä kaudella Ebelissä kiekkoili 16 suomalaista.

Vain yksi on jäljellä, kun välierät alkavat perjantaina. Hän on Klagenfurtin artisti Siim Liivik, 31, joka on pudotuspeleissä ollut elementissään.

Siis touhunnut kaukalossa sellaisella sykkeellä, että vastustajajoukkueen Bolzanon äänekäs kannattajaryhmä toi kesken ottelun katsomoon ison lakanan, johon tussattu viesti ei jättänyt mitään epäselväksi: FUCK YOU LIIVIK.

– Heh, heh. Olen pelannut omaa peruspeliäni. Sillä saa heittereitä ja tykkääjiä, näköjään molempia, Liivik sanoo.

No, mikähän tämän viestin lähtölaukaus oli? Liivik kertoo pelanneensa perinteistä vastustajan ihon alle menevää pleijarilätkää. Italialaisfaneja hän muisti ottamalla kontaktia myös katsomoon naureskelemalla.

– Bolzanolla on tosi hyvät fanit, kuten meilläkin. Lakana oli kyhätty kesken matsin. En aluksi edes huomannut sitä itse, mutta joku sanoi siitä pelin aikana ja varsinkin pelin jälkeen kaverit kyselivät, että näitkö sen. Diggaan kyllä. Annan rispektiä, Liivik naureskelee.

Petri Matikaisen valmentama KAC eli Klafenfurter AC löi Bolzanon otteluvoitoin 4–1. Kuuman ja fyysisen ottelusarjan toinen ottelu Bolzanossa ratkesi vasta ajassa 120.51. Vierasjoukkue Klagenfurt voitti, kuten myös avausottelun, joka sekin meni jatkoerään.

Ottelu oli Ebelin historian pisin – ja pisin, jonka Liivik muistaa omalta pelaajauraltaan.

– Siinä sai vääntää.

– Lähdimme sen jälkeen painamaan dösällä suoraan himaan. Olimme joskus kuuden jälkeen aamulla takaisin. Oli aika eeppinen olo jotenkin. Jengillä kramppailivat paikat bussissa. Ravintolasta haetut safkat olivat jo kylmät. Seuraava päivä meni aika ohi, Liivik kertoo.

Petri Matikainen luotsaa Siim Liivikiä ja kumppaneita Klagenfurtissa.­

Klagenfurt johti sarjaa jo 3–0, hävisi neljännen pelin ja oli viidennessäkin tappiolla 0–2 mutta voitti ja sai sarjan poikki.

– Tuomarilinja oli aikamoisen salliva verrattuna Suomeen. Paljon enemmän sai tehdä. Se kiristyi loppua kohden. Tappeluita ja nujakointia oli paljon. Kova voitto tämä oli meille, viime vuonna meni toisin päin, päävalmentaja Matikainen kuvailee.

Suikkaselle kenkää

Hetki ennen pudotuspelisarjaa tapahtui kummia. Vuosi sitten Bolzanon mestariksi valmentanut Kai Suikkanen sai kenkää, ja Italian maajoukkuevalmentaja Clayton Beddoes otti suomalaisen paikan.

– Kyllä minä vähän päätäni pyörittelin, kun kaksi päivää ennen sarjan alkua valmentaja saa kenkää. Se toi vähän arvoituksellisuutta, että mitä sieltä oikein tulee. Ei noin lyhyessä ajassa pysty kuitenkaan paljoa muuttamaan, Matikainen huomauttaa.

– Siinäkin nähtiin, että ammattilaisurheilussa täällä Euroopassa mikään ei ole varmaa. Kaitsu ajoi heidät kuuden joukkoon ja sai silti lähteä ennen playoffeja. Tällaista se tulosurheilu on. Radikaalia, varsinkin täällä. Pidemmälle ei osata oikein katsoa.

Matikaisen rakennusprojekti

Matikaisen sopimus Klagenfurtin kanssa kattaa myös ensi kauden. 52-vuotiaalla suomalaiskäskijällä on selkeät tavoitteet seurassa, johon hän haluaa juurruttaa uudenlaista kulttuuria.

– Haluaisin muuttaa juttuja ja viedä myös joukkueen toimintaa ammattimaisempaan suuntaan. Tämä on vasta ensimmäinen vuosi. Tästä voi tulla vaikka mitä. Täällä on rahaa ihan hyvin ja olosuhteet hyvässä mallissa, Matikainen sanoo.

Kuulostaa tutunlaiselta rakennusprojektilta. Suomessa Matikainen oli yksi Espoo Bluesin identiteetin ja menestyksen pääarkkitehdeistä, ja kolmen viime kauden ajan hän rakensi pohjia Lahden Pelicansin menestykselle.

– Nimenomaan. Juuri näin. Tietyllä tavalla haluan muuttaa kulttuuria, ja se ottaa aikaa. Siinä mielessä puolivälieräsarjan voitto oli erittäin tärkeä. Pientä menestymistä pitää myös saada, Matikainen muistuttaa.

– Vaatimukset täällä ovat todella kovat. Seuralla on niin helvetisti vanhoja mestaruuksia. Voittamisen vaatimus on tapissaan, jos vertaa johonkin muuhun. Täällä ei riitä mikään muu kuin menestyminen. Nyt olemme hyvällä matkalla.

Oletko saanut iskostettua asioita seurajohdon päähän?

– Olen yrittänyt, mutta ottaa se aikaa. Olen kokenut valmentaja ja ollut näissä paikoissa. Tein kolme vuotta Pelicansissa pohjatyötä, ja menimme joka vuosi playoffeihin. Aikanaan olin Bluesissa, ja sielläkin ajettiin erittäin paljon nuoria pelaajia sisään. Näitä esimerkkejä olen tuonut.

– Olen yrittänyt kertoa, miten tämä homma pitäisi tehdä, että se olisi kestävällä pohjalla. Saa nähdä.

Petri Matikainen luotsaa Klagenfurtia Ebelissä.­

”Kova liiga”

Pelaajan näkökulmaa Ebelistä antaa Liivik, joka on pelannut valtaosan urastaan SM-liigassa. Toissa kaudella Liivik kävi SHL:n Örebrossa, jonka riveissä kausi päättyi ikävään loukkaantumiseen. Nyt hän pelaa ensimmäistä kauttaan Keski-Euroopassa ja on pitkästä aikaa pysynyt terveenä.

– Olen jopa yllättynyt tästä. En osannut sillä lailla odottaa mitään jännempää, mutta tämä on kova liiga. Kärkijengien kärkijätkät laittavat kyllä paikoistaan maalin. Täällä on kuitenkin paljon NHL:stä tulleita äijiä, Liivik huomauttaa.

Etenkin sarjan kärkijoukkueiden kuten Red Bull Salzburgin palkanmaksu on kohdillaan.

– Mitä olen kuullut, niin olin ihan että ohhoh. Okei, tällaista. Ne maksavat tosi hyvin, Liivik sanoo.

Sarjan joukkueista esimerkiksi Bolzano löi viime syksynä HIFK:n kahdesti CHL:ssä.

– Jos pitäisi veikata, niin uskon että top 4 -joukkueet hätistelisivät pudotuspelipaikkoja SM-liigassa.

Klagenfurt aloittaa välieräsarjan Matikaisen ex-seuraa Graz 99ersiä vastaan perjantaina. Toinen välieräpari on Vienna Capitals–Red Bull Salzburg.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?