Yleisö uhkasi hakata erotuomarin alasarjapelissä – Suomen jääkiekkoliitto turvautui ainutkertaiseen rangaistukseen

Julkaistu:

Jääkiekko
Alasarjajoukkuetta valmentava SM-liigan ottelukuningas pöyristyi liiton päätöksestä, joka perustuu erotuomarien raporttiin.
Suomen jääkiekkoilun viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla 3. divisioonassa kuohuu ennennäkemättömällä tavalla.

Jääkiekkoliiton loppuraportti seuran ja tuomarien välisessä riita-asiassa on suorastaan kuumottavaa luettavaa.

Jääkiekkoliitto määräsi torstaina, että Iitti Hockey joutuu pelaamaan seuraavat kaksi kotiotteluaan suljettujen ovien takana, toisin sanoen ilman katsojia.

Lisäksi liiton kurinpitovaliokunta määräsi nimekkäistä valmentajistaan tunnetulle kausalalaisseuralle 500 euron sakon.

Joukkueen päävalmentajana toimii SM-liigan kaikkien aikojen ottelukuningas Jan Latvala sekä kakkosluotsina ex-liigatähti Toni Koivunen.

Riita kehkeytyi 24. helmikuuta 2019 pelatun kolmosdivisioonakamppailun Iitti Hockey–PEPO III tapahtumista. Ottelun erotuomarit kokivat yleisön käyttäytymisen uhkaavana ja tekivät olosuhderaportin liiton kurinpitoelimelle.

Raportin väitteen mukaan kausalalaisyleisö uhkasi hakata toisen tuomareista. Kausalan jäähallissa käynti pukusuojiin tapahtuu katsomon edestä, ja pukusuojat sijaitsevat jäähallin ulkopuolella erillisessä rakennuksessa.

– Tuomareiden mennessä halliin alkoi yleisön uhkaava käytös välittömästi. Erotuomarille huudettiin: tehdäänkö raportti? Joku (raportin mukaan tuomari ei saanut nimestä selvää) on palkattu hakkaamaan sinut. Pelin kaikkien kolmen erän aikana yleisö muistutti huudoillaan ”k*rpä, kusipää, saatanan mulkku, saat turpaan pelin jälkeen, v*ttu sinut hakataan”. Tätä jatkui myös erätauoilla, joten katsoimme kollegan kanssa turvallisimmaksi viettää erätauot kotijoukkueen rangaistusaitiossa, toinen erotuomareista kertoo raportissa.

– Pelin päätyttyä ainakin yksi katsoja esitti edelleen suoria hakkaamisuhkauksia tuomareiden poistumisreitillä. Jokunen katsoja oli myös poistumisreitin varrella. Tästä syystä oman turvallisuuden takaamiseksi tuomarit yrittivät poistua jään ja kotijoukkueen vaihtoaition kautta. Sen reitin varrella oli kuitenkin kotijoukkueen joukkueenjohtaja, joka tässä yhteydessä hankki itselleen toimihenkilörangaistuksen.

Iitti Hockeyn kotipeleissä on käynyt parhaimmillaan 100–200 katsojaa. Koska otteluihin on ilmainen sisäänpääsy, ottelutapahtumien järjestäminen ei lain mukaan vaadi järjestyksenvalvojien läsnäoloa.

– Kaikkineen yleisön käytös oli erittäin uhkaavaa ja suoranaisella väkivallalla uhkaaminen aiheutti tuomareissa epävarmuutta omasta turvallisuudesta, tuomari summasi raportissa.

”Suoranaisia valheita”

Jäähallin ovia ei ole tavattu Suomessa sulkea yleisöltä.

– Tällä vuosituhannella vastaavaa ratkaisua ei ainakaan ole tehty. En muista, onko sitä aikaisemminkaan. Se, että ovet suljetaan yleisöltä yksittäisen ottelutapahtuman osalta, on ollut liiton kurinpitokeinonakin vasta parisen vuotta, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila selvittää.


Kiekkoliiton loppuraportissa todetaan, että ”jääkiekko-ottelun katsojat eivät ole kurinpitovaliokunnan toimivallan piirissä”. Raportin lopussa todetaan näin:

Seuralle Iitti Hockey ry määrätään toistuneesta erotuomareiden turvallisuuden laiminlyönnistä 500 euron sakko. Lisäksi seura määrätään kilpailusääntöjen kohdan 10.5.h perusteella pelaamaan kaksi seuraavaa kotiotteluaan ns. suljetuin ovin ilman katsojia.

Iitti Hockeyn väki on ymmällään liiton kovasta, tiettävästi ainutlaatuisesta ratkaisusta.

Iitti Hockeyn toiminnanjohtaja Mika Dahl ja päävalmentaja Jan Latvala ovat raportin tehneiden erotuomareiden kanssa jyrkästi eri mieltä ottelun tapahtumista. Dahlin vastineen mukaan ”kukaan ei sanonut, että joku on palkattu hakkaamaan erotuomari”.

– Katsomosta on varmasti kuulunut huutoa, mutta tuomarin pitää keskittyä peliin eikä kuunnella, mitä yleisö tekee ja huutaa. Tappo- tai väkivallalla uhkailua ei ollut, Dahl sanoo IS:lle.

– Tuomarit saivat istua kaikessa rauhassa erätauoilla – ilman minkäänlaista huutelua tai uhkaa. Lisäksi yksi toimitsijamme oli jo ennen ottelun alkua kysynyt erotuomareilta, tarvitseeko hänen lähteä saattamaan heitä halliin ja ulos. Tuomari oli vastannut, että ei tarvitse. Kun tuomarit poistuivat hallista, siellä ei ollut heidän lisäkseen kuin minä, toimitsijat sekä kioskiporukkamme.

Kiinnostava joukkue

Kausalassa mielenkiinto Iitti Hockeytä kohtaan on parin viime kauden aikana noussut roimasti – ennen kaikkea nimekkään valmentajakaksikon takia.

Joukkueen riveissä on nähty ex-liigapelaajia myös kentällä, kuten hyökkääjät Tommi Paakkolanvaara, Tuomas Santavuori ja Teemu Rinkinen.

Dahlin mukaan iittiläinen kiekkoperhe ihmettelee, miten ”suoranaisia valheita esitetään täytenä totena ja sitten ne uskotaan sellaisenaan”.

– Kukaan muu tuomari ei ole tällaista käytöstä esittänyt, vaikka kotipeleissämme on nähty varmasti kymmeniä, jollei jopa satoja, eri tuomareita. Tuntuu, että toisella näistä raportin tehneistä tuomareista on jotain seuraamme vastaan. Hän nimittäin teki vastaavanlaisen raportin jo joulukuussa, Dahl arvelee.

Iitti Hockeyn näkemysten puolesta todisti useampi henkilö, jotka olivat olleet paikalla kummassakin kiistanalaisessa ottelussa. Näidenkään vastineet eivät auttaneet, vaan joulukuussa Jääkiekkoliitto rankaisi Iitti Hockeytä 200 euron sakolla.

– Kun huomasin ennen helmikuun kamppailua, että sama raportin tehnyt tuomari on tulossa viheltämään kotipeliämme, soitin erotuomarikerhoon ja pyysin tuomarin vaihtamista. Pyyntöäni ei hyväksytty, Dahl sanoo.

– Kiekkoyhteisönä olemme pahoillamme tällaisesta kiistasta, mutta valheita emme voi hyväksyä.

Uhmaako Iitti sanktiota?

SM-liigassa peräti 1 230 ottelua puolustajana pelannut Jan Latvala on samoilla linjoilla seuran puheenjohtajan kanssa.

– Paljon olen kiekkourani varrella nähnyt, mutta ihan tällaiseen en uskonut. En näe, että Kausalan jäähallin ovien sulkemiselle olisi mitään tarvetta. En kerta kaikkiaan itsekään havainnut, että yleisömme olisi uhannut aidosti hakata toisen tuomareista tai vastaavaa, JYPiä, Jokereita ja Pelicansia edustanut Latvala, 46, painottaa.

– Tämä tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta ratkaisulta.


Iitti Hockeyn kotipeleissä on perinteisten kioskipalveluiden lisäksi myynnissä alkoholia. Iitti Hockeyn taustaryhmä väsäsi perjantaina otteluilmoituksen, jossa hän kannustaa iittiläisiä saapumaan lauantaina paikan päälle. Kolmosdivarin pudotuspelit alkavat lauantaina, jolloin Iitti Hockey kohtaa AaKoon.

– Aiommeko uhata sanktiota? No, sanotaan niin, että etsimme parhaillaan keinoja, joiden avulla molempien joukkueiden kannattajat pääsevät seuraamaan kamppailua, Dahl linjaa.

Helmikuun kamppailussa Dahl sai pelirangaistuksen jouduttuaan sanaharkkaan erotuomareiden kanssa. Omassa vastineessaan hän kiisti kiroilleensa tai haistatelleensa tuomareille. Hän päinvastoin väitti tuomareiden haistatelleen hänelle.

Jääkiekkoliiton kilpailupäällikön Pirkka Antilan mukaan liitto tai kurinpitovaliokunta eivät kommentoi kurinpitovaliokunnan päätöksiä.