KalPan Sami Kapanen ei anna itselleen puhtaita papereita: ”Onko kyse siitä, että tämä on liian vaikea tapa pelata vai siitä...” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

KalPan Sami Kapanen ei anna itselleen puhtaita papereita: ”Onko kyse siitä, että tämä on liian vaikea tapa pelata vai siitä...”

Sami Kapasen ja KalPan kausi oli pettymys.

Julkaistu: 14.3.2019 17:57

KalPan ja päävalmentaja Sami Kapasen kausi meni mönkään.

Sami Kapasen, 45, toinen kausi kuopiolaisen KalPan päävalmentajana päättyy torstaina. Tuloksena on pullahtaminen pois jääkiekon SM-liigan pudotuspeleistä. Se turhauttaa. Tunne ei enää muuksi muutu, käy runkosarjan päätösottelussa Kärppiä vastaan miten tahansa.

– Pettymys tämä totta kai on, Kapanen myöntää.

– Ei tästä voi antaa itselleen puhtaita papereita. Pitää myös miettiä, mitä itse olisi voinut tehdä toisin, kokenut kiekkovaikuttaja sanoo.

Kapanen tyrmää painokkaasti puheet KalPan ”erilaisuudesta”. Hänen mielestään nopeaan peliin pyrkivä KalPa ei pyristele pelillisesti valtavirtaa vastaan.

– Mielestäni peliä nopeuttavat tällä hetkellä oikeastaan kaikki – jokainen vähän omalla tavallaan ja tyylillään, mutta se on hyvin yhtenevää, mitä kaikki joukkueet tavoittelevat, Kapanen korostaa.

Valmentaja ymmärtää keskustelun monet sävyt.

– Kritiikki on totta kai aiheellista silloin, kun yritämme tiettyjä asioita, eikä meillä ole ollut siinä säännönmukaisuutta ja jatkumoa. Suoritustason ailahdellessa asioita on syytä pohtia monesta vinkkelistä.

– Onko kyse siitä, että tämä on liian vaikea tapa pelata vai siitä, ettei tätä ole osattu myydä joukkueelle riittävän hyvin? Tai siitä, että joukkue ei ole sitoutunut tarpeeksi? Kapanen pohtii.

Arvostelu kuuluu aina tulosurheiluun, sen tietää Kapanenkin.

– Kun menee hyvin, saadaan suitsutusta. Ja sitten kun ei mene, silloin arvioidaan, arvostellaan ja kritisoidaan. Senkin kanssa on elettävä. Niin kauan kuin itse uskon tekemiseemme, en menetä yöuniani siitä, mitä joku sanoo.

Sami Kapaselta ja KalPalta odotettiin enemmän.

Viime vuodesta KalPa selvisi kunnialla, vaikka kevään 2017 kaltainen finaalihuuma jäi haaveeksi. Joukkue oli runkosarjassa kuudes ja putosi puolivälierissä Tapparalle ahdistettuaan tamperelaiset tiukoille. Se luonnollisesti lisäsi odotuksia tälle kaudelle. Kohokohdaksi jäi loppuvuoden turnausvoitto Sveitsin Davosissa pelatusta Spengler Cupista.

– Silloin tuntui, että pelasimme eri kiekkoa ja sitä pelitapaa, jota on jankutettu koko kauden. Se on tietysti lyhyt jakso kaudesta, viisi päivää ja neljä peliä, mutta silloin pelissämme oli niitä asioita, erilainen suhtautuminen ja sellaista sitoutumista kuin pitääkin.

Mistä se johtui?

– Oli pelko perseessä, että tulee noutaja, jos emme pelaa vahvaa joukkuepeliä, Kapanen täräyttää.

Sitoutuminen on sana, jota Kapanen viljelee ahkerasti.

– Aloitimme kauden hyvin, otimme yhdeksästä ensimmäisestä pelistä 18 pistettä, mutta muistan edelleen, että jo silloin valmennustiimimme viesti joukkueelle oli – sekä julkisesti että kopissa – että pelaamisen taso ja sitoutuminen ei ole riittävällä tasolla ajatellen kauden jatkumoa, Kapanen muistelee.

Eikä se myöskään ollut.

– Suoritusvarmuus on puuttunut. Meillä ei taida olla neljää matsia pidempää voitto- tai pisteputkea.

Heikon viisikkopuolustamisen ja ailahdelleen maalivahtipelin lisäksi myös vammat ovat verottaneet iskukykyä.

– Laskin, että loukkaantumisten takia pelaajat ovat missanneet noin 330 peliä. Jos sen laittaa kuuteenkymmeneen peliin, keskiarvona sivussa on ollut yli viisi pelaajaa per ottelu, Kapanen laskee.

Poissaolojen taakse ei silti ole tarve piiloutua.

– Meillä on silti ollut joka ilta riittävän laadukas kokoonpano kamppailla voitosta. Kyse on ollut siitä, että emme vain ole pelanneet riittävän laadukkaasti ja sitoutuneesti.

Maalis-huhtikuussa on luvassa jälkipyykin pesua koko seurassa, jossa Kapasen painoarvo on pitkäaikaisena pääomistajana iso.

– Ainahan se syö, kun asiat eivät kulje sitä polkua, jota olisi halunnut. Liian radikaaleihin heittelyihin ei silti voi lähteä.

KalPan ilonaiheet jäivät vähiin tällä kaudella.

KalPan kauden lisäksi Sami Kapanen suhtautuu kriittisesti Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n aikeisiin siirtyä pelaamaan arvokisat NHL:n malliin 26 metriä leveissä kaukaloissa.

IIHF:n hallitus esittää toukokuun MM-kisojen aikana Slovakiassa kokoontuvalle kongressille arvokisojen kaukalon pienentämistä vuodesta 2022 lähtien kutakuinkin NHL-kokoon eli 26 x 60-metriseksi.

– Herrojen päätös, Kapanen puuskahtaa.

– NHL:ssä toki pelataan parasta kiekkoa, se on totta, mutta kansainvälisen liiton on syytä muuttaa tai tulkita jatkossa sääntöjäkin niin, että sitominen ja mailahäirintä otetaan pois yhtä tiukasti kuin NHL:ssä.

Uhkakuva liittyy pelaajien taitotasoon. NHL-mittainen kaukalo ei takaa NHL-tason taitotasoa.

– Toivottavasti ne NHL-pelaajat ovat sitten olympia- ja MM-kisoissa myös mukana. En tyrmää kaventamista täysin, mutta pelkään sitä, että peliä ei jatkossa voiteta rakentamalla, vaan rikkomalla, Kapanen sanoo.

IIHF:n kaukaloesityksen lisäksi Kapanen on seurannut hämmentyneenä tapaa, jolla suomalainen media käsittelee SM-liigaa.

– Sitä ei aina tajuta, että SM-liiga on äärettömän kova ammattilaissarja. Jos ajatellaan vaikkapa TPS:n Kaapo Kakkoa, eivät ne 21 maalia ole helpolla tulleet.

– Sävy liigasta puhuttaessa on liian negatiivissävytteinen ja asioita katsotaan usein suppeasta vinkkelistä. Kun mietitään joukkuemäärää, niin mitä jos määrä painettaisiin 10–12 joukkueeseen. Olisiko se hyvä?

– Kumpi on parempi: se, että sarjassa pelaa vain rutinoituneita sarjajyriä vai myös eteenpäin pyrkiviä nälkäisiä nuoria, joita voi seurata, katsoa ja kehittää? Kummalla Suomi-kiekko menee eteenpäin? Kapanen kysyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?