Ari Mennanderia epäillään törkeistä talousrikoksista

Julkaistu: , Päivitetty:

Yrittäjää epäillään poliisin mukaan lukuisista törkeistä talousrikoksista.
Kirjailija ja toimittaja Ari Mennanderia epäillään törkeistä talousrikoksista, kertoo Helsingin poliisi.

Rikosepäilyt liittyvät Mennanderin yhtiön konkurssiin ja Mennanderin henkilökohtaiseen toimintaan siinä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mennander tunnetaan parhaiten urheilutähtien elämäkertojen kirjoittajana. Vuonna 1997 Mennander kirjoitti jääkiekkoilija Jari Kurrin elämäkerran, joka valittiin vuoden urheilukirjaksi.

Varsinainen jättipotti oli kuitenkin Teemu Selänteen elämäkerta Teemu (Otava), joka oli Suomen myydyin kirja vuonna 2014 lähes 80 000 kappaleella.

Myyntimäärästä kertoo se, että Teemu-kirja jätti noin taakseen kyseisenä vuonna Finlandia-palkinnon voittaneen Jussi Valtosen kirjan He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi).

Ensimmäinen tutkintapyyntö 2015

Helsingin poliisi kertoo, että ensimmäinen tutkintapyyntö media-alan yrittäjän velkaepäselvyyksistä tuli syksyllä 2015.

Poliisi kuitenkin aloitti varsinaisen esitutkinnan vasta vuotta myöhemmin syksyllä 2016, kun poliisille tehtiin toinen tutkintapyyntö samaan asiakokonaisuuteen liittyen.

Tutkintapyynnön tekijänä oli Ari Mennanderin yhtiön konkurssipesän pesänhoitaja.

– Esitutkintakynnys ylittyi kyllä jo vuonna 2015, mutta koska tiesimme, että toinenkin tutkintapyyntö on tulossa, halusimme odottaa sen, selvittää tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila.

Poliisi epäilee: Mennander laiminlöi kirjanpitoa ja hävitti tositeaineistoa

Poliisi ei voi esitutkintalain vuoksi kommentoida tai vahvistaa rikoksesta epäillyn henkilöllisyyttä.

IS:n tietojen mukaan kysymyksessä on kuitenkin juuri Mennander.

Rikosepäilyt kohdistuvat sekä Mennanderin konkurssiin menneen yhtiön toimintaan että Mennanderin henkilökohtaiseen toimintaan.

Yhteenlaskettu rikosvahinko on poliisin mukaan noin 370 000 euroa.

Yhtiön toiminnassa epäillään törkeää velallisen epärehellisyyttä, törkeää velallisen petosta sekä törkeää kirjanpitorikosta.

Epäilyksenä on, että yhtiöstä on ilman hyväksyttävää syytä luovutettu varoja noin 100 000 euroa, mikä on pahentanut konkurssiin asetetun yhtiön maksukyvyttömyyttä.

Mennanderin epäillään antaneen yhtiön yrityssaneerausmenettelyssä väärää tai harhaanjohtavaa tietoa. Poliisi epäilee myös, että yhtiön kirjanpitoa laiminlyötiin kolmentoista kuukauden ajan ennen konkurssia, ja että tositeaineistoa on hävitetty tai kätketty.

Mennander kiistää syyllistyneensä rikoksiin

Mennanderia epäillään myös kolmesta törkeästä petoksesta ja yhdestä törkeästä kavalluksesta.

Hänen epäillään erehdyttäneen yksityishenkilönä käymissään lainaneuvotteluissa lainan antajaa maksukyvystään ja saaneen näin noin 200 000 euroa. Lisäksi hänen epäillään anastaneen toisen edustamansa yhtiön varallisuutta noin 65 000 euron arvosta.

Mennander on kuulusteluissa kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Tapaus on nyt syyteharkinnassa.

Kihlakunnansyyttäjä Timo Haikonen ei osaa vielä arvioida, millä aikataululla tapaus tulee käräjäoikeuden käsittelyyn tai millaista rangaistusta Mennanderille tullaan vaatimaan.

– En pysty tässä vaiheessa sanomaan vielä mitään. Täytyy katsoa ensin, mitkä rikoksen tunnusmerkistöt täyttyvät vai täyttyvätkö. Tekojen vakavuuden perusteella mietitään sitten seuraamuskannanottoa.