Jääkiekon Suomen mestari Eero Somervuori pysyi 1,5 vuotta poissa julkisuudesta – päätyi kaverinsa vinkistä yllättävään työhön

Julkaistu:

Jääkiekko
Eero Somervuoren kiekkoura päättyi syksyyn 2017.
Videotaululla pyörinyt pätkä marraskuulta 1995 sai Eero Somervuoren hymyilemään. Siinä 16 vuoden, yhdeksän kuukauden ja kahden päivän ikäinen Somervuori viimeisteli uransa ensimmäisen liigamaalin Jokerien paidassa.

Erityistä hetkeä muisteltiin maanantai-iltana Jokerien KHL-ottelussa Moskovan Spartakia vastaan. Somervuori on yhä narripaitojen kaikkien aikojen nuorin maalintekijä.

– Lähinnä tuli mieleen, että siitä on jo tosi pitkä aika. Peli oli ihan eri näköistä, Somervuori, 40, sanoi Ilta-Sanomille.

– Muistan hienon tunteen, joka siitä syntyi. ”Otto” (Otakar Janecky) ja Petri Varis taisivat olla maalin syöttäjät. Hannu Aravirta piti temppua niin hienona, että antoi minulle pelin jälkeen muistoksi VHS-kasetin. Siitäkin huomaa, miten aika lentää.

Pienikokoinen taitohyökkääjä ehti nähdä urallaan paljon. Jopa Teemu Selänteen manttelinperijäksi aikoinaan ristitty superlupaus ei päässyt loistamaan NHL-kaukaloissa, mutta pelasi huipputasolla Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä.

Somervuoren ura päättyi syksyllä 2017 neljän Lukossa pelatun liigapelin jälkeen, kun hänen ilmoitettiin jäävän sairauslomalle. Sen jälkeen hän on pysytellyt poissa julkisuudesta.

– Voin olosuhteisiin nähden hyvin. Nyt olen alkanut pikkuhiljaa pohtia, mitä tekisin kiekkouran jälkeen.

Viime aikoina entinen liigapelaaja on paiskinut osa-aikaisesti täysin uusia töitä.

– Teen muutaman päivän viikossa varastomiehen hommia. Yksi tenniskaverini oli kuskina samalla firmalla, jossa nyt työskentelen. Hän kysyi, haluaisinko puuhailla jotain.

– Lapset ovat nykyisin koulussa, eikä minulla ole päivisin ihan mielettömästi tekemistä. Sanoin, että voihan sitä kokeilla.


Joulukuussa alkanut fyysinen työ on ollut Somervuoren mieleen.

– Aika kuluu mukavasti tavaroita siirrellessä. Eikä tarvitse tuoda töitä kotiin, kun tavarat jäävät työpaikalle.

Varastomiehen hommat saattavat jatkua pidempäänkin, mutta Somervuori korosti elävänsä nyt päivä kerrallaan.

Haaveissa olisi päivätyö hänelle rakkaimman asian, jääkiekon parissa. Olisiko työ valmennusta tai jotain muuta, sitä Somervuori ei osannut vielä sanoa. Tärkeintä on mennä perhe-elämän ehdoilla.

– Minulla on kaksi alakouluikäistä lasta. Kaikki illat kuluvat heidän harrastuksissaan.


Somervuoren tytär harrastaa tanssia, vuonna 2007 syntynyt poika Jere pelaa jääkiekkoa HIFK:ssa syntymävuottaan vanhempien ikäluokassa. Isänsä jalanjäljillä oleva hyökkääjä on yksi kovatasoisen sarjan pörssikärjistä. Hän on tehnyt tällä kaudella 22:ssa sarjaottelussa 27+16=43 tehopistettä.

Somervuori kertoi olevansa maltillinen lätkävanhempi.

– Yritän olla antamatta neuvoja, mutta välillä tulee väkisin sanottua jotain. Olen kuitenkin enemmänkin autovalmentaja, jonka tärkein tehtävä on viedä lapset treeneihin.

Entinen huippupelaaja on ollut poissa liigakaukaloista puolitoista vuotta. Hän myöntää ikävöivänsä edelleen lajia, jolle menetti kuusivuotiaana nassikkana sydämensä.

– Aina kun olen katsomassa otteluja, muistan, miten kivaa oli pelata. Kaipaan niitä aikoja, mutta realiteetti on myös se, että täytin viime viikolla 40. Mikään ei ole ikuista.


Somervuori mainitsee uransa kirkkaimmiksi hetkiksi Ruotsin mestaruuden Färjestadin väreissä ja Suomen mestaruudet Jokereissa ja Kärpissä.

– Sain pelata monessa paikassa ja nähdä elämää jääkiekon ulkopuolellakin. Siitä sai paljon. Sen takia suosittelen kaikille lähtemään ulkomaille, jos siihen tulee mahdollisuus.

Hokkareita ei ole kuitenkaan laitettu lopullisesti naulaan. Somervuori kiekkoilee yhä harrastepeleissä. Lajista on ollut mahdotonta päästää irti.

– Jääkiekko on niin iso osa minua, että sen merkitystä on vaikea kuvailla. Nyt kun en ole ollut mukana puoleentoista vuoteen, olen huomannut, miten hienoa oli tehdä työkseen jotain, josta pitää niin paljon. Siitä on uskomattoman onnekas olo.