Kommentti: Nyt herätys, kiekkoväki – Rasismi ei kuulu ”Meidän peliin”

Julkaistu:

Kommentti
Suomalaisessa jääkiekossa on nyt tiukan arvokeskustelun ja jämäköiden toimenpiteiden paikka, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Jääkiekko voi olla viimeinen valkoisen miehen peli.

Siitäkin huolimatta, että ensimmäinen mustaihoinen NHL-kiekkoilija, nyt 83-vuotias Willie O’Ree pelasi upean ammattilaisuran jo vuosina 1952–79 ja sittemmin lukuisat muut ei-valkoiset pelaajat ovat loistaneet lajissa.

Jalka-, kori- ja muut merkittävät palloilusarjat ovat kipuilunsa käyneet jo vuosikymmenet sitten, mutta jääkiekko on edelleen voittopuolisesti valkoinen linnake, leijonariipuksineen.

Siitä saatiin epämiellyttävä muistutus viime viikonloppuna, kun 12-vuotiaiden kiekkopelissä tummaihoiseen pelaajaan kohdistui rasistisia huutoja.
Asian vakavuutta ei lievennä se, että huutelija oli todennäköisesti toisen joukkueen pelaaja, joka on nyt saanut riittävästi noottia ja valistusta seuraltaan ja varmaan myös kotoa.

Kaikkien olisi silti mukavampi olla, jos valistus ja toimenpiteet olisivat riittäviä ennen ensimmäistä rasistista möläytystä.

Entinen SM-liigakiekkoilija, Kolumbiasta lapsena Suomeen adoptoitu Camilo Miettinen, 32, sai 15 vuotta sitten kokea erinäköistä pilkkaa ja huutelua tuon tuosta.

Mutta että vielä Suomessa vuonna 2019?

– En valitettavasti usko, että tuo on ainoa tapaus, Miettinen pahoitteli IS:lle toissa päivänä.

Laaja ongelma

Yksi 13-vuotiaita kiekkojunioreita valmentava entinen ammattipelaaja on huomannut ongelman. Hän ei halua esiintyä julkisuudessa nimellään, koska ei halua yhtään ylimääräistä huomiota joukkueeseensa, jossa pelaa tummaihoinen poika.

– Ei yllätä ollenkaan. Olemme puuttuneet asiaan ja käyneet keskusteluita muiden joukkueiden kanssa, jonka ansiosta tilanne on vähän parempi nyt, mutta ongelma se on edelleen, valmentaja sanoi.

– Se on suoraan sanottuna ihan hanurista (IS:n siistimä termi), koska sitä näkee ja kuulee edelleen koko ajan. Iso ongelma on myös se, että aika usein vastustajajoukkueet toivovat, että asia hoidettaisiin vähin äänin pois.

Valmentaja on nähnyt myös, miten ristiriitaisesti loukattu poika on käsitellyt itseensä kohdistuneen ruman käytöksen. Ne ovat hurjia ja kurjia tilanteita.

– Herjauksen kohteeksi joutunut pelaaja ei usein halua asiasta mitään hälyä, koska häntä se on nolostuttanut ja hävettänyt niin paljon. Ja varmaan myös pelätään, että huutelu pahenee, valmentaja kertoo.

IS ei myöskään kerro nyt esille tulleen tapauksen osapuolia, koska kyseessä ovat lapset, mutta ilmiötä on syytä käsitellä. Ihmisten varovaisuus kertoo ikävällä tavalla omaa tarinaansa siitä, miten vaikeasta asiasta puhutaan.

Harva ymmärtää, että joskus laaja julkinen keskustelu on paras keino korjata ongelma.

Jyrkkä ei rasismille

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on jo vuodesta 2001 tehnyt näyttävää valistustyötä No to Racism -kampanjallaan. Yhä edelleen kentillä ja kenttien laidoilla huudellaan vastenmielisyyksiä mutta vähemmän.

Globaali jalkapallo on niin massiivinen operaatio, ettei kaikkia siinä pyöriviä tyhmyyksiä voi mitenkään karsia.

Niin suuri laji kuin jääkiekko Suomessa onkin, se on kuitenkin hyvin rajattu yhteisö. Onhan liitto pystynyt jalkauttamaan suomalaisen pelitavan Meidän pelinkin joka niemeen ja notkelmaan.

Jääkiekkoväen on tehtävä selväksi kaikille, ettei rasismi ole Meidän peliä.

 

Harva ymmärtää, että joskus laaja julkinen keskustelu on paras keino korjata ongelma.

Jääkiekko on pysynyt Suomessa hyvin kantasuomalaisena lajina paristakin syystä. Se on kallista ja näin ollen useimpien maahanmuuttajien ulottumattomissa. Harva maahanmuuttaja ylipäätään kiinnittyy täysin vieraaseen lajiin.

Suomalainen jalkapallo on lähestulkoon riippuvainen maahanmuuttajataustaisista pelaajista, mutta jääkiekon puolella näin ei ole.

Tummaihoinen jääkiekkoilija on Suomessa yhä harvinaisuus mutta ei tulevaisuudessa: Jääkiekko haluaa aktiivisesti samoille maahanmuuttajien markkinoille, joilla jalkapallo, koripallo ja salibandy ovat jo pitkään olleet.

Joten nyt, kun liitossa tiedetään että kentillä kuulee rasistista huutelua, siihen pitää puuttua jämäkästi ja kovaa. Vaikeneminen ei poista ongelmaa eikä hyssyttely kitke väärää käytöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt