Jääkiekko

Kommentti: Yllättävät valmentajapotkut KHL:n kiinalaisesta sirkuksesta aiheuttavat kiihtyvää värinää SM-liigassa

Julkaistu:

Kommentti
KHL:n Kunlunista potkut saanut Jussi Tapola on kuuma nimi SM-liigan valmentajamarkkinoilla – joka on tällä hetkellä täysin tukossa, kirjoittaa Vesa Rantanen.
Valmentajapotkut KHL:ssä ei ole ihmeellinen uutinen.

Varsinkaan, jos ne antaa kiinalainen Kunlun Red Star, joka on omituisen sarjan omituisin joukkue. Keinotekoinen räpistelijä, jonka anti on jääkiekolle lähinnä lihottaa noin 30 ammattilaisen tilipussia.

Mutta kun Kunlunista potkut sai Tapparan entinen päävalmentaja Jussi Tapola, tuntuvat jälkijäristykset Suomessa asti.

Tapparan kahteen peräkkäiseen mestaruuteen (2016, 2017) Jukka Rautakorven hopeaputken (2013–2015) jälkeen johtanut Tapola, 44, on pitkään aikaan ylivoimaisesti kuumin vapaa nimi suomalaisilla valmentajamarkkinoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Risto Dufvan paluu JYPiin oli melkoinen, ja tervetullutkin, uutispommi, mutta nuorekas ja erityisesti viime vuosina menestynyt Tapola on vielä kuumempi nimi nimenomaan tuoreiden SM-liiganäyttöjen ansiosta.

Ja kun samaan syssyyn Kunlunista sai lähteä Tapolan tiimin jäsen Jyrki Aho, on markkinoilla nyt kaksi Suomen mestaria – joiden vapautumiseen yksikään SM-liigaseura ei ollut osannut varautua.

Käytännössä kaikki liigaseurat ovat lukinneet valmentajansa jo ensi, ja osa jopa seuraavaksi kaudeksi. Samaan aikaan Suomen huippuvalmentajien kovin ryhmä pysyy SM-liigaseurojen ulottumattomissa.

Kovat meriitit

Marssijärjestys menee suunnilleen niin, että A-maajoukkue nappaa päältä parhaan. Nyt Jukka Jalosen. Sitten vuorossa on tolkuttomia ruplakasoja liikutteleva KHL, ja sieltä tietenkin Jokerit, joka pystyy heittämällä maksamaan triplapalkkaa SM-liigaseurojen reilun 100 000 euron keskimääräisiin päävalmentajapalkkoihin nähden.

Sitten ovat ne nimekkäät ja menestyneet valmentajat, etenkin Kari Jalonen, jotka ovat saaneet jalansijaa Sveitsissä. Siellä menestysvalmentajan työskentelyolosuhteet, resurssit ja edut ovat aivan eri mittaluokka kuin yksikään kotimainen seura pystyy tarjoamaan.

On vaikea nähdä Jalosen vapaasta tahdostaan siirtyvän SM-liigaseuraan enää.

Tämän ryhmän jälkeen kahta päätä edellä toisia suomalaisia valmentajia tulee Tapola. Tapolalla on tietenkin turvasatama Tapparassa, jonka kehitysjohtajan virasta hän oli Kunlunissa virkavapaalla. Se työ tyydytti häntä yhden kauden.

Mutta moni liigaseura, joka on viime kuukausien aikana hätäpäissään, potkukiimassaan tai valmentajapulassaan päätynyt lukitsemaan parhaan sillä hetkellä saatavilla olleen valmentajan, kiroaa nyt varmasti, että olisipa jaksanut odottaa tammikuuhun.

Sama koskee myös Nuoria Leijonia, jonka kultavalmentaja Jussi Ahokas siirtyy ensi kaudeksi KooKoon päävalmentajaksi. Nuorten Leijonien uusi päävalmentajakin on jo aikaa sitten nimetty.

Kuka ikinä hän onkaan, niin hänellä ei voi olla Tapolaa kovempia meriittejä viime vuosilta, koska Tapolalla ne ovat Suomessa kovimmat.

Siellähän kärvistelevät, liigaseurat ja Nuorten maajoukkue, jonkun hätäavun tai vasta kannuksiaan hankkivan nuoren valmentajan kanssa ensi kauden, kun kokenut mutta silti nuorekas, väkevät näytöt antanut Tapola vetelee lonkkaa tuhti kiinalainen sopimuskorvaus taskussaan.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt