Jääkiekko

SM-kullan voittanut kiekkojuniori Teemu neliraaja­halvaantui vuosi sitten – kävelee nyt robotin avulla

rac

Julkaistu:

Teemu Tenhusen, 22, unelma on kävellä jonain päivänä omin avuin.
Marraskuun 29. päivänä vuonna 2017 HPK:n A-juniorit pelasivat kotonaan Jokereita vastaan. Se ottelu jäi edellisenä keväänä Suomen mestaruutta juhlineen puolustaja Teemu Tenhusen viimeiseksi.

Hän ei ole kävellyt tuon illan jälkeen.

– Muistan tilanteen aika selkeästi. Lähdin oman maalin edestä sen taakse hakemaan kiekkoa. Kaaduin, enkä ole edes varma mihin, ja liu’uin pää edellä laitaan.


Tenhusen seitsemäs selkänikama murtui tilanteessa aiheuttaen osittaisen neliraajahalvauksen. Edes kädet eivät aluksi toimineet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Tenhunen, 22, ottaa rauhallisesti askeleita eteenpäin laitilalaisessa kuntoutuskeskuksessa. Ilme on keskittynyt, samanlainen kuin urheilijalla suorituksen aikana. Apuna ex-kiekkoilijalla on robotti, tarkemmin ottaen puettava robotisoitu ulkoinen tukiranka Indego.

Vieressä omaa kuntoutustaan tekee Emil Leskinen, 22, entinen junnukiekkoilija hänkin. Turkulainen Leskinen sai vaikean aivovamman auto-onnettomuudessa vuonna 2015. Hän on kuntoutunut täydestä reagoimattomuudesta kävelykykyiseksi ja harjoittelee nyt samassa huoneessa Lokomat-kävelyrobotilla.


– Käyn täällä kerran kuukaudessa hoitojaksolla, ja ne ovat kolmen päivän settejä, Nurmijärvellä asuva Tenhunen kertoo.

– Kuntoutuspäivät ovat erilaisia. Välillä ei kulje, ihan niin kuin normaalissakin elämässä, mutta on ollut enemmän niitä päiviä kuin kulkee. Siihen pitää olla tyytyväinen. Motivaationi on aina ollut korkea urheiluun ja muuhun tekemiseen, ja niin on tähänkin.

Matka kuntoutukseen on pitkä, mutta se selittyy sillä, että 150 000–300 000 euroa maksavia robotteja on vasta yhdeksässä, Indegoja vain kolmessa paikassa Suomessa. Pääkaupunkiseudulla niitä ei ole ainoatakaan. Ruotsissa tilanne on huomattavasti huonompi, sillä koko maassa on ainoastaan yksi laite, sekin vasta testikäytössä. Maailmalla robotteja on yhteensä noin 800.

Aiemmin robotteja on ollut vain yksityisissä hoitolaitoksissa, mutta nyt niitä on tulossa myös terveyskeskuksiin.

– Kävelykuntoutuksessa tarvittaisiin 1000–2000 askelta per terapiakerta, kun perinteisellä fysioterapialla on mahdollista savuttaa maksimissaan n. 350 askelta, Laitilan terveyskodin kuntoutuspäällikkö Paulina Iiskala kertoo.

Lisäksi kuntoutettava ei tarvitse enää kahta avustajaa, kun robotti hoitaa fyysisesti vaativimmat osuudet, tukemisen ja jalkojen liikuttelun. Robottia pystytään hienosäätämään käyttäjän mukaan, muun muassa jaloille kohdistuvaa painoa ja askelpituuksia.

Tenhusen nimissä järjestettiin Hämeenlinnassa hyväntekeväisyysottelu viime elokuussa. Pian sen jälkeen hän sai kuulla uudenlaisesta kuntoutusmuodosta.


– Tenhu-ottelun jälkeen Fysiolinelta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, kiinnostaisiko minua tulla kokeilemaan. En ollut ikinä aikaisemmin kuullut tästä mitään ja tietysti sanoin heti, että totta kai tulen. Heille iso kiitos, että ovat pystyneet sponsoroimaan.

Tenhusta ja Leskistä kuvaillaan ihanneasiakkaiksi, sillä he ovat motivoituneita ja valmiita tekemään töitä. Helppoa kuntoutuminen ei kuitenkaan ole – fyysesti tai henkisesti.

– Tämä on hidasta hommaa, mutta paljon on menty eteenpäin ja toivottavasti mennään edelleen. Otetaan päivä kerrallaan, sillä en osaa sanoa, mitä tapahtuu vuoden päästä, Tenhunen sanoo.

 

Olen luonteeltani aika positiivinen ihminen. Henkinen apu tulee perheeltä ja kavereilta. Se pitää mielen virkeänä ja pään kasassa.

Unelma jääkiekkoammattilaisuudesta on vaihtunut toiseen. Kukaan ei tiedä, milloin Tenhunen pystyy hylkäämään pyörätuolin vai pystyykö koskaan. Hänen omasta motivaatiostaan ja tahdostaan se ei kuitenkaan ole kiinni.

– Päivittäin tulee pieniä välitavoitteita, enkä halua asettaa mitään yhtä isoa tavoitetta. Haluan vain olla mahdollisimman hyvä.

– Isoin unelma on varmaan se, että pystyisin kävelemään omin avuin, hän myöntää.

Vaikka elämän rakkain asia heitti tielle elämän rankimman haasteen, rakkaus lajiin on säilynyt vahvana.

– Seuraan edelleen lätkää. Varsinkin kavereiden pelejä tulee katsottua. Kyllä jääkiekko on edelleen lempiasioitani tässä maailmassa. En usko, että sen seuraamista lopetan koskaan.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt