Jääkiekko

Tärkeä osa Nuorten Leijonien MM-kultajoukkueesta jäi palkintojenjaossa tyhjin käsin – ”Tuntui pahalta kertoa”

Julkaistu:

Jääkiekko
Muun muassa Suomen päähuoltaja jäi ilman MM-kultamitalia. Jääkiekkoliitto joutui tilaamaan mitalit jälkikäteen.
Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue juhli sunnuntaina MM-kultaa Vancouverissa.

Osa joukkueen jäsenistä jäi silti ilman mitalia. Esimerkiksi päähuoltaja Tuukka Hurskainen jäi mestaruushumussa ilman kultamitalia.

– Joo. Kyllä se näin on, Hurskainen vahvistaa IS:lle.

Hurskainen ei kuitenkaan halua tehdä asiasta isoa numeroa, sillä Suomen jääkiekkoliitto tilaa kaikille johtoryhmän jäsenille vielä omat mitalit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Asiat ovat kuitenkin vain siinä hetkessä (palkintojenjaossa) näin. Me saamme ne vielä.

Syy on IIHF:n urheilusäännöissä, joiden mukaan mitalijoukkueet saavat 29 mitalia. 23 mitalia meni pelaajille, neljä mitalia valmentajille, yksi joukkueen lääkärille ja yksi fysioterapeutti Mika Rouhiaiselle. Rouhiainen valikoitui, koska hän oli huoltoryhmän vanhin ja on vaikuttanut pisimpään maajoukkueessa.

Nuorten maajoukkueiden manageri Kimmo Oikarinen joutui ennen loppuottelua kertomaan asiasta muulle johtoryhmälle.

– Kun mitali oli ennen finaalia varmistunut, jouduin käymään läpi proseduurin, jonka mukaan jäällä edetään ottelun jälkeen. Tuntui pahalta kertoa, että mitalit tulevat joillekin vasta jälkikäteen, Oikarinen sanoo.

– Kun tullaan kisoista pois ja osalla on mitali ja osalla ei, niin eihän se näytä hyvältä eikä kenenkään mielestä missään nimessä tunnu hyvältä. Tällainen sääntö nyt vain on kansainvälisen liiton mukaan.
Liitolta pystyy kuitenkin jälkikäteen tilaamaan lisää mitaleja, jollaiset muun johtoryhmän jäsenet saavat vielä erikseen järjestettävässä tilaisuudessa.

On selvää, ettei tällainen tilaisuus ole verrattavissa jäällä pidettävään palkintojenjakoon pelin jälkeen.

– Olen jo kisojen aikana käynnistänyt asiasta keskustelun kansainvälisen liiton suuntaan, että olisiko mitalien määrää syytä nostaa, vaikka kansalliset liitot joutuvatkin siitä maksamaan. Se ei ole ongelma, että mitaleista maksetaan muutama saturainen vaan se, että mitalit pitäisi jakaa niille, jotka ovat paikan päällä.

Oikarinen tilasi ilman mitaleja jääneelle johtoryhmälle uudet mitalit heti Lontoossa, kun maajoukkue teki välilaskun kotimatkallaan.

IIHF:n linjaus on sikälikin erikoinen, että Suomella oli Oikarisen mukaan turnauksen pienin johtoryhmä Tanskan ohella. Muiden joukkueiden taustajoukot ovat vielä suuremmat.

– Meillä on toki hienoja pelaajia, jotka huomioivat huollon ja muut hienosti sisäisesti. Pelaajatkin varmasti ihmettelivät, miksi huoltoryhmä ei saanut mitaleja. Se on kaikkein tärkein muisto, joka kaikille jää ikuisesti.

Tunteja ei lasketa

Suunnatonta pelaajien arvostusta nauttivat huoltajat ovat joukkueiden tärkeimpiä kulmapalasia, jotka ovat ensimmäisenä hallilla ja poistuvat sieltä viimeisenä.

Jokerien KHL-joukkueessa ja A-nuorissa työskentelevä Hurskainen, 29, kommentoi työtään vaatimattomasti. Hän ei halua puhua lainkaan työtunneista, joita kisojen aikana teki.

– Tämä on sellainen kysymys, että me emme ikinä laske tunteja. Jos joku tässä ammatissa rupeaa laskemaan työtunteja, se loppuu. Tätä tehdään sydämellä. Ajatellaan vain sitä, että joukkueella on mahdollisimman hyvä olla. Hommat tehdään niin hyvin ja niin pitkinä päivinä kuin se vaatii.


Hurskaisen paluu arkeen on ollut nopea. Jokerit muisti kultamitalistia tiistain kotiottelussaan, ja keskiviikkona oli jo töitä.

– Olin aamulla harjoituksissa ja illalla oli A-junnujen kanssa pelikin. Hommia painetaan.

MM-kultaan huipentuneesta turnauksesta jäi, mitaliseremonioista huolimatta, upea maku.

– Sain toimia erittäin mukavien ja tervepäisten poikien kanssa. Se loppu oli totta kai jotain ihan käsittämätöntä, pojat pelasivat erittäin hienon turnauksen. Kaikki meni niin hyvin kuin vain voi mennä. Enkä tarkoita nyt tulosta, vaan kaikkea muuta sen ympärillä, Hurskainen kehuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt