Kuin Mikko Rantanen! Kaapo Kakossa on paljon samaa kuin NHL:n pisterohmussa – ”Olen aina peilannut Kaapoa ja Mikkoa”

Julkaistu:

Nuorten MM-kulta
Kaapo Kakosta puhuu nyt koko jääkiekkoa seuraava maailma.
17-vuotias superlupaus Kaapo Kakko teki sunnuntaiaamuna Suomen voittomaalin alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa USA:ta vastaan ja vankisti asemiaan NHL:n tulevan kesän varaustilaisuudessa.

Turkulaista Kakkoa verrataan usein Colorado Avalanchen pistelinkoon Mikko Rantaseen. Pelaajissa on paljon yhteistä: nuorten maailmanmestaruus, kasvattajaseura TPS, iso koko ja pelipaikka laitahyökkääjänä. He jopa treenasivat viime kesänä saman kuntovalmentajan Hannu Rautalan alaisuudessa.

TPS:n juniorien valmennuspäällikkö Mika Suoraniemi tuntee sekä Rantasen että Kakon hyvin. Hänen mukaansa vertaukset ovat osuvia.

– Näissä jätkissä on paljon samaa. Olen itse aina peilannut Kaapoa ja Mikkoa, Suoraniemi sanoo.

Kakko ja Rantanen eivät ole samanlaisia vain olemukseltaan kaukalossa. Myös heidän persoonissaan on paljon samaa.

– Mitä kovempi paikka, sitä paremmin he pelaavat. Valmentajien ei tarvitse vaatia heiltä hirveästi mitään, sillä he itse vaativat itseltään todella paljon, Suoraniemi sanoo ja kehuu pelaajien nöyrää asennetta:

– Heillä on halu kehittyä, halu olla parempia ja keskittyä arjen työntekoon. He tietävät, että pitää tehdä paljon töitä ja toistoja.


Suoraniemen mukaan suomalaisilla huippupelaajilla on usein joku erityisominaisuus, joka on maailman ehdotonta eliittiä ja jonka eteen he ovat tehneet valtavasti töitä. Patrik Laineella se on loistava laukaus.

– Mikon ja Kaapon yksi vahvuus on taito ja toinen se, että he ovat kovia urheilijoita. Heillä on valtava draivi. He eivät tyydy nykyiseen tilaan, vaan haluavat lisää. He ovat kovia treenaamaan. Minä pidän sitä yhtenä lahjakkuutena, Suoraniemi sanoo.

Kakkoa TPS:n junioreissa eri joukkueissa valmentanut Anatoli Bogdanov junior uskoo myös, että nuorukainen nousee NHL-tähdeksi.

– Vain taivas on rajana. NHL-unelmat ovat aivan saavutettavissa. Kaapo vaatii itseltään todella paljon. Muistan, kuinka hän tuli viime kaudella A-junioreihin. Vaikka hän oli iältään vasta nuorempi B-junnu, hän uskalsi sanoa haluavansa mennä kauden aikana vielä niin paljon eteenpäin, että liiga on tavoitettavissa, Bogdanov kertoo.
  • Katso tunnelmat Nuorten Leijonien paluusta Suomeen alla olevalta videolta

Näin myös tapahtui. Kakko teki viime kaudella 25+30=55 tehopistettä 38:ssa A-juniorien SM-sarjan ottelussa ja pääsi myös pelaamaan kuudessa SM-liigamatsissa.

– Kaapon vimma on niin vahva, että saa tapahtua ihmeitä, jos hän ei saavuta tavoitteitaan, Bogdanov arvioi.

Kesällä odottaa NHL:n varaustilaisuus. Kakosta odotetaan jopa ykkösvarausta. Se olisi historiallista, sillä yhtäkään suomalaispelaajaa ei ole vielä varattu ensimmäisenä.

Suoraniemi muistuttaa, että ykkösvaraus ei kerro suoraan taidoista, vaan myös siitä, millaisia tarpeita varauksen tekevällä seuralla on.

– Uskon kuitenkin vahvasti, että Kaapo on kolmen kärjessä. Toivottavasti mahdollisimman korkealla.


Kakko on tällä kaudella noussut SM-liigassa tähtikaartiin. Näyttävä pelaaja on 27 ottelussa tehnyt 9+11=20 tehopistettä. Hän on tulokkaiden pistepörssissä toisena maajoukkuetoveri Aleksi Heponiemen jälkeen.

Suoraniemi iloitsee Kakon menestyksestä Suomen pääsarjassa. Hänen aikansa liigassa on jäämässä tosin lyhyesti. Kakko saattaa pelata NHL:ssä jo tulevana syksynä.

– On hienoa, että saamme näitä superjätkiä. Harmi vain, että he lähtevät nopeasti seuraavalle tasolle. Emme saa kauan nauttia työmme hedelmistä mutta olemme totta kai onnellisia poikien puolesta, Suoraniemi sanoo.

– Hienoa, että saadaan näitä superjätkiä. Harmi vaan, että ne lähtee aika nopeasti seuraavalle tasolle. Ei saada nauttia kauan hedelmistä. Se on harmi juttu, mutta ollaan totta kai onnellisia poikien puolesta.

TPS:n on tuottanut viime vuosina tukun NHL-pelaajia. Rantasen lisäksi seuran juniorimyllystä ovat Pohjois-Amerikkaan hiljattain ponnistaneet Rasmus Ristolainen ja Artturi Lehkonen. Suoraniemen mukaan TPS:ssä on pelaajaputki kunnossa ja junioreilla hyviä esikuvia lähellä.

– Soihdunkantaminen on tärkeää.

– Kaapo on varmasti seurannut Mikkoa nuorempana. Mikko on syntynyt vuonna 1996 ja Kaapo vuonna 2001. Kaapo on nähnyt Impivaaran jäähallissa, millainen Mikko on ollut, Suoraniemi sanoo.

Nyt TPS:n pikkujuniorit pääsevät seuraamaan Kaapo Kakkoa läheltä ja ottamaan mallia hänestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt