Kaapo Kakon entiset valmentajat kertovat, miten ”hentoisesta vekkulista” kasvoi tähti – peli-intoa piti jopa hillitä - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kaapo Kakon entiset valmentajat kertovat, miten ”hentoisesta vekkulista” kasvoi tähti – peli-intoa piti jopa hillitä

17-vuotias Kaapo Kakko oli Suomen ratkaisupelaaja MM-finaalissa.

Julkaistu: 7.1.2019 15:02

Kaapo Kakon entiset valmentajat kertovat, millainen pelaaja voittomaalin tekijä on.

Nuorten MM-finaalin päätöserää oli jäljellä enää minuutti ja reilut 20 sekuntia, kun Suomen puolustajan Henri Jokiharjun laukoma kiekko jäi pyörimään USA:n maalille.

Terävimmin tilanteen luki laitahyökkääjä Kaapo Kakko, joka otti pari nopeaa luistimenpotkua ja ehti takatolpalle lapioimaan kiekon rystyltä verkkoon. 3–2-osuma oli voittomaali ja Suomi maailmanmestari!

Kakko nosti kätensä kohti Vancouverin Rogers-areenan kattoa ja räjähti riemuun.

Samaan aikaan Suomessa TPS:n juniorien valmennuspäällikkö Mika Suoraniemi pomppasi pystyyn kotisohvallaan ja tuuletti. Entinen liigakiekkoilija riemuitsi seuransa tuoreimman juniorihelmen superonnistumisesta.

– Mitä kovempi paikka on, niin Kaapo pystyy yleensä nousemaan esiin. Nyt taas nähtiin yksi välähdys, josta nyt koko Suomen kansa pääsi nauttimaan, Suoraniemi sanoi.

Helmikuun 13. päivänä vuonna 2001 syntynyt Kakko on kotoisin Turun Maariasta. Hänen isänsä on poliisi ja äitinsä opettaja. Kakko aloitti urheilun jo alle kouluikäisenä jalkapalloseura Maarian Pallossa. Jääkiekkoura käynnistyi seitsemän vanhana TPS:n junioreissa.

Palloilulahjakkuus pantiin seurassa merkille jo varhain. Kakko pelasi lähes koko ajan itseään vanhempien joukkueissa.

Valmentaja Anatoli Bogdanov junior sai Kakon ensi kertaa ryhmäänsä kaudella 2011–2012. Toisen polven kiekkovalmentaja Bogdanov luotsasi tuolloin TPS:n vuonna 1999 syntyneitä, ja Kakko tuli joukkueeseen kaksi vuotta alaikäisenä.

– Kaapo oli äärimmäisen taitava käsistään. Pojat olivat toki pieniä, mutta hänestä huomasi vimman omalla ajalla kikkailuun.

– Se on myös jäänyt mieleen, että hän rakasti peliä. Vaikka hän oli porukan nuorin ja hentoisempi kuin muut, niin halu voittaa paistoi aina läpi, Bogdanov kertoi.

Joukkuetovereiden arvostuksesta kertoi se, että he valitsivat Kakon joukkueen kapteeniksi. Valmentajat joutuivat välillä muistuttamaan tähdenalkua tehokkaasta pelaamisesta.

– Hänellä oli vähän semmoinen mentaliteetti, että hieno syöttö on parempi kuin ruma maali, Bogdanov sanoi ja naurahti päälle.

Kaapo Kakko TPS:n D-juniorien kapteenina C-kirjain rinnassaan.

Kakkoa myös C- ja B-junioreissa luotsannut Bogdanov muistaa nuoren miehen käyttämän lentävän lauseen.

– Hän on sanonut, että menee ennemmin kouluun kuin maalille. Se piti hänen kohdallaan joskus paikkansa.

Hyvän kotikasvatuksen saanut Kakko kuunteli valmentajiensa palautetta vastaanottavaisena. USA:ta vastaan voittomaali syntyi maalin kulmalta.

– Hän on vekkuli kaveri, joka teki aina vähän jäyniä.

– Pääsääntöisesti häntä oli ilo valmentaa, Bogdanov sanoi.

Kaapo Kakko on tällä kaudella tehnyt jo 9+11=20 tehopistettä SM-liigassa. Siitä huolimatta hän kerää nöyränä kiekot TPS:n treenien jälkeen, kuten joukkueen nuorimman pelaajan tehtäviin kuuluu.

Nykyisin Kakko asuu Turun Mälikkälässä isovanhempiensa paritalon toisessa puolikkaassa. Hän opettelee itsenäistä elämää ja käy yhä toisinaan nauttimassa ulkojään höntsäpeleistä läheisellä kentällä.

– Valmentajat ovat joskus joutuneet käymään keskusteluja hänen kanssaan, että nyt pitäisi oikeasti levätä. Kaapolla on kuitenkin pikkupoikamainen intohimo ja rakkaus jääkiekkoon. Vaikka hän on jo liigapelaaja, hän käy yhä välillä ulkojäillä kikkailemassa lasten kanssa, Suoraniemi sanoi ja jatkoi:

–  Pelaamisen into ja ilo ajavat Kaapoa vahvasti eteenpäin. Kaapo rakastaa peliä. Mitä kovempi peli, sitä enemmän hän innostuu. Kantti on kova. Nyt se taas nähtiin.