Kuvat: Lasse joutui Hongkongissa selittämään, miksi joi mitalikahvit – näin MM-voittoa seurattiin kisakatsomoissa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kuvat: Lasse joutui Hongkongissa selittämään, miksi joi mitalikahvit – näin MM-voittoa seurattiin kisakatsomoissa

Hongkongissa Nuorten Leijonien kultapeliä seurannut Lasse Liukkonen sai selittää paikallisille, missä on Suomi, miksi juodaan mitalikahvit ja mitä on jääkiekko.

Julkaistu: 6.1.2019 20:52

IS sai lukijoilta videoita ja kuvia kisastudioista nuorten MM-kisojen loppuottelun keskeltä sekä hillittömiä riemukuvia, kun Suomen Nuoret Leijonat nappasivat kirkkaimman mitalin ja Yhdysvallat jäi hopealle.

Ex-tuomari Rami Savolaisen whippetnartut ”vasen laituri” Mimmi, ”sentteri” Martta ja ”oikea laituri, ranskalaisvahvistus” Merci eli MMM-klubi MM-kisoihin valmistautumassa.

– Onneksi olkoon leijonat. Minustakin tulee isona leijona, sanoo 9,5-viikkoinen kleinpiz-pentu Luca. Isäntä Bjarne Liikanen sekä emäntä Kaarina Liikanen jaksoivat taistella väsymystä vastaan ja katsoivat koko ottelun, mutta Luca kun on vielä vauva, ei se jaksanut valvoa omistajiensa tavoin.

Tsemppiä! Markku Höltän poika Aatu, tytär Emilia ja tyttären ystävätär Tea valmistautuvat kannustamaan Suomea jo pronssiottelun aikana.

Lasse Liukkosen työaamulle tuli upea aloitus Hongkongissa. Koska paikallinen aika on kuusi tuntia edellä, oli Liukkosen herätys juuri samaan aikaan kun finaali alkoi. – Mutta olihan normaalista poikkeavat juhlat kun mitalikahvit tarjosi hollantilainen liikekumppani hongkongilaisessa pilvenpiirtäjässä, Liukkonen sanoo. – Siinä sai muille paikallisille selittää ensinnäkin missä on Suomi, mikä on jääkiekko ja miksi juodaan mitalikahvit

Den glider in! Kisastudio Don Detillä Laosissa. – Kultajuhlat alkoivat omalta parvekkeelta ja jatkuivat ympäri saaren yhdessä noin 10 suomalaisen lätkäfanin kanssa.

Kisastudioita oli niin kotisohvilla kuin ravintoloissakin. Porissa perheenisä Mika Juhala yritti seurata peliä herättämättä muuta perhettä. Toisissa kodeissa peliä katsomassa oli koko perhe pikkuvauvaa myöten, joissakin myös lemmikit jännittivät Suomen puolesta (tai kenties vahtivat, tippuisiko omistajalta vahingossa kisaeväitä lattialle).

Osa katsojista nautti kasvisdippiä, osa suklaata, mutta suurin osa olutta, ainakin kuvien perusteella.

Porilainen Mika Juhala seurasi finaalia kotona yrittäen olla herättämättä muuta perhettä. – Eihän se sitten onnistunut, Juhala myöntää. – Vaimo liittyi seuraan, kun Suomi teki sen kolmannen maalin. Muksut kyllä nukkui kuin tukit.

Sanna Rinneharjun sylissä pieni tytär Aino Niemelä katsoi peliä kahden erän verran. Isä Antti Niemelä kertoo tytön pitävän jääkiekon katsomisesta.

– Suomi tekee kohta maalin, aprikoitiin Espoossa loppuottelun aikana.

Kisakatsomohan se siinä! Marko Aalto jännittää Suomen peliä koiransa kanssa.

Aaro Heikkisen kotikatsomossa oli tehty tulitikutkin teeman mukaisesti.

IS sai kisastudiokuvia ja -videoita myös maailmalta: Laosista, Australiasta, Thaimaasta, Islannista. Fuengirolassa paikalliseen ravintolaan oli kerääntynyt jopa 70 suomalaista lätkäfania.

Hong Kongissa kultaottelun seurannut Lasse Liukkonen sai selittää paikallisille, mitä tarkoittavat mitalikahvit tai ylipäätään jääkiekko.

– Ratkaisuhetkillä oli vaikea olla huutamatta, mutta oli pakko että naapurit saavat nukkumisrauhan, kertoo loppuottelua Oulussa seurannut Tiitu-Lotta Paju. Paju lähti miehensä Sami Luodemäen kanssa palkintojenjaon jälkeen pyörähtämään Oulun torilla, jonne oli kerääntynyt pieni joukko muitakin juhlistajia. – Siellä oli noin kymmenkunta ihmistä. Me siellä keskenämme pompittiin, kiljuttiin, soitettiin musiikkia. Lätkähän tunnetusti yhdistää, vaikka ei me tunnettu toisiamme. Paju kertoo. Musiikkipuolesta vastasi esimerkiksi Queenin kappale We are the champions ja suomalainen tuttu lätkäveisu eli Poju -artistin kappale Poika saunoo. Paju kertoo lähteneensä miehensä kanssa torilta jo melko pian jo olleensa nukkumassa suunnilleen seitsemän aikaan. – Normaalisti heräisin sitä aikaa, Paju nauraa.

– Hyvä jätkät! Kyllä kannatti valvoa, onnittelee Seppo, 55 Pirkkalasta. Mies kertoo ottaneensa pienet nokoset alkuyöstä ja heränneensä sopivasti kolmeksi katsomaan pelin alkua. Vaimo jaksoi ensimmäisen erän, mutta Seppo jännitti loppuun saakka ja katsoi koko helahoidon, palkintojenjakoineen kaikkineen. – Kyllä siinä kohtaa meinasi kylmä hiki tulla siinä kohtaa, kun tilanne oli 2–2, Seppo sanoo nauraen.

– Hyvä Suomi! Me Australiassa asuvat suomalaiset jännätään kanssa, kirjoitti lomaa viettävä Ari kenguruiden maasta loppuottelun tiimoilta.

Katso video: Helsingin Kauppatorilla käynnistyivät villit kultajuhlat aikaisin aamulla

Katso video: Kauppatorin juhlija kävi meressä uimassa nuorten Leijonien voiton kunniaksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?