Kapteeni Talvitie taisteli yksijalkaisena Suomen puolesta – johtajaäiti kuvailee poikaansa: ”Eihän sitä voi tavallinen ihminen ymmärtää” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kapteeni Talvitie taisteli yksijalkaisena Suomen puolesta – johtajaäiti kuvailee poikaansa: ”Eihän sitä voi tavallinen ihminen ymmärtää”

Tuija Talvitie (oik.) jännitti loppuottelua kotisohvalla. Hänen poikansa, kapteeni Aarne Talvitie nosti MM-pokaalin ensimmäisenä ilmaan.

Julkaistu: 6.1.2019 12:31

Nuorten Leijonien kapteenin Aarne Talvitien Tuija-äiti on Martti Ahtisaaren perustaman CMI:n toiminnanjohtaja.

Kapteeni Aarne Talvitiestä muodostui MM-kultaa voittaneen Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen ruumiillistuma.

Läpi turnauksen etulinjassa joukkojaan johtanut Talvitie, 19, loukkaantui loppuottelun avauserässä ja joutui poistumaan pukuhuoneeseen.

Talvitien polvi teipattiin Vancouverin Rogers Arenan uumenissa, ja ykkösketjun laituri palasi vielä kaukaloon viimeiseen taisteluun. Hän heittäytyi joukkueen eteen vielä yksijalkaisenakin mutta joutui lopulta toteamaan, ettei polvi enää kestä.

Talvitie raahautui kuitenkin vielä viime töikseen nostamaan maailmanmestaruuspokaalin kohti kattoa.

Ilta-Sanomat tavoitti ottelun jälkeen sankarikapteenin Tuija-äidin, joka seurasi trillerimäistä MM-finaalia kotonaan Espoossa.

– Olihan se ihan hirvittävän jännittävä. Ihan loppuun asti piti jännittää, äiti kertoo.

Tuija Talvitie työskentelee presidentti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestön CMI:n toiminnanjohtajana.

Aarne Talvitie johti Suomen nuoret MM-kultaan Kanadassa.

Aarne Talvitie yritti palata vielä hammasta purren takaisin kaukaloon polvi vahvasti teipattuna. Äidin mielestä se kuvastaa hänen poikansa luonnetta.

– Sehän on sitkeä sissi, hirveän sitkeä. Hirveä halu oli vielä yrittää. Tästä on unelmoitu niin kauan.

– Se työmäärä, mitä nuo kundit tekee. Se sitoutuminen ja jääkiekolle omistautuminen. Se käsittämätön määrä työtä, mitä ne tekee, se itsekuri, missä ne elää...

– Eihän sitä voi tavallinen ihminen ymmärtää.

Aarne Talvitiestä on muodostumassa todellinen leijonakapteeni, sillä hän kipparoi myös alle 18-vuotiaiden joukkuetta vuoden 2017 MM-kisoissa.

Tuolloin turnaus päättyi finaalitappioon Yhdysvalloille, mutta nyt, kaksi vuotta myöhemmin kapteeni Talvitie sai himoitsemansa revanssin.

– Hän ottaa tuon kapteenin roolin vakavasti. Kun Aarne sai kuulla, että hänestä tulee kapteeni, niin hän rupesi heti keskittymään siihen tehtävään, äiti Tuija kertoo.

– Se on nöyrää työtä. Todella todella nöyrää työtä. Yhdessä hävitään, yhdessä voitetaan. Tänään ne todellakin voittivat yhdessä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?