Voittomaalin upottua vastustajan häkkiin Joakim ja Teemu säntäsivät torille ja hyppäsivät suihkulähteeseen: ”Olimme ensimmäiset!” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Voittomaalin upottua vastustajan häkkiin Joakim ja Teemu säntäsivät torille ja hyppäsivät suihkulähteeseen: ”Olimme ensimmäiset!”

Julkaistu: 6.1.2019 10:49, Päivitetty 6.1.2019 13:17

Uskaliaimmat pulahtivat jopa mereen uimaan.

Kello 5.32 sunnuntaiaamuna Havis Amandan, eli Mantan patsaalta kuuluu karjahdus.

– Suomi!, huutavat Joakim Larkio ja Teemu Lahdelma, jotka ovat saapuneet juhlistamaan Nuorten Leijonien juuri saavuttamaa maailmanmestaruutta Helsingin Kauppatorille.

Larkio ja Lahdelma katsoivat loppuottelun helsinkiläisessä sporttibaarissa O’Learysissa. Ottelun viimeiset minuutit tuntuivat pitkiltä, ja Larkio ja Lahdelma ehtivät jo varautua jatkoaikaan. Mutta sitten tuli voittomaali.

– Olimme ensimmäiset Mantalla, he riemuitsevat ja hyppäävät reunan yli lumiseen suihkulähteeseen.

Lue myös: Video paljastaa, miltä helsinkiläisessä sporttibaarissa tapahtui samalla hetkellä kun summeri soi ja Nuoret Leijonat varmistivat mestaruuden

Larkio ja Lahdelma eivät jää odottamaan muita juhlijoita, vaan lähtevät nopeasti muualle. Ja pian Mantalle alkaa saapua enemmän väkeä, ensin joukko nuoria miehiä, jotka hekin ovat juhlatunnelmissa. Kaksi miehistä riisuu heti päällysvaatteensa ja hyppää suihkulähteen altaaseen lumen sekaan.

Teemu Lahdelma ja Joakim Larkio olivat ensimmäiset Mantalla. He saapuivat paikalle suoraan kisakatsomosta helsinkiläisestä sporttibaarista.

Lyhyessä ajassa torilla kulmille on kerääntynyt on kymmeniä faneja. Eipä aikaakaan, kun jonkun matkakaiuttimista kuuluu, kuinka poika saunoo, den glider in ja we are the champions.

Voittojuhlan klassikot alkavat olla kasassa. Tosin Mantalta uupuu vielä Suomi-paita! Liukas keli ei pitele patsaan jalustalle kapuavia. Paidan Mantan päälle pukevat muun muassa Ella Hyvärinen ja James Sight.

Mantan patsaalle saapui paljon väkeä heti, kun voitto varmistui. Hieman ennen kello seitsemää paikalla oli ainakin nelisenkymmentä ihmistä.

Kourallinen väkeä kävi pyörähtämässä lumessa.

Ohiajavat autot tööttäilevät, poliisikin ajaa pariin otteeseen juhlapaikan ohi. Moni kierii lumessa, mutta uhkarohkeimmat päättävät pulahtaa hyiseen veteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan pintaveden lämpötila on Kauppatorin edustalla kutakuinkin asteen luokkaa. Väkeä suuntaa Kauppatorin edustaa kohti.

Pintaveden lämpötila Helsingissä on Ilmatieteen laitoksen mukaan asteen verran lämpöä, mutta se ei uimareita haitannut.

Ihmisiä lähti uimareiden perässä Kauppatorin edustalle.

Matala veden lämpötila ei näytä haittaavan uimareita, jotka ovat vantaalainen Elmeri ja tamperelainen Juho. He palaavat takaisin Mantalle pian pulahduksen jälkeen. Uintireissu kestää vain pari minuuttia, kaksikko kertoo. Molemmat vakuuttavat, että mukana oli riittävästi rantavahteja.

Lähestulkoon joka kerta, kun patsaalle saapuneista riisuu paitansa, juhlijat yhtyvät lauluun: Suomi on uusi maailmanmestari, hei, maailmanmestari, hei, maailmanmestari, hei! Yksi suihkuttaa laulajien päälle kuohuviiniä suihkulähteen altaan reunalta, muut taputtivat käsiään.

Helsinkiläinen Jukka Korhonen oli Mantan luona kaveriporukkansa kanssa varhain sunnuntaina aamulla.

Helsinkiläinen Jukka Korhonen seuraa suihkulähteen vieressä kaveriporukkansa kanssa innokkaimpia kultajuhlijoita. Korhonen kehuu joukkueen maalivahdin suoritusta.

– Maalivahti piti joukkueen pystyssä, vaikka aina ei ollut helppoa, hän sanoo.

Korhonen seuraa aktiivisesti NHL:ää, mutta juuri Nuorten Leijonien voitto on hänen mielestään erityisen merkittävä.

Peli kävi loppua kohden vauhdikkaaksi, eikä katsomossa voinut levätä laakereillaan.

– Mutta jännittävä peli on hyvä, Korhonen sanoo.

Moni kuohutti kuohuviinipulloja noin aamu kuuden jälkeen sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?