Hirmuinen näytös! Suomi jyräsi armottomalla tykityksellä nuorten MM-finaaliin

Julkaistu:

Nuorten MM-kisat
Nuoret Leijonat ryöpytti Sveitsin nurin välierässä maalein 6–1. Ensi yön loppuottelussa tulee vastaan Yhdysvallat.
Suomi eteni jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-finaaliin tylyn esityksen päätteeksi.

Lauantain ja sunnuntain välisenä kello 3 pelattavassa loppuottelussa tulee vastaan Yhdysvallat.

Nuoret Leijonat tyrmäsi Sveitsin heti välierän ensi minuuteilla.

Loistoalun pohjusti Jesse Ylösen 1–0-osuma vain 40 sekunnin pelin jälkeen. Sen jälkeen kapteeni Aarne Talvitie osui kahdesti muutaman minuutin sisään.

Neljännen niitin latasi ylivoimalla puolustaja Henri Jokiharju, ja taululla komeilivat 4–0-lukemat jo ajassa 7.43.

Ensimmäinen kymmenminuuttinen oli yksi kaikkien aikojen näytöksistä Nuorilta Leijonilta. Jokainen ketju vyörytti vaihdosta toiseen pelin hyökkäyspäätyyn, eikä Sveitsi voinut kuin ihmetellä ja kaivaa tasaisin väliajoin pelivälinettä maaliverkostaan.

Neljännen takaiskun jälkeen Luca Hollensterin sai tehdä maalillaan tilaa Akira Schmidille.

Avauserän jälkimmäisellä puoliskolla Suomi nosti hieman jalkaa kaasulta, ja Sveitsi onnistui kavennuksessa ylivoimalla.

Toisessä erässä Suomi ratkaisi pelin lopullisesti Aleksi Heponiemen ja Rasmus Kuparin maaleilla. Toiselle erätauolle siirryttiin murskaavissa lukemissa 6–1.


Päätöserä oli enää lähinnä kosmetiikkaa, ja Suomi sai säästettyä energiaa alle vuorokauden päästä pelattavaan finaaliin.

Suomen maalilla Ukko-Pekka Luukkonen selvisi ottelusta varsin vähällä. Hän ei joutunut venymään paraatipelastuksiin ja torjui yhteensä 16 kertaa.

Suomen kokoonpanosta puuttui puolivälierässä loukkaantunut puolustaja Ville Heinola. Kolmosketjun sentteri Santeri Virtanen puolestaan joutui Sveitsin Davyd Barandunin polvitaklauksen uhriksi päätöserässä mutta palasi kaukaloon vielä ottelun lopussa.

Välierän positiivista antia oli myös etenkin ykkösketjun hanojen avautuminen. Kärppien hyökkääjät Heponiemi (1+3) ja Kupari (1+2) mättivät molemmat komeat tehot, ja ketjun kolmas lenkki Talvitie säesti alun kahdella osumallaan.
Ennen turnausta Suomen ykköspyssyksi kaavailtu Eeli Tolvanen ei ole sen sijaan onnistunut maalinteossa vielä kertaakaan.

Välierän maalikooste:


Aiemmin pelatussa toisessa välierässä Yhdysvallat löi Venäjän niukasti 2–1. Näin ollen nuorten maailmanmestaruudesta Vancouverissa kamppailevat Suomi ja Yhdysvallat.

Suomi pelasi viimeksi finaalissa kolme vuotta sitten kotikisoissa, jolloin se voitti myös MM-kultaa. Nuoret Leijonat on voittanut maailmanmestaruuden myös vuosina 2014, 1998 ja 1987. Historian ainoan finaalitappion Suomi kärsi vuonna 2001.

Nyt kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Suomi yltää finaaliin kapeassa pohjoisamerikkalaisessa kaukalossa.

Yhdysvallat voitti puolestaan MM-kultaa kaksi vuotta sitten. Sen lisäksi se on voittanut tällä vuosituhannella maailmanmestaruuden myös vuosina 2013, 2010 ja 2004 eikä ole hävinnyt finaalia kertaakaan vuoden 1997 jälkeen.

Suomi ja Yhdysvallat kohtasivat näissä kisoissa jo alkulohkon päätösottelussa. Tuolloin Nuoret Leijonat kärsi 1–4-tappion, mutta ottelu oli kokonaisuudessaan tasainen.

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen loppuottelu käynnistyy lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 03. Yle TV2 näyttää sen suorana lähetyksenä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt