Timo Jutilan kiitospuhe sulatti sydämet, Rautakanslerikin itki – lue se nyt sanasta sanaan: ”Sit lähretään purottelee...”

Maailmanmestari Timo Jutila piti koskettavan puheen Tampereen Hakametsän jäähallissa, jonka kattoon hänen leijonapaitansa illalla nostettiin. Lue tästä koko puhe sanasta sanaan.

”Teppo Numminen! Teppo. Wou! Pakkien pakki. Sä pomppasit mukaan. Pelasit kolme kautta liikaa, kolme suomenmestaruutta. Mua jälkeenpäin mietti, jos et sä sinne änhooällään lähteny, ni sulla ois ny kakskytäkolme suomenmestaruutta, Tapparan paidassa.” Näillä sanoin muisteli Timo Jutila pelikaveriaan Teppo Nummista Tampereella torstai-iltana.

14.12.2018 18:26

”Suomi, Tampere, leidiis and gentlemen. Ahou Checzka friends. Kimen paita nousi kattoon tossa muutama viikko sitte ja puhe kesti nelkytä minsaa ja nyt tää kestää tunnin – Tampereen murteella. Okei, lähetään liikkeelle. Pannaan vähän tempoo tähän touhuun.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela soitti mulle elokuussa. Kertoi mulle, että tämmöinen homma ois päätetty. Kysy viä, että miten sopii. Paikka Tampere, Hakametsä. Tesoman mies ei siinäkään kohtaa menny hiljaseks, vaan mä sanoin, että paras paikka mikä voi olla (aplodeja).

Kiitokset Suomen Jääkiekkoliitolle tästä ihanasta illasta. Ny lähetään liikkeelle.

Äiti ja isä. Velipoika on tuol katsomossa. Se on ollu aikansa jäällä, ei tullu tänään. Te annoitte mulle mahrollisuuden, tuen, kannustuksen, kaikki kuljetukset ja ennen kaikkee rakkauden. Ne lukemattomat tunnit ja matkat. Paljon ollaan tuhoo tehty mailoilla kotona. Äiti ja isä, kiitokset siitä. (aplodeja)

Veljeni Markku, lempinimi Kirkki: Kiitos, moukarikin on lentäny pitkälle. Lapset Niki Lauda, lappu-Liisa, Eero, vaimoni Satu ja Jere. Mä rakastan teitä, mä rakastan teitä kaikkia. (aplodeja)

Pienenä poikana, kun matka lähti Tesomalta liikkeelle, Tampereen Tesomalta, isä lähti viemään mua ja ainakin kun minä olin lapsi, niin mulla oli idoli. Ja se idoli oli Pekka Marjamäki, numero kolme (aplodeja).

Mä tiedän, että se kolmonen on tua ylhäällä. Se pelaa siellä ylivoimaa, mutta se kuulee meitä kaikkia. Annetaan kolmoselle viä aplodit. Aika fantastinen stoori, että mun idolista tuli mun opettaja, pelikaveri ja ikuinen ystävä. Kiitos Marja. (aplodeja)

Prahan 1970-luvun MM-joukkueen yllätysvalinta Tapparan Pertti Valkeapää (5) oh juuri tasoittanut ottelun kolmeen kolmeen. Pekka Marjamäki (3) ei turhaan onnittele maalintekijää.

”Kun minä olin lapsi, niin mulla oli idoli. Ja se idoli oli Pekka Marjamäki, numero kolme.”

Tesomalta ku lähdettiin liikkeelle, ulkojäiltä oltiin, Tesomalta lähti Jarkon Mara, Valkeepään Peetro, Nurmen Pinka, Heikkisen Kapri, aika paljon oli ohjelmaa.

Ja siitä kun lährettiin liikkeelle ja kiakko alko oikeen kiinnostaa, niin se työ mitä Jääkiekkoliitto tekee, niin sillon pienestä pitäen koko maan kuuskytkolme syntyneet mitä ikäluokkaa mää oon, ni kokoonnuttiin Fennia-leirille Tampereelle. Vuosi oli seittemänkymmentä kahreksan. Finaali oli täällä Hakametsän jäähallissa länsirannikkoo vastaan ja valitettavasti Hantta Virran johrolla länsirannikko murhasi meirät. Mut ei se mitään, matka jatkuu.

Timo Jutila Ilves-Tappara-pelissä marraskuussa 1995.

Mut sen verran pikkasen historiaa, joka nykyään kantaa nimee Pohjola-leiri, kertomaan siitä, mitä työtä Suomen jääkiakkoliitto on tehnyt jo vuosikymmeniä. Ainakin seitkytäluvulta lähtien, mistä minulla on kokemukset. Fennia- kautta Pohjola-leirin parhaita pelaajia luettelen tässä nyt muutaman: Seitkytä yhreksän Raipe Helminen, kaheksakytä Esa Keskinen, kaheksankolme Janne Ojanen, kasikasi Janne Niinimaa, anteeksi Jere Lehtinen ja yheksänkytä Janne Niinimaa.

Ja kaikki on maailmanmestareita (aplodeja)! Aika hyvää toimintaa Jääkiakkoliitolta. Kiitos liitto!

Sitten lähettiin eteenpäin ja eräänä maanantaina soi puhelin. Äitee herätti, Korven Rane soittaa. Rane kysy multa, että herätinkö. Mä sanoin, että et herättänyt. Äiti herätti. Rane ilmotti mulle, että Tapparan erustusjoukkueen reenit alkaa. ”Kuustoist kolmekymmentä kokoontuminen, seittemäntoista reenit, tuukko mukaan.” Mä sanoin ”tulen”. Se puhelu loppu siihen. Paitsi sano viä ”tervetuloa”.

Rauno Korpi, mitä sää merkitset minulle. Sä opetit mulle harjottelun asenteen, työnteon mikä johtaa voittamiseen ja miten joukkue toimii, työ tekijäänsä kiittää. Rauno Korpi, kiitos. (aplodeja)

Tapparan valmentaja Rauno Korven tukka lähti Suomen mestaruuden ratkettua. Tappara pelasi Suomen mestariksi voitettuaan Rauman Lukon 24.4.1988.

Matka jatku eteenpäin. Ja niinku mä äsken mainitsin, joka mua tosi paljon uran alkuvaiheena, oli Pertti Valkeepää, (Valkeapää) Petro. Me Tesomalta yhressä kuljettiin monia reissuja. Sillon ku isä ei päässy, äiti päässy, Petro haki mua, Petro vei mua, Petro opetti mua, kiitos Petro. (aplodeja)

Suren Timi (Timo Susi), kapteenien kapteeni. Kuus Suomen mestaruutta, maajoukkueessa mahtava määrä pelejä. Timi oli mulle iso kaveri ja iso kaveri on viäki. Jari Grönä Grönstrand. Lapsuuden ystävä. Sun kanssa ollaan juastu rappusia, tehty kaikkee, lapsesta asti. Oot mulle aina ollu tärkee ihminen elämässä, iso G. Kun sä lährit sinne änhooällään, mun ideasta ostimme sulle matkalaukut... ja niitä sä kyä siä uralla tarvittitki, oli neljä seuraa. Kiitti Röna. (aplodeja)

 Kun minä olin lapsi, niin mulla oli idoli. Ja se idoli oli Pekka Marjamäki, numero kolme.

Teppo Numminen! Teppo. Wou! Pakkien pakki. Sä pomppasit mukaan. Pelasit kolme kautta liikaa, kolme suomenmestaruutta. Mua jälkeenpäin mietti, jos et sä sinne änhooällään lähteny, ni sulla ois ny kakskytäkolme suomenmestaruutta, Tapparan paidassa. (aplodeja)

Kime (Kimmo Timonen) puhu sun laukauksesta tua Hartvall-areenalla. Ensimmäiset kisat kaheksanseittemän Viinissä, Teppo tuuppas viis maalia. Se niistä laukauksista. Kotikisat yheksänkytä yks. Pelattiin Nummisen kanssa pakkiparina. Teppo oli kans semmonen jätkä, että mä tiesin missä se menee. Miättikää, Teppo pelas kaikki pelit ja yhtään maalia ei menny sen aikana omiin. (aplodeja) Mulle meni yks – ja se oli suv vika kun sä et ollu jäällä. (aplodeja)

Nurmen Pinka, Tesoma, Ikuri, Kalkku. Pinka on mulle ystävä. Pinka vei mut aikonaan, sitten järkkäs silleen, että mä lähdin matkalle Lyyleoon (Luleå), olin silä neljä vuotta. Ja tässä mä sanon yhren asian: että mä opin siltä reissulta paljon. Mä haluan kiittää Lyyleon Hokkia, Lyyelon kaupunkia, mä sain fantastisia ystäviä, Hans Nuppe Nuurperi, Mikke Lundström valmentaja, Helke Pettersson, Skukkan Niilssen ja Uusten. Lyyleo Hokki, tuussen tak! (aplodeja)

Pentti Matikainen ja paluu Prahan MM-kisoista 1993.

”Pentti Matikainen, Pena, oot tehny valtavan tyän. Oli upee olla sun joukkueessa.” Päävalmentaja Pentti Matikainen ja joukkue Saksan MM-kisoissa 1993.

Aamaajoukkue! Tossa ku tätä, kerrottiin tästä illasta, mä rupesin miettiin, kekkä mun aamaajoukkueen päävalmentajat on ollu, ne on Alpo Suhonen, Rauno Korpi, Pentti Matikainen ja Kurre Lindström. Ommuuten aika jäätävää väkee. (aplodeja)

Iha oikeesti o jäätävää väkee. Pentti Matikainen, joka ensimmäisenä saavutti Suomen arvokisamitalin Kälkärissä kasikasi (Calgary 1988), olympiahopeeta. Kanada-kappi, ensimmäinen mitali siälä ysiyks ja Tsekkien ämmämkisoissa ensimmäistä kertaa mentiin finaaliin ysikaks.

Pentti Matikainen, Pena, oot tehny valtavan tyän. Oli upee olla sun joukkueessa. Pentti Matikainen! (aplodeja)

Raimo Summanen (vas.), Esa Tikkanen and Jari Kurri Edmontonissa 12.12.1986.

Sit tulee nambör seventiin, Jari Kurri. Ne laulaa viäki sitä tua Edmonttonissa. Jari, sä oot lekenda. Sä tulit aina maajoukkueen mukaa, ku se oli mahrollista, koska sä rakastat tätä lajia. Toki, voitit viis stänlikappia ni tulit aika harvoin. Mut olit aina esimerkillinen. Maailman kärkipelaaja, torellinen joukkuepelaaja. Sä oot tehny Suomen jääkiekolle jotain niin ainutlaatuista historiaa, aina ku mä nään sen, jos mulla on hattu, mä nostan hatun päästä, oot fantastinen kaveri ja ystävä. Jari Kurri! (aplodeja)

 Rauno Korpi, mitä sää merkitset minulle. Sä opetit mulle harjottelun asenteen, työnteon mikä johtaa voittamiseen ja miten joukkue toimii, työ tekijäänsä kiittää.

Ysiviis. Maailmanmestarit, se oli jotai ainutlaatuista. Kurre, Ara ja Heksi teki mahtavan joukkuestaffin, johon kuulu myös sitte meirän huolto. Tomi Mäkipää oli sillon vastaavana ja myös se muu staffi, Vellu Pohjonen, Rautsi Rautiainen ja kumppanit, lääkäri Jussi Ikonen. Annetaas staffille ja näille aploodit. (aplodeja)

Tämä joukkue toi Suomen ensimmäisen maailmanmestaruuden Tukholman kisoista 1995.

Sit lähretään purottelee: Jere Lehtinen. Ysikaks sä tulit mukaa Prahaa suoraa divarista, ku olitte noussu sillon kiakkoespoon kanssa divariin. Tulit sinne Prahaan, näytit tasos ja niistä päivistä lähtien näki että vain taivas on rajana niinko se on mennykki. Jere Lehtinen. (aplodeja)

Janne Ojanen. Iso kasi. Mä en tiä mikä meillä oli, mutta meirän kemiat toimi. Toimi vapaalla, toimi jäällä. Tehtiin tosi paljo hommiä, hommia yhressä. Ja vaikka mä yälläki herään puoli kolme, ni mä tiän viäki missä sä meet. Janne Ojanen! (aplodeja)

Timo Jutilan pelikavereita Leijonista: Esa Keskinen (vas.), Janne Ojanen, Marko Palo ja Raimo Helminen.

Hannu Hantta Virta. Kuuskytäluvulla, lopulla, pelattiin jo Tapparan kanssa semmosta seuraa vastaan ku Teepeeäs Turusta. Ja siällä oli yks pleimeikkeri, vikkelä poika joka paino menee. Mä ihmettelin kuka tua jätkä o. Me on Hantan kans käyty polku. Me on menty junnumaajoukkueet, aikuismaa...aikuisten maajoukkueet ja pitkä taival yhressä. Ja Hantta, kylä sillon ysiviis ku se kulta tuli ni, kylä sillon meillä oli sillonki kivaa. Hannu Virta! (aplodeja)

Raipe Helpinen. Ilves. Me ollaan junnusta asti pelattu vastakkai. Sä oot aina ollu vaikee – vastustaja. Maajoukkueessa meillä on aina ollu hauskaa. Onneks oltiin samalla puolella, ei tarvi aina kyylätä suaki.

Jutilan vaikeaksi vastustajaksi ja erinomaiseksi maajoukkuekaveriksi nimeämä Raimo Helminen helmikuussa 2004.

Ysiviis oltiin siä reissussa Kluupenissa. Tuli semifinaalit tsekkejä vastaan. Sillo sä tokasit jossai kohtaa, että ”ei oo kisoja viä ollu että ei oo tullu maalia”. Tuli semifinaali ja tuuppasit sitte yhre maalin, joka oli voittomaali ku voitettin kolme nolla. Ja kuka puhuu viä että Raipe vaan syättelee! Raimo Helminen! (aplodeja)

Essi Elmeri Keskinen, numero yheksän, lempinimi Höpökatu yheksän. Kaverilla käy kynä, toimii lätty. Välillä mä lährin hiipii ja kävelee siältä johonki takanurkalle ja Essi pani lätyn ja mä panin tyhjiin. Soli kyllä..., jos mä sillon sanoin Essi niin ku mä Essi sanoin sulle, että kyllä maalinteko on helppoo, ku tällästä tää on. Esa Keskinen! (aplodeja)

Niinimaa. Janne, sä tulit nuorena poikana mukaan. Pelattiin kaks aamaaottelua ennen Tukholman ämmämkisoja. Kurre sano, että sä tuut mun pakkipariksi. Se homma kävi, vietettiin paljo aikaa hotellihuoneessa, jäällä ja tuol. Ei tullu ikinä aika pitkäks, mutta kaikesta näki, että sulla on ääretön halu menestyä. Pikkasen tuollasta lappalaista jääräpäisyyttä, mutta se on vaan positiivista. Janne, sä oot ollu mulle ihan alusta asti ni fantastinen kaveri. Maailmanmestari Janne Niinimaa. (aplodeja)

Ja ku me mennään tähä viä tähä joukkueesee, että ysiviis ku me oltiin siä, ni se oli paljo nuoruutta, kokemusta ja kaikkee. Mut sillon ku sinne lähettii kisoihi, me lähettii voittaa. Meillä oli semmosia kavereita ku Ville Peltonen, Saku Koivu, Jere Lehtinen, Sami Kapanen, mikä liike. Aivan uskomatonta. Kiprusoffi, Nummelini ja kumppanit.

Meillä oli fantastinen ryhmä, meillä oli fantastinen henki. Ja faktahan on se, että kun kakskytäkolme äijää päättää, että tehrää sillai ku johto sanoo, ni mikää muu ei voi olla tuloksena ku maailmanmestaruus. Ja se poika on tässä! (aplodeja)

Jokainen ryhmä vaatii johtajan. Soli Kurre ja sitte tuli johtoryhmä, Ara, Heksi ja muut, aivan fantastinen ryhmä. Med Kurre. Du visa veegen för oss. Dy truu på oss. De va dyy som klaag ihoop. Lita på oss och gör den saakken att vi har vi saansen och att vinna VM-kuld. De hände nittifem. Och för mig du er mer en treenare, väldmestare. För mei dy eer min besta komppis resta av min livet. Curre Lindström! (aplodeja)

Ja tosta joukkuekemiasta viä sen verran, että ku me mentiin sinne, sinne aikoinaan sinne Tukhoman kisoihin, mulla oli ne pari reenipeliä, me hävittiin ne molemmat Ruotsille ja sitten me olttiin viä palaverissa siinä. Oli Saku Koivun ylivoimaviisikko ja sitte siinä oli Raipe ja Essi ja Janne ja Veikko (Mika Nieminen) ja minä ja mietittiin vaan sitä ylivoimaa ja Hexi (Heikki Riihiranta, joukkueenjohtaja) tuli siihen ja sano, että ”jätkät ei oo mitää hätää tosa ylivoimassa”. Me vähä katteltiin vähä sillee, että mite niin, ettei tehty yhtään maalia. Hexi sano, että ”aiva, mutta ei oo vastustajakaan”. Se oli hyvä kevennys Hexi.

Hei tota yheksänviis ku voitettiin, sillon puheenjohtajana oli upea ihminen, Kai Hietarinta. Ja sillon kun mä sain sitte kunnian lähteä hakeen sitä, hakeen sitä palkintoo siältä ja lährin luisteleen sitä kohti. Siä oli Huan Anttonio Samaranths, Kansainvälisen Olumppiakomitean senhetkinen puheenjohtaja. Rene Faasel ja Kai Hietarinta ja muutama muu siinä, ni oli vaikee pitää tunteet kasassa Kaitsun kanssa, ku alko tehä mieli tekee vähä kaikkee tamperelaisia juttuja. Mutta Kaitsu, se tyä minkä sä oot tehny Suomen Jääkiekkoliitolle ja miten sä toit Kaitsu sitä johtoo lähemmäks joukkuetta. Sä toit meidän kanssa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Kai Hietarinta, kiitos. (aplodeja)

Mistör Kummola. Kale. Mistä alkaisin? Oot ystävä, oot tehny erittäin pitkän päivätyän suomalaisen jääkiekkoilun eteen. Kun olin pelaajana ja joukkueenjohtajana, aina kun tarvittiin apua ja tietoo, olit aina lähellä. Oot johtaja, oot päätöksentekijä ja se tyä ja päivämäärä, mitä sä oot vuosikymmenet tehny suomalaisen jääkiekkoilun eteen, on jotain aivan uskomatonta.

 Teppo Numminen! Teppo. Wou! Pakkien pakki.

Mun sanat ei riitä kertoo siitä. Ja ennen kaikkee, mikä sydän sulla on tälle suomalaiselle jääkiekkoilulle on kertakaikkiaa fantastista. Kalervo Kummola. Kale, kiitos, iso kiitos! (aplodeja)

Kiekkopomo Kalervo Kummola kesällä 1996.

Ja täällä jäällä olevat . Ni tässä on yhteesä noin kakstuhatta kakssataa aamaaottelua ja ku me lasketaan Kale mukaa viä tähän, kaikki aamaaottelut mikkä sää oot kattonu, ni niitä on yli kolme ja puolituhatta. Ommuuten kova määrä. (aplodeja)

Jetsetklupille terveiset. Sinne kaikille. Hauskaa iltaa. Ja sitte tähä loppuu viälä: Te fanit. Suomi. Te fanit. Tampere. Muu Suomi. Mä toivon että te ymmärtäisitte mikä merkitys siitä on meille. Esimerkiksi Tukholmassa ysiviis ku me tultii putkesta jäälle. Ja se Kluupeni oli pullollaan leijonapaitoja, leijonaviirejä ja kaikkee. Ni tuli semmonen tunne, että tää on kotipeli. Te teitte meille sen mahrollisuuden. Suomi voitti sen maailmanmestaruuden. Ja seuraavat kisakku kakstuhattakakskykkaks pelataan täällä Tampereella, ni piretään huoli että se halli on sinivalkonen ja Leijonat voittoon!

Ja hyvät ystävät, tää laji ei oo mahrollista ilman vastustajia. Mä haluan tässä kiittää kaikkia vastustajia. Ja täällä meillä on tänään paikalla Tsekki. De ku juu, za fes noo, koste ureaali, pro hokei. De kristee vil haali, de kri por haali, ales stee nas staale, duu les se hiim. Tren hoki je vee, rodzi jii. Stee fantaskii kii, hoki jo viina roo, monoste jii, uu, uuspezi zuu, doo dokunonosti. Dege juu! (aplodeja)

Ja tähä loppuu viä: Olen erittäin ylpee että olen suomalainen. Kiitos Suomi!”

Lue lisää: Kommentti: Ahneus sokaisi Jääkiekkoliiton – Timo Jutilan upean seremonian jälkeen on sormi suussa: mitä seuraavaksi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?