Tällaisen unelmajoukkueen Leijonille pystyisi nyt kasaamaan NHL:stä! Asiantuntijalta on udeltu Suomen salaisuutta Pohjois-Amerikassa

Julkaistu:

Jääkiekko
Uusi sinivalkoinen pelaajasukupolvi rynnii parhaillaan kiekkomaailman huipulle – eikä jonon loppu ole näkyvissä.
Kuinka moni muistaa vielä NHL-kauden 2014–15?

Silloin parhaat suomalaiset pistemiehet Mikko Koivu ja Valtteri Filppula tekivät 82 ottelussa 48 pistettä mieheen. Siis saman verran kuin Mikko Rantasella oli tällä kaudella kasassa 30 pelin jälkeen.

Sinivalkoisen maalipörssin voitto meni silloin Aleksander Barkoville, joka osui 16 kertaa. Tällä kaudella Patrik Laine vihelteli sen tolpan ohi nyt jo pitkälti marraskuun puolella.

Vain muutamassa vuodessa muutos on ollut valtava.

Ilta-Sanomien jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen nostaa esiin suomalaisittain surullisenkuuluisan World Cupin 2016, jolloin maailman parhaat olivat edellisen kerran koolla maajoukkueissa.

Leijonat teki turnauksen aikana tasan yhden maalin.

– Silloin koko Suomi oli kauhuissaan siitä, mistä löydämme maalintekijöitä ja hyökkäyssuunnan pelaajia, Lehkonen muistuttaa.

– Nyt meillä onkin niitä kohta kaksi joukkueellista, Lehkonen sanoo.

Suomalaisittain tilanne näyttää tällä hetkellä paremmalta kuin koskaan. Joukkueidensa tähtikategoriaan ja samalla NHL:n kirkkaimpaan eliittiin suomalaisista kuuluvat tällä hetkellä Laineen, 20, ja Rantasen, 22, lisäksi Barkov, 23, Sebastian Aho, 21, Mikael Granlund, 26, ja Rasmus Ristolainen, 24.
Jos ei jo nyt, niin pian myös Miro Heiskanen, 19.

– Iso juttu on myös se, että nämä pelaajat eivät ole tulleet miltään liukuhihnalta. Kirkkaimmatkin tähdet ovat kaikki vähän erityyppisiä pelaajia.

– Minulta on kysytty viime aikoina monesti Pohjois-Amerikassa, että mikä ihmeen tehdas teillä siellä on, kun suomalaisia tulee nyt jatkuvalla syötöllä NHL:ään. Olen vastannut, että eihän meillä mitään tehdasta ole, koska silloin kaikki olisivat samanlaisia.


Vuosina 2005–09 ainuttakaan suomalaista kenttäpelaajaa ei varattu NHL:ään ensimmäisellä kierroksella. Kyseisellä aikavälillä ainoa kakkoskierroksellakin varattu kenttäpelaaja oli Jesse Joensuu, joka kuvasti hyvin sen aikaista suomalaista pelaajatyyppiä.

Vuonna 2009 Erkka Westerlund kutsui Suomi-kiekon eri tahot koolle Vierumäelle suureen seminaariin, jossa tehtiin isoja ja mahdollisesti ratkaisevia linjavetoja tulevaisuutta ajatellen.

Suomalaisen pelaajatuotannon kelkka kääntyi kiihtyvään nousuun 1990-luvun puolivälissä syntyneiden kohdalla.

– Meidän maajoukkueputkemme on auttanut heitä tosi paljon. Junioriaikana voi pelata jopa 100 kansainvälistä ja kehittävää peliä. Siihen päälle 300 leiripäivää. Se on iso määrä, Lehkonen arvioi.

Vuodesta 2012 alkaen suomalaisia on huudettu varaustilaisuuden avauskierroksella 19 kappaletta. Huippuvuotena 2017 peräti kuusi.

Tahti ei ole ainakaan lähivuosina hiipumassa – jopa päinvastoin. Ensi kesänä TPS:n vuonna 2001 syntynyt superlupaus Kaapo Kakko varataan todennäköisesti jo kärkikolmikossa, ja hänelle on helppo ennustaa komeaa NHL-uraa.

Tilanne on loistava myös maajoukkuetta ajatellen. Jo nyt voidaan sanoa, että mikäli NHL-pelaajat ovat mukana Pekingin olympialaisissa 2022, Suomi saa kasaan heittämällä kaikkien aikojen joukkueensa.

Sen rinnalla edellisten NHL-olympialaisten, vuoden 2014 Sotshin kisojen leijonanippu näyttäisi lähinnä EHT-tason porukalta.

Maailman parhaat ovat näillä näkymin koolla seuraavan kerran World Cupissa, jota on suunniteltu syksyyn 2020. Suomessa sitäkin – yhä vahvistamatonta – turnausta on syytä odottaa vesi kielellä.


Ruotsikin kohta helisemässä

Suomessa on katsottu vuosikaudet kateellisena Ruotsin ehtymättömältä vaikuttavaa pelaajavirtaa NHL:ään.

Tilanne on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa tasaantumassa, vaikka sinikeltaisia onkin yhä NHL:ssä tuplamäärä suomalaisiin verrattuna.

Tällä kaudella taalaliigassa on ehtinyt pelata jo ennätykselliset 45 suomalaista.

Heistä kenttäpelaajia on 39, joista yli 30-vuotiaita on vain neljä. Alle 25-vuotiaita, vasta huipulle nousemassa olevia näistä on puolestaan peräti 25 – siis 64 prosenttia.


Vastaavasti Ruotsilla on tällä kaudella pelannut NHL:ssä 79 kenttäpelaajaa. Heistä alle 25-vuotiaita on kuitenkin vain 28 eli 35 prosenttia.

Yli 30-vuotiaita pelaajia Ruotsilla on sen sijaan 15.

Ruotsilla on toki Rasmus Dahlinin, 18, ja Elias Petterssonin, 20, kaltaisia tulevaisuuden supertähtiä, mutta enää Pohjanlahden länsipuolelle ei tarvitse katsoa kadehtien.

Ensi kesänä suomalaispelaaja varataan todennäköisesti jo neljättä kertaa putkeen kärkikolmikossa. Historian kirjoista voi tarkistaa, kuinka kovalla prosentilla top 3 -varaukset ovat marssineet urallaan NHL:n eturiviin – aika kovalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt