Jääkiekko

Jokerien ex-valmentaja avoimena – ”Ei ole mukavaa kertoa, että joutuu käyttämään vaippoja”

Julkaistu:

Jääkiekko
Curt Lundmark kertoi Expressenille vakavan sairauden vaietusta puolesta.
Jääkiekkovalmentaja Curt Lundmark, 74, eli uransa huippuhetkiä helmikuussa 1994. Ruotsi voitti hänen johdollaan olympiakultaa Norjan Lillehammerissa, kun se kaatoi Kanadan ikimuistoisessa rangaistuslaukauskisassa.

Kokenut ruotsalaisluotsi saapui syksyksi 1996 valmentamaan Suomeen ja Jokereihin. Kausi päättyi mestaruuteen, mutta pesti helsinkiläisseurassa ei jatkunut monen yllätykseksi.

Lundmark palasi kuitenkin takaisin Jokereihin seuraavalla kaudella pätkäpestiin Sakari Pietilän saatua potkut. Jälkimmäinen Jokeri-pesti jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Hannu Kapanen korvasi ruotsalaisen vielä ennen kauden päättymistä.

Nelisen vuotta sitten Lundmark sairastui. Häneltä löytyi kasvain eturauhasesta, joka on oli hyvänlaatuinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt ex-luotsi on kertonut sairauteensa liittyvistä vaietuista asioista.

– Meillä on vanhojen äijien porukka, jotka treenaa kimpassa muutaman kerran viikossa. Ei siellä puhuta näistä asioista, vaan ne ovat tabu. Istut siellä nurkassa ja voit pahoin. Sitten kun avaat suusi, niin se on kuin pato murtuisi. Kaikki huolet ovat ohi.

– Tapasin hiljattain yhden kaverin, jolla oli tämä ongelma. Hän sanoi, että on todella pirullista liikkua väkijoukossa, kun sinulla on eturauhasvaivoja ja tulee vuotoa, Lundmark sanoi Expressenille.

Lundmarkin mielestä miesten vaikeneminen tietyistä kiusallisista asioista voi kirjaimellisesti jopa tappaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Pitää vain hyväksyä totuus, kun on sairas. Ei se ole mukavaa kertoa, että joudut käyttämään vaippoja. Mutta niin se vain on. Ja usein sairaus on ehtinyt mennyt liian pitkälle. Minulla kesti todella pitkään, ennen kuin menin lääkärin puheille, Lundmark kertoo.

Lundmark kertoi lehdelle sairauteen liittyvistä kiusallisista vaivoista.

– Eturauhaseni oli turvonnut. Lääkäri kertoi, että minulla oli silti rakossa yli kaksi litraa virtsaa, vaikka olin käynyt yöllä kuudesti vessassa. Olin järkyttynyt.

Suomessa eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, ja nykyään koko Suomen, kuten Ruotsinkin, tavallisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä.

Lundmark myös ehdottaa haastattelussa, että miehiä kutsuttaisiin eturauhastestiin samaan tapaan kuin naisia kutsutaan rintasyöpäseulontoihin.

Lundmark pääsi valmentajaurallaan maistamaan menestystä varsinkin maajoukkueessa. Ennen olympiakultaa hän pääsi saavutti kahdesti MM-kultaa Tre Kronorin apuvalmentajana, ja molemmilla kerroilla Suomi oli tavalla tai toisella mukana.

Vuonna 1991 Conny Evenssonin luotsaama Tre Kronor juhli maailmanmestaruutta Turussa. Vuotta myöhemmin Ruotsi kaatoi finaalissa ensimmäisen MM-mitalinsa saavuttaneen Suomen.

Lundmarkin pesti Tre Kronorissa päättyi Suomen kannalta ikimuistoiseen Globenin MM-finaaliin 1995, jonka Ruotsi hävisi.