Risto Dufva palasi valmennushommiin päivän ajaksi – pelaaminen osoittautui mahdottomaksi: ”Se olisi ihan hengenvaarallista hommaa”

Julkaistu:

jääkiekko
”Sen verran vähän on ollut syksyllä hommia, että kahden joukkueen valmentaminen samassa pelissä onnistuu ongelmitta.”
Risto Dufvan, 55, Jyväskylän Hippoksella vuonna 1972 alkaneen jääkiekkomaalivahdin uran oli määrä päättyä lauantaina Mäntyharjussa.

– Viimeistelyharjoitus osoitti, että taitaa viimeiseksi kerrakseni kaikki varusteet päällä maalilla jäädä sittenkin olympiajoukkueen harjoitukset vuonna 2006, Dufva kuittasi.

Tuolloin Dufva tuurasi Leijonien harjoituksissa loukkaantunutta Fredrik Norrenaa, kun kotiin jäänyt varamies Pasi Nurminen ehti paikalle vasta päivää myöhemmin.

Mäntyharjussa tekojääradan avajaispelissä kotijoukkue Crusaders oli houkutellut vieraakseen julkkisjoukkue Zoomin, jonka väreissä kaarteli mm. jalkapalloilija Sami Hyypiä.

Pelimiehen otteensa valmennuksesta Dufva osoitti pian pelin käynnistymisen jälkeen. Kun kotijoukkueen tehomies Sami Heinikainen takoi 2+2 tehopistettä ja johdatti joukkueensa nopeasti johtoon 4–0, otti Dufva aikalisän Zoomin penkin takana.

Dufva ilmoitti siirtyvänsä voitolla olevalle puolelle.

– Sen verran vähän on ollut syksyllä hommia, että kahden joukkueen valmentaminen samassa pelissä onnistuu ongelmitta, hymähti keväällä Jukureista potkut saanut Dufva.

Menikö koko syksy tätä paluupeliä varten harjoitellessa, kun sinua ei ole näkynyt Mikkelissä Kalevankankaan katsomossa?

– Olen minä aika paljon liigapeleissäkin tälläkin kaudella käynyt, vastasi Dufva ja virnisti perään.

Monenko minuutin pelikunnossa olisit ollut?

– Sanotaan, että 60 minuuttia miinus ikäni.

Löytyivätkö maalivahdin varusteet omasta vaatekomerostasi?

– Kotoani löytyivät, mutta eihän niillä 80-luvun kamoilla olisi uskaltanut enää pelata. Se olisi ihan hengenvaarallista hommaa.

Jukureilla on kulkenut liigakaukaloissa paremmin kuin kukaan Mikkelin ulkopuolella uskoi. Sen sijaan Dufvan vanhoista seuroista JYP, Lukko ja Tapparakin tuskailivat alkukaudesta pudotuspeliviivan alapuolella.

Millä silmällä olet seurannut esimerkiksi syntymäkaupunkisi Jyväskylän kiekkoilullista alakuloa?

–  No, tilanteet voivat muuttua aika nopeasti. Ei siitä ole kuin muutama vuosi, kun välierissä pelasi vain seuroja, joita olin valmentanut eli JYP, Kärpät (Dufva oli Kärpissä divaritasolla 1990-luvun lopussa), Lukko ja Tappara.

– Niin se vain on, että silloin kun on vaikeaa, on paljon vaikeampaa kuin silloin, kun on helppoa!

Dufvan palkka juoksee Jukureista vielä ensi kaudenkin, kevääseen 2020 asti. Aivan työttömänä mies ei syksyä ole viettänyt. Sportissa saman kohtalon kokenut Tomek Valtonen pestattiin valmennustöihin syntymämaahansa Puolaan, missä Valtonen toimii sekä seuratasolla että maajoukkueen peräsimessä.

Valtonen houkutteli Dufvan apuun maajoukkueeseen, teknisen neuvonantajan tittelillä. Dufvalla oli sama rooli vuoden takaisissa olympialaisilla Slovenian joukkueessa.

– Valaisevaa ja hauskaa on ollut nähdä toisenlaista kiekkomaailmaa. Helppoa ei ole Tomekilla ollut, kun marraskuun alun ensimmäisestä maajoukkueturnauksesta kieltäytyi 16 pelaajaa, Dufva totesi.

Puolan jääkiekkoliitossa on ollut taloudellisia epäselvyyksiä. Pelaajat protestoivat maksamattomien bonustensa takia.

Joulukuussa Puolan maajoukkue leireilee Suomessa ja pelaa harjoitusottelut Mestiksen seuroja Tutoa ja KeuPaa vastaan.

Paikallisista tähdistä koottu mäntyharjulaisen kotijoukkueen Crusadersin ja Zoomin kohtaaminen päättyi tasan 9–5, kotijoukkueen maalit ensin mainittuna. Sami Hyypiä onnistui maalinteossa kertaalleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt