Jääkiekko

Kommentti: Karjala-turnauksen heikko yleisömäärä kertoo totuuden – Leijonat on kiekkomaailman loinen

Julkaistu:

Kommentti
Karjala-turnaus osoittaa vuosi vuodelta selvemmin, miksi koko Euro Hockey Tour pitäisi lakkauttaa, kirjoittaa Juha Hiitelä.
Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Rikard Grönborg vierali alkusyksystä pohjoisamerikkalaisessa jääkiekon Full 60 -podcastissa. Grönborg puhui Ruotsin pelaajakehityksestä ja omasta urastaan. Ohjelman lopuksi juontaja Craig Custance kysyi, mitä Ruotsin maajoukkueen päävalmentaja tekee kauden aikana ennen kevään MM-kisoja.

Grönborgilla oli vaikeuksia löytää uskottavaa selitystä. Lopulta hän muisti mainita ”ne neljä turnausta”.

Ruotsi pelasi torstaina Tshekin vieraana Prahassa, mutta jotenkin Grönborgin ajatukset tulivat mieleen, kun katseli Suomen ja Venäjän välistä ottelua Helsingin Hartwall-areenassa.
Mihin Karjala-turnausta nykyisin tarvitaan? Suomen joukkueessa on kahdeksan ensikertalaista, ja jos heistä yksi pelaa kevään MM-kisoissa, niin se on jo saavutus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsin MM-kultaa voittaneessa joukkueessa oli viime keväänä kolme Pohjois-Amerikan ulkopuolelta tullutta kenttäpelaajaa. Heidän valitsemiseensa ei olisi tarvittu neljää Euro Hockey Tour -turnausta. Myös kaksi vuotta sitten tilanne oli Tre Kronorin osalta lähes sama. Silloinkin Euroopan sarjoista joukkueeseen mahtui vain kourallinen kenttäpelaajia.

Länsinaapurin passilla NHL:ssä viilettää toki satakunta pelaajaa, joten Grönborgilla on enemmän, mistä valita. Suomalaisia on nähty tällä kaudella NHL:ssä jo liki 50, ja määrä todennäköisesti vain kasvaa lähivuosina. Kun NHL-pelaajien määrä kasvaa, EHT-pelien merkitys pienenee entisestään.

Kiekkomaailman loinen

Suomen jääkiekkoliitto on vuosien ajan perustellut Karjala-turnauksen ja Euro Hockey Tourin olemassaoloa sillä, että isäntäjoukkueen pelit ovat aina loppuunmyytyjä ja että turnaus on liitoille iso rahasampo.

Hartwall-areenassa oli torstai-iltana niin paljon tyhjiä paikkoja, että edes luovalla laskutavalla hallia ei saanut millään loppuunmyydyksi. Kokonaisia katsomolohkoja oli tyhjänä, ilmeisesti suljettuina. Yleisömäärä jäi alle 9 000 katsojan.


Tilanne oli sama jo viime vuoden avausottelussa Venäjää vastaan. Yleisökato ei ollut vain Suomen ongelma, sillä Venäjä, Tshekki ja Ruotsi eivät myöskään onnistuneet myymään loppuun EHT-otteluitaan omassa turnauksessaan.

Jääkiekkoliitolle turnaus on rahasampo, koska he kuppaavat pelaajat seurajoukkueilta eivätkä joudu maksamaan heidän palkkojaan. Seurajoukkueet Suomessa, Ruotsissa, KHL:ssä ja Sveitsissä eivät voi mitään sille, että pelaajat lähtevät viikoksi Leijonien mukaan kesken kauden – parhaassa tapauksessa useamman kerran kauden aikana.

Pahimmassa tapauksessa pelaaja vielä loukkaantuu täysin joutavassa maajoukkuepelissä. Seura saa rahat vakuutuksesta, mutta mistä esimerkiksi Kärpät löytäisi kesken kauden Veini Vehviläisen tasoisen maalivahdin tai TPS Oula Palveen kaltaisen hyökkääjän?

Jääkiekkoliitto ja jääkiekkomaajoukkue ovat kiekkomaailman loisia.

Valmentajat valmentamaan

Jos täysin joutavat marras-, joulu- ja helmikuun turnaukset jätettäisiin pelaamatta, jääkiekkomaajoukkue ei tarvitsisi päätoimista valmentajaa yhtään mihinkään. Nykyisen päävalmentajan Jukka Jalosen edeltäjä Lauri Marjamäki tienasi verovuonna 2017 reilut 220 000 euroa. Jalonen tienaa tuplamaailmanmestarina todennäköisesti vielä enemmän.


Osa-aikaiselle päävalmentajalle voisi maksaa osa-aikaisen päävalmentajan palkkaa. Siitä säästyvän rahan voisi käyttää vaikka naisten maajoukkueen resursseihin, ja Leijonien päävalmentaja voisi valmentaa jotain seurajoukkuetta maajoukkuetyön ohella.

Sillä onhan se jo lähtökohtaisesti perin kummallista, että yksi huippuvalmentaja valmentaa kauden aikana viikon siellä ja toisen täällä ennen kevään MM-leiritystä. Kulloinenkin maajoukkuevalmentaja hyödyttäisi suomalaista jääkiekkoa paremmin, kun hän olisi päivittäisessä valmennustyössä.

Tai sitten hän voisi valmentaa syyskauden alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta ja kevään miesten maajoukkuetta. Siinäkin ajassa ehtisi valita MM-kisapelaajat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat