Jääkiekko

Kommentti: Johtaako Suomen kiekkomaajoukkuetta nyt Leijonakuningas vai hänen perintöprinssinsä?

Julkaistu:

Kommentti
Karjala-turnaus näyttää, millaiseen suuntaan Leijonat Jukka Jalosen alaisuudessa alkaa kehittyä, kirjoittaa Juha Hiitelä.
Uusi maajoukkueen päävalmentaja on aina uusi alku ja herättää uudenlaista kiinnostusta. Jukka Jalosen – kaksinkertaisen maailmanmestarin – paluu Leijonien penkin taakse on poikkeuksellisen kiinnostava.

Jääkiekkoliitto on lyönyt lisää bensaa liekkeihin mainostamalla koko syksyn ajan Karjala-turnausta Jalosen naamalla.

On vaikea kuvitella mitään maata tai seuraa, missä päävalmentaja olisi markkinoinnin kärkinimi. Itse asiassa ainoa nimi.

Jalonen palaa maajoukkueen päävalmentajaksi tilanteessa, jossa Suomi on pelannut World Cup mukaan lukien neljä peräkkäistä arvoturnausta ilman mitalia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jaloseen – jota liiton markkinoinnissa kutsutaan Leijonakuninkaaksi – on ladattu paljon odotuksia. Hänen on käännettävä Leijonien kurssi.

Jokereista Leijoniin siirtynyt Jalonen lähti uudestaan maajoukkueen peräsimeen, koska uskoi, että saa jatkossa Sebastian Ahon, Patrik Laineen ja kumppanit lähtemään MM-kisoihin, elleivät he pelaa NHL:n pudotuspeleissä.

Nuorten MM-kullan ansiosta Jalosella on nuorten tähtien silmissä erinomainen maine, ja sitä uusvanha päävalmentaja aikoo surutta hyödyntää.

Millaista kiekkoa Leijonat pelaa?

Torstaina alkava Karjala-turnaus on ensimmäinen mahdollisuus nähdä, millaista jääkiekkoa Jukka Jalosen Leijonat pelaa. Se on itse asiassa ainoa asia, mikä koko turnauksessa kiinnostaa.

Jalonen voitti maailmanmestaruuden Bratislavassa 2011 tiiviillä viisikkopelillä, virheitä välttelemällä ja uskomalla tiukkaan kiekkokontrolliin sekä pelin rytmittämiseen. Eli Meidän peliin, josta on tullut lähes kirosana suomalaisessa jääkiekossa.

Jääkiekon evoluutio on viime vuosina mennyt sellaiseen suuntaan, että niillä opeilla menestyminen nykyajassa on erittäin vaikeaa. Peli on nykyisin suoraviivaisempaa ja nopeampaa kuin silloin, kun Mikael Granlund teki Bratislavan MM-välierässä ilmaveivin.

Jalonen itse tietää varmasti, mihin suuntaan peli on kehittynyt. Kysymys vain kuuluu, pystyykö hän itse muuttumaan. Se on vuosien varrella ollut lukuisille huippuvalmentajille vaikeaa. Pelin kehitys on ajanut ohi.

Jalosella on apuvalmentajinaan HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen ja Kärppien päävalmentaja Mikko Manner. Kaksikosta Pennanen oli Jalosen apurina nuorten MM-kultaan päättyneessä projektissa 2016, ja Manner oli edellisen päävalmentajan Lauri Marjamäen apuvalmentajana kahtena edellisenä kautena.

Pennanen tuntee Meidän pelin kuin omat taskunsa, mutta hän on HPK:ssa peluuttanut suoraviivaisempaa ja hyökkäävämpää jääkiekkoa. Joukkue kääntää peliä nopeammin ja luistelee paljon.

Manner on kokonaan oma lukunsa. Hän yritti muuttaa Leijonien pelitapaa jo Marjamäen aikana ja on Kärpissä ajanut läpi rohkean pelitavan, jossa otetaan välillä koviakin riskejä, jotta viisikko pääsee yllättämään vastustajan.

Manner ja Jalonen ovat jääkiekkoajattelun suhteen toistensa täydelliset vastakohdat, ja Pennanen seilaa jossain siinä välissä.

Iso kysymys kuuluu, kenen jääkiekkoa Leijonat oikein pelaa.


Luvassa pelkkää sekamelskaa?

Jos valmennusjohto ei ole samalla aaltopituudella siitä, miten Suomen pitää pelata, luvassa on kaamea sekamelska. Jos Jalonen antaa Mannerin ja Pennasen määrätä suunnan mutta ei itse allekirjoita sisältöä täydellisesti, homma kaatuu viimeistään ensimmäisellä kriittisellä hetkellä.

Näin kävi Marjamäen aikana, kun Manner lähti muuttamaan Leijonien peliä rohkeampaan suuntaan. Kaikki toimi siihen asti, kunnes joukkue joutui tulos tai ulos -tilanteisiin olympialaisten ja MM-kisojen puolivälieräpeleissä. Ratkaisevilla hetkillä rohkeus loppui ja peli hajosi.

Jos valmentajat eivät ole samalla aaltopituudella, sen aistivat myös pelaajat. Eivätkä vapaaehtoisesti maajoukkueeseen tulevat ammattilaiset jaksa kovin kauan pyöriä mukana, jos laivassa on monta kapteenia.

Toinen vaihtoehto on, että valmentajat löytävät yhteisen sävelen. Joko Manner ja Pennanen alistuvat Jalosen vanhaan ajatteluun, Jalonen ostaa kaiken, mitä hänen apuvalmentajansa ajattelevat tai löytyy joku näiden väliltä löytyvä toimiva hybridi.

Ensiksi mainittu on vaihtoehdoista epätodennäköisin, viimeinen kaikista realistisin.

Johtaako Leijonia kuningas vai perintöprinssit? Viikonlopun jälkeen olemme jo paljon viisaampia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt