Punakoneen jääkiekkolegenda sivaltaa Donald Trumpia: ”Tuollaiset kommentit ovat vaarallisia” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Punakoneen jääkiekkolegenda sivaltaa Donald Trumpia: ”Tuollaiset kommentit ovat vaarallisia”

Vjatsheslav Fetisov ei arvosta Donald Trumpin puheita.

Julkaistu: 5.11.2018 9:26

Vjatsheslav Fetisov haluaa koota kiekko-otteluun Pohjoisnavalle harvinaisen nimekkään joukon ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Paavi Franciscus, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Monacon ruhtinas Albert II, Suomen presidentti Sauli Niinistö, tähtinäyttelijät Leonardo Di Caprio ja Jim Carrey...

Siinä joitain nimiä, jotka ovat saaneet kutsun jääkiekkolegenda Vjatsheslav Fetisovin kunnianhimoiseen projektiin eli huhtikuussa 2019 Pohjoisnavalla järjestettävään jääkiekko-otteluun. Nimekäs Punakoneen puolustaja ja venäläispoliitikko haluaa koota yhteen maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä kiinnittääkseen huomiota ilmastonmuutokseen ja sen seurauksiin.

Aihe on puhuttanut maailmaa etenkin sen jälkeen, kun Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi lokakuussa raportin maapallon lämpenemisestä ja sitä seuraavasta katastrofista.

– Luulen, että yhdeksän kymmenestä ihmisestä ei mieti, mitä tapahtuu 20 vuoden päästä. Myönnän, etten itsekään ymmärtänyt, että ongelma paisuisi näin suureksi, perjantaina Helsingissä aiheesta puhunut Fetisov, 60, sanoi Ilta-Sanomille.

The Last Hockey Gameksi (Viimeinen kiekkopeli) nimetyn ottelun järjestää YK:n ympäristöohjelma, jonka lähettilääksi Fetisov nimitettiin hiljattain.

Fetisov on hyvää pataa monien suomalaisten kiekkolegendojen kanssa. Kuvassa juttua riittää Stanley Cupin voittajan Esa Tikkasen kanssa.

Fetisov kehuu Suomea yhdeksi maailman ekologisimmista maista. Hän sanoo, että Venäjällä voitaisiin ottaa mallia muun muassa suomalaisten kierrätystottumuksista.

– Ei ole mikään salaisuus, että luonnon kunnioittaminen ja suojeleminen on suomalaisille tärkeää. Sillä tavoin Suomi näyttää esimerkkiä muulle maailmalle, miten pitäisi elää.

Fetisov työskentelee nykyään Venäjän duumassa vastuualueenaan muun muassa urheilu- ja nuorisoasiat. Entinen urheiluministeri on läheisissä väleissä Venäjän valtaeliitin kanssa mutta vakuuttaa, ettei Pohjoisnavalla järjestettävä ottelu ole poliittinen tapahtuma.

– Näen tämän mahdollisuutena yhdistää ihmiset puhumaan isosta ongelmasta.

Presidentti Sauli Niinistö tunnetaan intohimoisena jääkiekon ystävänä.

Trumpin kommentit vaarallisia

Poliittista pelisilmää kuitenkin tarvitaan, jos haluaa saada päättäjät ymmärtämään nykytilanteen. Siitä ei ole kovin pitkä aika, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nimitti ilmastonmuutosta kiinalaisten keksinnöksi.

– Tuollaiset kommentit ovat vaarallisia. Joskus suurmaiden johtajien sanat ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa. Toivon, että presidentti Trump tajuaa asioiden oikean laidan, sillä ilmastonmuutoksen vaikutukset iskevät kovaa myös USA:han, Fetisov sanoi.

Vjatsheslav Fetisov saavutti Neuvostoliiton maajoukkueessa lukuisia maailmanmestaruuksia ja kaksi olympiakultaa. Kuvassa Fetisov (kesk.) juhlii MM-kultaa vuoden 1983 kisoissa Vladislav Tretjakin kanssa.

Myöskään venäläisiä vallanpitäjiä ja rahaa takovia oligarkkeja ei pidetä varsinaisina ympäristöasioiden ajajina – pikemminkin päinvastoin. Entinen kiekkotähti kiistää, että ilmastokysymys olisi maan johtajille merkityksetön.

– Venäjään liittyy paljon vääristyneitä käsityksiä. Esimerkiksi vesistöjen ja metsien puhtauteen kiinnitetään nykyään ennennäkemättömän paljon huomiota. Pitää muistaa, että ekologisuuden kehittämiseen tarvitaan resursseja, mutta mistä niitä saa, kun maatamme koetellaan koko ajan talouspakotteilla?

Ilmaston lämpeneminen on globaali ongelma, jossa huippu-urheilulla on valtava merkitys. Esimerkiksi NHL- ja KHL-joukkueiden lentokilometrit ovat itsessään massiivinen hiilidioksidipommi. Fetisov myöntää ilmiön.

– Toisaalta on vaikea kuvitella maailmaa ilman lentomatkustamista. Pitäisi keksiä tapa kompensoida lentokilometrejä. Olen iloinen, että esimerkiksi NHL:ssä on panostettu jäähallien ekologisuuteen.

Tapasi myös Sauli Niinistön

Helsingin Ruoholahdessa ilmastokeskusteluun osallistunut Fetisov tapasi Suomen-visiitillään myös presidentti Sauli Niinistön. Kaksikko keskittyi keskustelussaan ilmastokysymyksiin ja jääkiekkoon.

– Suomen presidentti on suuri jääkiekon ystävä. Muistelimme pelivuosiani ja Neuvostoliiton ja Suomen kohtaamisia. Tänne oli aina hienoa tulla pelaamaan, Fetisov sanoi.

– Pidin Niinistöstä todella paljon. Olen iloinen Suomen kansan puolesta, kun teillä on tuollainen presidentti.

Entinen NHL- ja maajoukkuetähti toivoo, että myös Niinistö nähdään kiekkoilemassa keväällä Pohjoisnavalla.

– Ymmärrän, että se vaatii monen asian loksahtamista kohdalleen. Presidentti vaikutti joka tapauksessa kiinnostuneelta ehdotuksesta.

Lukuisista kutsuista huolimatta vielä ei ole varmaa, ketkä näytösottelussa pelaavat. Osallistumisensa ovat vahvistaneet muun muassa Stanley Cupin voittaja ja Jokerien GM Jari Kurri sekä NHL:n entinen tähtimaalivahti Mike Richter.

– Olen onnellinen, että Jari on tulossa. Hän on hyvä ystäväni ja arvostettu persoona Suomessa ja maailmalla, Fetisov kehui.

Juttua muokattu kello 9.22: muutettu otsikkoa ja jutun rakennetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?