Huonommasta tuloksesta neljä kertaa parempi palkka – Naisleijonien päävalmentaja kritisoi tasa-arvon puutetta

Julkaistu:

Jääkiekko
Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen tienaa vain murto-osan miesten maajoukkueen päävalmentajan palkasta.
Naisleijonien Pasi Mustonen valmensi Suomelle maan ainoan jääkiekon olympiamitalin Pyeongchangin kisoista.

Silti hänen vuosiansionsa on vain murto-osa hänen miehiä luotsanneen olympiakollegansa Lauri Marjamäen tienesteistä.

– Kuukausipalkkani on noin 4 850 euroa, Mustonen kertoo.

Lomarahoineen Mustosen vuosiansioksi tulee siis noin 60 600 euroa.

Marjamäen päävalmentajavuoden 2017 tienestit tulevat julkisiksi torstaina, jolloin verotiedot julkistetaan. Summa on varmasti kuusinumeroinen, sillä vuonna 2016 Marjamäki ansaitsi 246 000 euroa. Tosin silloin Kärpät maksoi hänelle palkkaa osan vuodesta.

Marjamäen seuraajan, miesten tuoreen A-maajoukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen vuosiansio on todennäköisesti samaa suuruusluokkaa.

Mustosella on selvä mielipide siitä, onko kiekkomaajoukkueiden päävalmentajien palkkaero oikeudenmukainen.

– Ei varmasti ole. Se on ihan itsestäänselvyys, Mustonen sanoo.

– Huippu-urheilussa rahaa pitäisi tulla menestyksen mukaan.


Mustosen mielestä SM-liigaseurojen valmentajilleen maksavat liksat ovat seurojen asia. Ne ovat liikeyrityksiä, jotka saavat itse päättää rahankäytöstään.

Julkista tukea saavien liittojen, kuten Jääkiekkoliiton, pitäisi kuitenkin kohdella miesten ja naisten parissa työskenteleviä valmentajia tasa-arvoisesti. Sama pätee pelaajiin.

– Naisten ja miesten voittamat olympia- ja MM-mitalit ovat kuitenkin samanarvoisia, Mustonen sanoo.

Kansainväliset urheiluliitot maksavat miesten ja naisten menestyksestä erisuuruisia bonuksia. Mustosen mukaan se ei kuitenkaan kelpaa syyksi epätasa-arvoiseen kohteluun Suomessa.

– On suomalaisten liittojen tehtävä jakaa tuotot tasavertaisesti. Se on minun henkilökohtainen mielipiteeni.

– Naisten ja miesten erilainen rahoitus urheilussa on ollut kummallinen itsestäänselvyys, jota kukaan ei ole kyseenalaistanut.

Nyt vanhat totuudet ovat kuitenkin muuttumassa.

– Yhteiskunnassa on tapahtumassa valtavan iso muutos. Maailma on ollut rakennettu miesten ehdoilla. Nyt puolet ihmiskunnasta vaatii muutoksia. Tähän liittyy muun muassa metoo-kampanja, Mustonen sanoo.

Mustosen mielestä urheilulla olisi nyt loistava tilaisuus ottaa johtava rooli yhteiskunnassa.

– Pitäisi mennä tasa-arvon eturintamassa. Nyt olisi loistava paikka urheiluliitoilla ja keskusjärjestöillä osoittaa, että ollaan tasa-arvoisia.


Yksi konkreettinen muutos olisi se, että nais- ja miespelaajille maksettaisiin maajoukkuemenestyksestä yhtä suuret bonukset.

Toisin kuin mieskiekkoilijat, naispelaajat eivät tienaa pelaamisella. Jos naiset saisivat samat bonukset kuin miehet, heidän olisi helpompi panostaa jääkiekkoon ammattimaisesti.

Yksi askel eteenpäin on urheilija-apuraha. Suomen Pyeonchangin pronssijoukkueesta 22 pelaajaa sai kesällä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä verottoman 10 000 euron tuen.

– Tämä oli isompi asia kuin moni aavistaakaan, Mustonen sanoo.

Jääkiekkoliitto: Kilpailutilanne määrittää valmentajien palkat

Suomen jääkiekkoliiton mukaan naisten ja miesten A-maajoukkueiden päävalmentajan palkkaeron selittää Pasi Mustosen Leijonien päävalmentajaa kehnompi markkina-arvo maailman luotsimarkkinoilla.

– Kokopäiväisiä työntekijöitä palkatessamme kilpailemme työntekijöistä kotimaisten ja ulkomaisten jääkiekkoseurojen kanssa. Yksittäisten henkilöiden palkkaus määräytyy pitkälti tämän kilpailutilanteen mukaisesti, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kertoi sähköpostitse.

Kiekkoliitolla ei ole periaatelinjaa maajoukkueiden päävalmentajien palkoista.

– Jokainen sopimus neuvotellaan erikseen, eikä liitolla ole käytössä tehtäväkohtaisia listapalkkoja. Naisten päävalmentajan työsopimus päättyy tähän kauteen, ja seuraavaa valmentajasopimusta ei ole vielä neuvoteltu.


Maajoukkueiden päävalmentajien lisäksi myös maajoukkuepelaajat ovat eri asemassa menestysbonuksia jaettaessa. Nurminen selittää tämän Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n linjauksilla, joita Suomi on pyrkinyt muuttamaan.

– Maajoukkuepelaajien bonuksissa kyse on IIHF:n maksamien menestysbonusten jakamisesta pelaajien ja liiton kesken. Miesten MM-kisoissa IIHF maksaa merkittävän palkintorahan, naisten MM-kisoissa ei lainkaan. Tästä huolimatta SJL maksaa menestysbonusta myös naisten joukkueelle.

– Monet muut maat maksavat saman prosentuaalisen osuuden IIHF:n palkintorahasta miehille ja naisille, eli käytännössä naisille ei silloin makseta menestysbonusta. SJL on pyrkinyt ja pyrkii edistämään tasa-arvon toteutumista IIHF:n sisällä mukaan lukien palkintorahojen lisääminen naisten MM-kisoihin, Nurminen kirjoitti.

Iso tienestiero myös jalkapallomaajoukkueissa

Suomen Palloliitto ja tasa-arvovaltuutettu käyvät parhaillaan keskustelua siitä, onko maajoukkuepelaajien uudistettu palkkiojärjestelmä riittävän tasa-arvoinen.

Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mielestä samaan keskusteluun pitää ottaa mukaan valmentajien palkat. Tällä hetkellä Lahti ei edes tiedä, mitä Huuhkajien luotsi Markku Kanerva ja Helmarien ruotsalaisvalmentaja Anna Signeul tienaavat.

– En ole katsonut sopimuksia, ne on tehty ennen minun aikaani. Kukaan ei ole tullut palkastaan valittamaan, Lahti sanoo.

Kanervan edeltäjä, vuoden 2016 lopussa potkut saanut Hans Backe ansaitsi Expressenin mukaan reilut 150 000 euroa vuonna 2016.

Backen apuvalmentajana työskennelleen Kanervan tulot 2016 olivat 81 610 euroa. Kanervan päävalmentajasopimus on oletettavasti apuluotsidiiliä rahakkaampi.

Ilta-Sanomien luotettavista lähteistä saamien tietojen mukaan naisten maajoukkueen päävalmentaja tienaa puolestaan 6 000–7 000 euroa kuukaudessa, eli 75 000–87 500 euroa vuodessa.

Palloliiton nykyisessä palkkiomallissa miesten maajoukkuemiehet maksavat menestysbonuksistaan solidaarisuuseriä naisille.

– Periaatteessa olen sitä mieltä, että tasa-arvo on erittäin hyvä periaate kaikessa elämässä, mutta miesten ja naisten maajoukkuemenestyksestä maksetaan jalkapallomaille täysin eritasoiset korvaukset. Niilläkin arvoilla täytyy olla jokin merkitys.

– Tätä keskustelua käydään pelaajapalkkioiden osalta: täytyy löytää jokin kaikille hyväksyttävä kultainen keskitie.


Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa päätti tuoreessa kongressissaan kaksinkertaistaa naisten MM-kisojen osallistujille maksettavat palkintorahat. Summa nousee 26,4 miljoonaan euroon.

– Päätös oli oikeansuuntainen. Suomelle ja muille Pohjoismaille tärkeää on jalkapalloilijoiden yhä tasa-arvoisempi kohtelu. Siihen en ota kantaa, mikä oikea taso naisten korvauksille on, Lahti sanoo.

Miesten MM-kisoihin osallistuneille maille jaettiin Venäjän MM-kisoissa tänä vuonna reilut 350 miljoonaa euroa palkintorahoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt