100 miljoonaa perineen Jussi Salonojan käteiset loppuivat – tuhlasi urheiluun liki 40 miljoonaa: ”Olen ihmetellyt jaksamistani” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

100 miljoonaa perineen Jussi Salonojan käteiset loppuivat – tuhlasi urheiluun liki 40 miljoonaa: ”Olen ihmetellyt jaksamistani”

Makkaratehdassuvun perillinen Jussi Salonoja on luultavasti suomalaisen urheiluhistorian suurin yksittäinen tukija.

Jussi Salonoja on pistänyt miljoonia euroja Suomen urheiluun.

18.10.2018 13:05

Tasan eivät käy onnenlahjat taloudellisesti – eivät usein myöskään arvostuksellisesti. Tämän tietää liikemies Jussi Salonoja.

Makkaratehdassuvun perillisenä Salonoja, 42, sai aikanaan turvakseen peräti noin 100 miljoonan euron omaisuuden.

Sittemmin Salonoja yritti hankkia arvostusta rahoittamalla ennennäkemättömillä summilla suomalaista, tunnetusti jatkuvasti talousvaikeuksista kärsivää ammattiurheilua mutta ei onnistunut. Kaikkea muuta.

Espoolainen edustuskiekkoilu on riutunut suurissa talousvaikeuksissa viime vuosina. Ensin vuonna 2016 konkurssiin meni SM-liigassa pelannut Blues, sitten keväällä 2018 Mestiksessä pari kautta nähty Espoo United.

Jälkimmäisen alasajo yllätti, koska omistaja Salonojan on totuttu kuittaavan omistaan omistamiensa seurojen miljoonatappiot.

Salonoja rahoitti hurjalla summalla Bluesia vuosina 2001–2012, jolloin hän toimi espoolaisseuran omistajana. Sama traditio jatkui Espoo Unitedissa aikansa, kunnes liikemiehen rahahanat menivät yhtäkkiä kiinni.

Mitä oikein tapahtui?

Käteinen loppui

Kesällä 2017 uutisoitiin, että Salonojan omistamasta Metro Areenasta oli katkaistu sähköt maksamattomien laskujen vuoksi.

Myöhemmin ilmeni, että Salonoja oli muutama päivä myöhemmin hankkinut ystävältään vajaan miljoonan euron lainan. Kun tätä henkilökohtaista lainaa ei sittemmin maksettu luvatusti takaisin, lainanantaja lähti keväällä 2018 perimään saataviaan oikeusteitse.

Näistä uutisista syntyi vaikutelma, että Salonojalla itselläänkin olisi taloushuolia – jättiperinnöstä huolimatta. Vai miksi muuten miljonääri olisi jättänyt sähkölaskut maksamatta ja antanut areenalle elintärkeän sähkönjakelun katketa?

Nyt IS:n haastattelussa liikemies avaa taloustilannettaan.

– Siinä kohdin kävi niin, että käteiskassani tyhjeni, hän myöntää maksuvaikeudet.

– Ei ollut mitään järkeä tyhjentää aivan kaikkea urheiluun. Jokaisen avokätisyydessä tulee jossain vaiheessa raja vastaan.

Salonoja kertoo panneensa Espoo Unitediin kolmen kauden aikana yhteensä 4–5 miljoonaa euroa.

– Henkilökohtaisesti minulla riittää edelleen omaisuutta, eikä tässä ole mitään hätää. Kaikki näyttäisi muutenkin olevan menossa parempaan suuntaan.

Bluesiin 30 miljoonaa

Kun Salonoja vuosina 2001–2012 piti käytännössä yksinään pystyssä jääkiekon SM-liigassa pelannutta espoolaista Bluesia, hänen liikemiestaitojaan arvosteltiin erittäin jyrkkäsanaisesti.

Jussi Salonoja piti pitkään pystyssä Espoon Bluesia.

Vähättely äityi paikoin kohtuuttomaksi, eikä sitä hillinnyt se fakta, että useat muutkin liigaseurat tekivät jatkuvasti miinusta.

– Tätä kritiikkiä on kieltämättä ollut vaikea niellä, koska apuni on kuitenkin aina kelvannut auliisti kaikille. Eihän siinä ole mitään järkeä, että tikunnokkaan nostetaan se, joka yrittää pelastaa hädässä olevat. Eikä tämä tarkoita, ettenkö olisi myös itse tehnyt virheitä urheiluseurojen johdossa, Salonoja sanoo.

– Edesmenneen isäni toive oli, että ottaisin Bluesin haltuuni hänen jälkeensä. Faijan ikävän poismenon jälkeen Blues tipahti syliini vuosituhannen vaihtumisen jälkeen. Eikä siinä mitään, olen aina tykännyt lätkästä. Olen myös aina halunnut olla hyväntekijä ja siksi tukenut yhden- jos toisenlaisiakin tahoja.

Salonoja laskeskelee panneensa Bluesiin kymmenen vuoden aikana noin 30 miljoonaa euroa. Seura meni konkurssiin 2016, mutta silloin Salonoja ei enää omistanut seuraa.

– Kysymys ei ole siitä, ettenkö tietäisi tarkasti liikemiesmaailman lainalaisuuksia. Jos tulee euro sisään ja kulut ovat kaksi euroa, niin jokainenhan sen tietää, että metsään mennään, Salonoja ruotii.

– Espoo on urheilun kannalta erittäin haasteellinen kaupunki, koska ihmiset ja yritykset eivät koe paikallisia seuroja omikseen.

– Bluesista oli tarkoitus saada ajan kuluessa omavarainen, mutta erityisesti sen rahoittamisen intressinä oli taata, että espoolaiset kiekkojuniorit näkisivät menestyvän lippulaivan, jota kohti tähdätä.

Bluesin juniorit olivat tuohon aikaan valtakunnan parhaita. Helsingin Jokerit oli yksi sen kovimmista haastajista mutta ei ole enää, koska oman SM-liigajoukkueen puuttumisen vuoksi seura menettää jatkuvasti lahjakkuuksia muihin seuroihin.

– Kuka muu olisi rahoittanut Bluesia, jos en minä? Tuskin kukaan, Salonoja tiivistää.

Jussi Salonoja on rahoittanut myös yleisurheilua. Tässä hän on Kalevan kisojen katsomossa Lappeenrannassa 2007.

Hän on vuosien varrella rahoittanut myös muuta suomalaista urheilua. Hän tuki esimerkiksi Suomen urheiluliiton (SUL) alaisia yleisurheilulahjakkuuksia aikanaan miljoonalla eurolla.

– Kun en enää tukenut yleisurheilijoita ja tiedustelin SUL:sta, miksi mitään ei ole aikoihin kuulunut, sieltä sanottiin ”miksi enää soittaisimme sinulle, kun et enää tue toimintaamme”. Että tällainen kiitos tuli sitten sieltäkin, Salonoja kertoo.

Kun ynnää Salonojan Bluesiin, Urheiluliittoon, Espoo Unitediin ja muuhun urheiluun pumppaamat rahat yhteen, päädytään jopa lähes 40 miljoonan euron pottiin. Hän on mitä ilmeisimmin suomalaisen urheiluhistorian suurin yksittäinen tukija.

– Olen ollut kovilla viime vuosina, kun lokaa on satanut eri puolilta niskaan. Välillä olen ihmetellyt omaa jaksamistani, mutta nyt fiilis on jo selvästi parempi. Ja uusia suunnitelmiakin on vireillä.

Metro Areena tuottaa pian voittoa?

Missä menee Espoon Metro Areena taloudellisesti nyt, kun siellä ei enää nähdä jääkiekon pääsarjojen otteluita?

Riittävätkö muut tapahtumat elättämään areenan?

Tällaisissa tunnelmissa Jussi Salonoja oli vuonna 2003.

Tapiolan Monitoimiareena Oy:n omistaja Jussi Salonoja uskoo, että areenan taustayhtiö tekisi plusmerkkisen tuloksen joko jo tämänhetkisellä tai viimeistään sitä seuraavalla tilikaudellaan.

– Areenalla menee vaihteeksi tosi lupaavasti, Salonoja sanoo.

– Olemme myyneet hienosti erilaisia tapahtumia jo myös vuodelle 2019, ja tämänhetkisen näkymän mukaan areena alkaa ennen pitkää tuottaa voittoa.

Espoon kaupunki tekee tätä nykyä aiempaa tiiviimpää yhteistyötä Salonojan kanssa. Koripallon miesten maajoukkue, tutummin Susijengi, on Espoon kaupungin tuella ottanut Metro Areenan uudeksi kotiluolakseen. Kaupunki maksaa Salonojan yhtiölle Susijengin ottelunjärjestämiskulut, jotka ovat kokonaisuudessaan noin 300 000 euroa.

– Yhteistyömme Espoon kaupungin kanssa tarkoittaa paljon muutakin. Se eittämättä hyödyttää kumpaakin osapuolta, Salonoja näkee.

IS kertoi hiljattain, että SM-liigaseura HIFK saattaa pelata kotiottelunsa Metro Areenassa siinä vaiheessa, kun sen oma kotiareena menee remonttiin ja Helsinki Gardenin rakennustyöt alkavat.

Gardenilla ei ole vielä rakennuslupaa, mutta asiantuntijat ovat varmoja, että uuden areenan taustavoimat saavat lupa-asiat ennen pitkää kuntoon.

– Olemme neuvotelleet HIFK:n kanssa, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon. Meille HIFK:n tuleminen sopisi mainiosti, Salonoja linjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?