Ajokiellossa Jaguarin ratista narahtanut Juhani Tamminen tahtoi sisäministerin puheille – näin kommentoivat Ilkka Kanerva ja ihmisoikeusprofessori - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Ajokiellossa Jaguarin ratista narahtanut Juhani Tamminen tahtoi sisäministerin puheille – näin kommentoivat Ilkka Kanerva ja ihmisoikeusprofessori

Juhani Tamminen (oik.) ei onnistunut pääsemään sisäministerin pakeille Ilkka Kanervan kautta.

Julkaistu: 12.9.2018 19:02

Juhani Tamminen ei pääse sisäministerin pakeille.

Kesken ajokieltonsa Jaguarinsa ratista yllätetty kiekkolegenda Juhani Tamminen, 68, tuohtui Turun poliisilaitoksella saamaansa kohteluun.

Tamminen pysäytettiin menopelinsä kuljettajan paikalta 4. elokuuta Turussa. Pian sen jälkeen hän olisi halunnut käydä asiaansa läpi poliisilaitoksella, mutta viranomaispuolelta ei järjestynyt aikaa tapaamiselle.

Tamminen kertoi tiistaina Ilta-Sanomille ottaneensa yhteyttä ystäväänsä, kokoomuksen turkulaiseen kansanedustajaan Ilkka Kanervaan ja pyytäneensä tätä järjestämään hänelle tapaamisen poliisiasioista vastaavan sisäministerin Kai Mykkäsen (kok) kanssa.

LUE LISÄÄ: Juhani Tamminen kärähti Jaguarin ratista kesken ajokiellon: ”Sen täytyi olla ilmianto”

IS tavoitti Kanervan keskiviikkona kommentoimaan Tammisen pyyntöä.

– Ei se ole tietenkään mahdollista. Ministerin toimivaltuuksiin ei nyt vain yksinkertaisesti kuulu se, että hän lähtisi viranomaispäätöksiin millään tavoin puuttumaan, Kanerva toteaa ykskantaan.

Hän vahvistaa Tammisen olleen yhteydessä asian tiimoilta.

– Totta kai hän saa pyytää, ei siinä mitään. Ymmärrän hänen pointtinsa, mutta on selvä, ettei ministerin käskyllä ruveta sakkoja tai ajokieltoja määräilemään.

”Jopolla on hankala sotkea vastatuulessa Joensuuhun, kun tarakalla on 300 kappaletta kirjoja”. Näin Tamminen kommentoi ajokieltoaan muutama viikko sitten.

Kanerva kertoo olevansa pahoillaan Tammisen puolesta mutta korostaa, ettei kansanedustaja tai ministeri voi tässä tapauksessa auttaa asiaa.

– Häntä on tietysti sapettanut ja hän koettaa omia vaikutusmahdollisuuksiaan käyttää siinä hyväksi. Se on tietysti hänen oikeutensa, mutta ei se oikeudenkäyttöä muuksi muuta Suomessa.

”Tamminen teki oman maalin”

Tammisen tiistain ulostulo keräsi paljon huomiota myös sosiaalisessa mediassa. Aiheeseen otti kantaa muun muassa arvostettu suomalainen oikeusoppinut, kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

– Tamminen teki urheilutermein oman maalin tässä asiassa. Eihän tuollaisen julkisen esiintymisen jälkeen kenelläkään ole mitään mahdollisuutta koskea tikullakaan tähän asiaan, Scheinin sanoo IS:lle.

– Jos hän olisi hoitanut tämän hiljaisesti, niin kyllähän se olisi voinut – valitettavasti – hyvä veli -verkostojen kautta hoitua, mutta nyt se ei ainakaan hoidu. Tamminen teki mahdottomaksi minkäänlaisen niin sanotun korruptiohyödyn saamisen.

Martin Scheinin pitää Tammisen julkista kommentointia ”omana maalina”

Kohtalokas viiden kilometrin taival

Kolmesti vuoden sisällä ylinopeutta ajaneen Tammisen ajokortti joutui hyllylle heinäkuun lopussa. Ajokiellon pituudeksi määräytyi kuusi viikkoa.

LUE LISÄÄ: Juhani Tammiselta, 68, lähti ajokortti hyllylle: ”Jopolla on hankala sotkea vastatuulessa Joensuuhun”

Entinen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni pysäytettiin kuitenkin Jaguariansa ratista 4. elokuuta Turussa.

Tamminen kertoi olleensa tuona päivänä yrityksensä koulutuskeikalla Alajärvellä. Hän kertoi värvänneensä kuljettajaksi ystävänsä.

– Keikka meni hyvin, mutta paluumatkalla jo suhteellisen iäkäs ystäväni väsyi pahoin. Päätin, että jätän hänet kotiinsa Varissuolle ja ajan ajokiellosta huolimatta hiljaisessa kesäyössä viimeisen viiden kilometrin pätkän kotiin, Tamminen kertoi.

Poliisi pääsi kuitenkin yllättämään kiekkolegendan. Jääkiekkoleijonan numero 79 ajokielto piteni lokakuun puoliväliin asti. Tamminen epäili, että kyse oli ilmiannosta.

Kiireistä sesonkiaikaa elävä yrittäjä kertoi yrittäneensä päästä viime viikolla useasti puimaan asiaa Turun poliisilaitokselle, mutta tapaamista ei järjestynyt. Hän kokee yritystoimintansa joutuneen sabotoinnin kohteeksi.

– Pidän kohtelua käsittämättömänä, suorastaan henkilöön menevänä vi.....una ja yritystoimintani sabotointina. Katson, että olisin ansainnut audienssin voidakseni kysyä esimerkiksi ajokieltoni mahdollisesta jaksottamisesta myöhempään ajankohtaan, Tamminen kohkasi tiistaina.

Ajokielto iskee Tammiseen rajulla kädellä, sillä hän kertoo ajaneensa vuodesta 1968 lähtien vuosittain noin 100 000 kilometriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?