Jääkiekko

Kiinnostaako eksoottinen pesti ja 3 500 euron kk-palkka? Suomalaistuomareita haetaan pikapestille Kiinaan

Julkaistu:

Jääkiekko
Eksoottinen ilmansuunta on herättänyt huomiota jopa SM-liigatuomarien keskuudessa.
Kiekkobuumia vuoden 2022 kotiolympialaisiinsa rakentava Kiina tarjoaa otollisia työtilaisuuksia jääkiekkoihmisille. Valmentajien ja pelaajien lisäksi maailman väkirikkain valtio hamuaa vahvistuksia myös erotuomariosastolle.

Korvaus on kilpailukykyinen, ainakin jos palkkiotasoa vertaa suomalaisten sarjojen juniori- ja alasarjaotteluihin.

Jääkiekkoliitto välitti torstaina työnhakuilmoituksen, jossa tarjolla oli tuomaripesti yli 20 miljoonan asukkaan Pekingissä.
– Palkkio on 3 500 euroa kuukaudessa miinus verot ja vakuutukset, jotka ovat noin 20 prosentin luokkaa. Lennot ja majoitus (luultavasti kahden hengen hotellihuone) kuuluvat sopimukseen, hakuilmoituksen houkuttelevin kohta lupaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko kyselyjä jo kertynyt?

– On, on. Vaikka ilmoitus on ihan tuore, se on herättänyt paljon kiinnostusta, Jääkiekkoliiton erotuomaripäällikkö Jere Lahti kertoo.

Eksoottinen ilmansuunta on herättänyt huomiota jopa SM-liigatuomarien keskuudessa.

Arvokisa- tai SM-liigakokemus ei kuitenkaan ole ehtona vaatimuslistalla.

– Vaatimustaso on hyvin väljä, ja pitää nyt katsoa, millaisia tuomareita sinne lähtee. Emme kuitenkaan halunneet olla rajoittamassa tuollaista mahdollisuutta, vaikka tietysti mietimme myös sitä, ettei meillä täällä Suomessakaan liikaa tuomareita ole, Lahti sanoo.

Jos suomalaistuomareita Kiinaan lähtee, puhallettaviksi tulee Beijing Junior Leaguen otteluja laajalla haitarilla. Raitapaidat saavat viikonloppuisin tuomaroitavikseen pelejä eri ikäluokista alle kahdeksanvuotiasta alle 16-vuotiaisiin eli C-junioreihin.

Töitä on tarjolla viitenä päivänä viikossa, mutta tähän sisältyy pieni erikoisuus. Tuomarointia on tarjolla lauantaisin ja sunnuntaisin, kolmena muuna päivänä matkaan lähtevien on tarkoitus toimia valmentajan roolissa juniorijoukkueissa.

Jos idän ison jättivaltion kiekkokulttuuri tuntuu liian eksoottiselta, erotuomarit eivät joudu sitoutumaan Pekingiin ylipitkäksi aikaa. Ensimmäinen tuomarijakso on lokakuun loppupuolelta tammikuun loppuun. Toisena matkaan lähtevät tuomareita haetaan vain maaliskuun mittaiselle pätkäpestille.

– Jos tällä varoitusajalla pystyy lähtemään, haluamme tarjota mahdollisuuden. Lahti perustelee.

Tarve on jaksoa kohden neljälle henkilölle, joilla on suomalainen erotuomarilisenssi.

Sen sijaan kiinalaista erotuomariosaamista kansainvälisissä kaukaloissa ei juuri nähdä.

– En edes tiedä, kuinka monella kiinalaistuomarilla on kansainvälinen lisenssi. Ei heitä kovin monta ole, Lahti sanoo.

Jari Levonen: ”Kiina on hieno mahdollisuus”

Jopa SM-liigatuomarit ovat noteeranneet ilmoituksen, jossa Jääkiekkoliitto etsii Kiinaan raitapaitoja.

Viisitoista kertaa kultaisella pillillä palkittu Jari Levonen pitää Kiinan-kuviota herkullisena.

– Kuulostaa mielenkiintoiselta jutulta ja nämä ovat hienoja mahdollisuuksia viheltäville, Levonen innostuu.

Pitkän linjan porilaistuomari uskoo, että erotuomariviennistä voi olla Suomen kiekkoilulle hyötyä myös tulevaisuudessa. Yli miljardin asukkaan maassa riittää otteluja vihellettäväksi, jos jääkiekon jalansija vankistuu.

– Se on aivan loistava mahdollisuus kokeneemmalle tai nuoremmalle tuomarille. Kiina avautuu länteen, eikä sitä ikinä tiedä, mitä tuollaiset pestit poikivat tulevaisuudessa. On tärkeä, että sinne lähtevät jättävät hyvän kuvan suomalaisesta tuomaritoiminnasta ja ottavat homman tosissaan ja ammattimaisesti.


Kesän olkapäämurtumasta toipunut Levonen jatkaa omaa uraansa SM-liigassa.

– Ikää rupeaa olemaan sen verran, että minä en ole Kiinaan lähdössä. Lisäksi on oma arki ja työt tuolla koulumaailmassa, Porin Noormarkusssa koulunkäyntiohjaajana, 52-vuotias tuomarikonkari toppuuttelee.

Lähes 500 liigakamppailua pelannut Levonen aloitti SM-liigassa tuomitsemisen jo vuonna 2001. Kokenut tuomari korostaa, että kansainväliset sarjat ovat iso houkutin monelle raitapaidalle.

– Hienoa, että ovet Eurooppaan ja kauemmas avautuvat myös tuomareille. Se on meille kova juttu ja hyvä, ettei lähtijöinä ole vain pelaajia ja valmentajia.

KHL:ssä suomalaisista ovat tuominneet nykyinen erotuomarijohtaja Jyri Rönn ja Levosen porilainen tuomarikaveri Antti Boman.

Tällä kaudella Aleksi Rantala viheltää Saksassa, Anssi Salonen Sveitsissä. SM-liigan erotuomarit leireilevät tämän viikonlopun Tampereella ollakseen vireessä ensi viikolla alkavaan sarjaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt