Kiekkolegenda Esa Tikkanen kävi isossa leikkauksessa – ”Mulla on nyt alkanut kokonaan uusi elämä”

Julkaistu:

Leikkaus
Esa Tikkanen kävi isossa polvioperaatiossa.
Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja Esa Tikkanen vastaa puhelimeen innostuneena. Yksityisen lääkäriaseman vuodeosastolla makaava jääkiekkolegenda vaikuttaa olevan onnensa kukkuloilla – eikä vain vaikuta.

– Mulla on nyt alkanut kokonaan uusi elämä, ”Tiki” Tikkanen, 53, lataa oitis.

– Kipuhelvettini on viimein ohi!

On kulunut noin vuorokausi siitä, kun hänen kumpaankin polveensa asennettiin tekonivelet. Vaikka maanantainen leikkaus oli kestänyt miltei kuusi tuntia, se oli Tikkasen mukaan kaiken vaivan arvoinen.

– Mulla on nyt aivan käsittämättömän hyvä fiilis. Siis leikkauksesta ei ole kulunut kuin päivä, ja jo nyt jalat tuntuvat kuin uusilta. Kummassakaan polvessa ei ole enää minkäänlaista kipua. Se tuntuu jopa liikuttavalta, Tikkanen sanoo.

Tekonivelten asentaminen polviin ei ole mikään pikkujuttu, ja Tikkanenkin turvautui siihen vasta viimeisenä vaihtoehtonaan. Polvet olivat reistailleet pitkään, mutta varsinainen stoppi tapahtui vasta puolisen vuotta sitten. Silloin polvien kipu äityi sietämättömäksi.

– Polviongelmat ovat urani peruja. Oikea polvi leikattiin ensimmäisen kerran joskus 1990-luvun alussa, ja sittemmin vielä seitsemän kertaa.

Tikkasen mukaan vasenta polvea ei ollut leikattu ennen keskiviikkoa.

– Sekin oli mennyt ajan kuluessa mäsäksi, koska olin siirtänyt painoani sille korostetusti. Oikealle jalalleni kun en kerta kaikkiaan enää pystynyt.

– Kuuden viime kuukauden aikana kipu oli sitten jo niin paha, että heräsin välillä kesken yöunienkin irvistelemään jalan suoristumista. Loppuvaiheessa en päässyt rappusia enää normaalisti alas, vaan piti mennä ne sivuttain.

Entinen olympiapainija Tuomo Karila leikkasi Tikkasen polven helsinkiläisessä Ortonissa. Tikkanen tosin löysi kuuluisalla Tiki-talkillaan oman versionsa tähän.

– Nyt mä sitten kuntoutan polviani maanantaihin asti täällä Orlonissa. Ei kun siis… Mikä ihme tämän nimi nyt oli, hän kertoo hymähdellen.

– Karila on huikea ukko. Olen tosi tyytyväinen.

Keväällä 2005 kiekkoeläkeläiseksi vetäytynyt Tikkanen saa nyt vajaan viikon ajan ohjattua kuntoutusta kahdesti päivässä. Tiistaina hän oli kävellyt parisenkymmentä metriä edestakaisin, tuen kera.

– Nyt sitten opettelen kävelemään uudestaan kuin pikkupoika. Se ei kuitenkaan haittaa yhtään, vaan motivaationi on korkealla. Mahtavaa, Tikkanen peräänkuuluttaa.

– On mukava päästä jossain vaiheessa lenkkeilemään vaimon kanssa ja liikkumaan muutenkin. Eikä sitä tiedä, vaikka palaisin kaukaloon, hän summaa naurahdellen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt