Kiekkolegenda Lauri Mononen siunattiin haudan lepoon – arkkua koristi tyylikäs yksityiskohta - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kiekkolegenda Lauri Mononen siunattiin haudan lepoon – arkkua koristi tyylikäs yksityiskohta

Jääkiekkolegenda Lauri Mononen siunattiin lauantaina haudan lepoon.

Jääkiekkolegenda Lauri Mononen siunattiin lauantaina haudan lepoon.

Julkaistu: 26.8.2018 19:00

Siunauskappeli oli täynnä, kun jääkiekkolegenda Lauri Mononen saatettiin haudan lepoon lauantaina.

Jääkiekkolegenda Lauri Mononen saatettiin haudan lepoon lauantaina Joensuussa. Mononen menehtyi kolme viikkoa sitten mökillään Kesälahdella. Hän oli kuollessaan 68-vuotias.

Siunaustilaisuus pidettiin Joensuun evankelis-luterilaisella hautausmaalla Rauhankappelissa.

– Iso suku ja laaja ystäväpiiri, noin 80 vierasta. Rauhankappeliin mahtui juuri sen verran, kaikki paikat olivat täynnä, Monosen vanhin poika Petteri Mononen kuvaili Ilta-Sanomille hautajaisia.

Lauri Mononen muistetaan kiekkouraltaan nopeana luistelijana ja taitavana mailankäsittelijänä.

Lauri Mononen muistetaan kiekkouraltaan nopeana luistelijana ja taitavana mailankäsittelijänä.

Joensuulainen Mononen lukeutuu suomalaisen jääkiekon uranuurtajiin. Hän oli yksi ensimmäisistä suomalaisista jääkiekkoammattilaisista Pohjois-Amerikassa. Mononen pelasi kaudet 1975–1977 Pohjois-Amerikassa WHA:ssa Phoenix Roadrunnersin riveissä.

Suomen maajoukkueessa hyökkääjä pelasi yhteensä 145 ottelua, joissa hän teki 88 (51+37) tehopistettä. Hänet aateloitiin jääkiekkoleijonaksi vuonna 1991.

Kiekkolegendaa oli saattamassa viimeiselle matkalleen iso joukko hänen entisiä pelikavereitaan ja ystäviä Suomen jääkiekkopiireistä. Saattoväkeen kuuluivat muun muassa Veli-Pekka Ketola, Heikki Riihiranta, Seppo Repo, Hannu Kapanen, Juha Rantasila ja Juhani Tamminen.

– Arkun päällä oli sinivalkoinen suruliina kunnioittamassa hänen maajoukkueuraansa, Petteri Mononen kertoi.

Siunausta seuranneessa muistotilaisuudessa Monosta kunnioitettiin hiljaisella hetkellä. Muistopuheen piti Petteri Monosen lisäksi Juhani Tamminen.

Lauri Mononen on Suomen jääkiekkoleijona numero 75. Hänet aateloitiin jääkiekkoleijonaksi vuonna 1991.

Lauri Mononen on Suomen jääkiekkoleijona numero 75. Hänet aateloitiin jääkiekkoleijonaksi vuonna 1991.

Lauri Mononen, kymmenlapsisen perheen kuopus, pelasi jääkiekkouransa aikana suomalaisista seuroista muun muassa Jokereissa, Lahden Reippaassa, TPS:ssä ja Kiekkoreippaassa.

Mononen pelasi kolme kautta (1978–1981) myös Sveitsin liigassa SC Bernissä, jonka riveissä hän juhli myös Sveitsin mestaruutta.

Petteri Mononen sai isänsä kiekkouran myötä asua lapsuudessaan ulkomailla. Niiltä vuosilta on jäänyt paljon muistoja.

– Aloitin koulun Sveitsissä. Ensimmäinen luokka, enkä osannut kieltä lainkaan. Olin tullut itkien koulusta kotiin, ja isä oli sanonut, että ”kyllä sä pärjäät, mene vaan rohkeasti takaisin”. Koska oltiin asuttu Yhdysvalloissa, pystyin kommunikoimaan opettajan kanssa englanniksi ja saatiin läksyt ja muut asiat sovittua, hän muistelee.

Lauri Monosen kuolinilmoitus julkaistiin sanomalehti Karjalaisessa sunnuntaina.

Lauri Monosen kuolinilmoitus julkaistiin sanomalehti Karjalaisessa sunnuntaina.

Petteri Monosen mukaan hänen isänsä sydän sykki jääkiekon ohella luonnolle.

– Luonto oli hänelle rakas. Olimme paljon kalassa, sienestimme ja valmistimme sienistä ja kaloista aterioita, hän kertoo.

Petteri Monosen ja perheystävä Risto Pakarisen kirjoittama muistokirjoitus julkaistiin sunnuntaina sanomalehti Karjalaisessa.

– Lauri Mononen oli luonteeltaan iloinen, herkkä ja ulospäinsuuntautunut, ja niinpä hän tutustui ihmisiin helposti. Lapsilleen hän korosti inhimillisyyden ja rehellisyyden tärkeyttä, kuuluivat muistokirjoituksen koskettavat päätössanat.