Jääkiekko

Maajoukkuevalmentaja Pasi Mustonen lataa painavaa tekstiä jääkiekon epäkohdasta: ”Jonkun on ensin kuoltava”

Julkaistu:

Jääkiekko
Valmentaja Pasi Mustonen on huolissaan aivovammoista jääkiekkoilussa.
Aivovammat ovat olleet relevantti puheenaihe globaalissa huippu-urheilussa viime vuosina.

Suomessa aiheesta on kohistu ennen kaikkea jääkiekossa, jossa jo yllättävän monet pelaajat ovat joutuneet lopettamaan uransa kaukalossa sattuneeseen pääkolhuun.

Esimerkiksi Suomen kiekkohistorian toistaiseksi ainoa NHL-valmentaja Alpo Suhonen on puhunut kärkkäästi ongelmasta, ja nyt kuoroon yhtyy Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen. Kokenut Mustonen, 57, on valmentanut ja pelannut Suomen lisäksi myös Ruotsissa.

– Olen seurannut jääkiekkoa sisältä päin tarpeeksi pitkään sanoakseni, että tämä aivovammaepäkohta on jo räjähtänyt käsiin. Joka kausi liian monet pelaajat joutuvat kärsimään tästä valtavasta ongelmasta, Mustonen lataa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Aiheesta puhutaan usein, mutta ongelmaa ei ole saatu kuriin. Se johtuu siitä, että johtajatasolla pelaajien aivovammat eivät aidosti kiinnosta ketään. Empaattisuutta puuttuu, koska aina löytyy uusia pelaajia loukkaantuneiden tai pysyvästi vammautuneiden tilalle. Kissaa ei ole ollut pakko nostaa tarpeeksi hanakasti pöydälle.

”Jääkiekkomaailman pitäisi herätä tähän”

Ruotsissa Luulajan tekninen korkeakoulu on toteuttanut tutkimuksen, jonka mukaan kiekkoilijoiden päävammat ovat tuplaantuneet 1980-luvulta lähtien. Mustonen toimi Oulun Kärppien SM-liigajoukkueen apuvalmentajana 2012–13 ja kertoo pitäneensä tuolloin kirjaa pelaajien erilaisista loukkaantumisista.

– Kärppien kaikista fyysisistä vammoista aivovammojen osuus oli peräti 24,6 prosenttia. Silloin pelaajilta jäi kaikkiaan 75 ottelua pelaamatta aivovammojen vuoksi. Nämä ovat järkyttäviä lukuja. Ja parhaillaankin esimerkiksi Ruotsissa on jälleen kolmen pelaajan ura vaakalaudalla päävammojen vuoksi. Tämä on traagista, naisten jääkiekkomaajoukkuetta vuodesta 2014 luotsannut Mustonen selvittää.

– Koko jääkiekkomaailman pitäisi herätä tähän ja nopeasti. Pelkään kuitenkin pahoin, että jonkun on ensin kuoltava, ennen kuin rattaat lähtevät oikeasti pyörimään. Eikä se tätä menoa ole kuin ajan kysymys, kunnes joku kuolee kaukalossa.

Toiseksi vaihtoehdoksi Mustonen näkee sen, että jonkun ison kiekkopomon verisukulainen saa pahan aivotärähdyksen kaukalossa sattuneessa tilanteessa.

– Sen se vähintään tuntuu vaativan. Valitettavasti, Mustonen jatkaa.

Vastuu kiekkopomojen harteille

Sanavalmis Mustonen nousi näkyvästi tapetille helmikuisten Pyeongchangin olympialaisten aikaan, kun hän puhui kumartelemattomasti erinäisistä asioista. Naisleijonat olympiapronssille luotsannut Mustonen on myös tässä asiassa valmis pistämään itseään likoon.

Mustonen nostaa esiin faktan vuodelta 2015. Sen mukaan pelkästään Ruotsissa jopa 12 pelaajaa lopettamaan uransa aivovamman vuoksi.

– Suomessa ja Ruotsissa urheilupomot pelkäävät astuvansa toistensa varpaille, jos he lähtevät ehdottamaan liian radikaaleja toimenpiteitä. Jääkiekko ei ole mikään iso bisneskenttä, vaan siinä toimivat joutuvat alati miettimään omaa tulevaisuuttaan. Pelätään oman aseman puolesta. Siksi ei tapahdu mitään, Mustonen näkee.

– Jokainen aivotärähdys tarkoittaa aivovammaa, eli jokainen tapaus on vakava. Aivovamma aiheuttaa kantajalleen erinäisiä psyykkisiä ongelmia, ja jotkut eri lajien huippupelaajat ovat sittemmin tehneet jopa itsemurhia. Pelaajilla kilpailu työpaikoilla on veristä, ja on selvää, että erityisesti monet 20–30-vuotiaat pitävät itseään kuolemattomina. Syntyy herkästi ylilyöntejä, ja aivan pomminvarmasti myös tahallisia vahingoittamistapauksia.

Mustonen ei kuitenkaan heitä vastuuta pelaajien, vaan ennen muuta kiekkopomojen harteille.

– Turha syyttää taklattua. Se on sama kuin syyttäisi raiskattua naista siitä, että tämä oli ollut vähäpukeinen. Vastuu on valmentajien, seurapomojen ja sarjaorganisaatioiden. Varsinkin jälkimmäisten, koska kaikki lähtee lopulta ylhäältä päin, Mustonen alleviivaa.

– Tämä on nimenomaan kurinpidollinen ongelma.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt