Hämmennystä herättävä ”jääkiekon ystävyysottelu” kytkeytyy suoraan Kremliin – sponsoreina Putinin johtama säätiö ja pakotepankki - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Hämmennystä herättävä ”jääkiekon ystävyysottelu” kytkeytyy suoraan Kremliin – sponsoreina Putinin johtama säätiö ja pakotepankki

Vladimir Putin (vas.), Jari Kurri ja Teemu Selänne.

Julkaistu: 10.8.2018 15:15

IS selvitti, ketkä sponsoroivat Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaamispäivänä Sotshissa järjestettävää ”Venäjän ja Suomen ystävien” jääkiekko-ottelua.

Venäjän jääkiekkoliiton sivuilta löytyvässä mainoksessa on mainittu tärkeimmät sponsorit, jotka mahdollistavat elokuun 22. päivänä Sotshissa pelattavan jääkiekon hyväntekeväisyysottelun.

Ottelua mainostetaan ”Venäjän ja Suomen ystävien” pelinä, vaikka suurin osa ilmoitetuista pelaajista tulee Venäjältä eikä Suomesta osallistuvien pelaajien nimilistasta ole varmuutta. IS:n tietojen mukaan Suomesta olisivat osallistumassa Teemu Selänne ja Jari Kurri, mutta venäläismainonnassa nimetty Patrik Laine on kiistänyt olevansa mukana.

Mainoksen mukaan ottelun sponsorit ovat Gazprombank, Ot tshistogo serdtsa -projekti, Dom RF ja koulutuskeskus Sirius.

Pääsponsoriksi mainittu Gazprombank on Venäjän valtiollinen pankki, joka kytkeytyy kaasu- ja öljy-yhtiö Gazpromiin. Gazprombankin sekä sen johtohenkilöiden toimintaa on rajoitettu sekä Yhdysvalloissa että Euroopan unionissa osana Krimin valtaukseen ja Itä-Ukrainan sotaan liittyviä Venäjän vastaisia pakotteita.

Koulutuskeskus Sirius on puolestaan presidentti Vladimir Putinin henkilökohtaisesta määräyksestä perustettu keskus, jonka tarkoituksena on estää nuorten lahjakkaiden venäläisten koululaisten ja opiskelijoiden ”aivovuoto” Venäjältä.

Putin antoi määräyksen Siriuksen perustamisesta joulukuussa 2014. Keskus toimii Sotshissa olympialaisten yhteyteen rakennetuissa tiloissa ja se edistää liikunnallisesti, taiteellisesti, matemaattisesti ja tieteellisesti lahjakkaiden lasten opintoja.

Siriusta pyörittää säätiö nimeltä ”Lahjakkuus ja menestys”, jonka hallintoneuvoston puheenjohtajana istuu itse Vladimir Putin. Muina jäseninä hallintoneuvostossa istuu muun muassa Venäjän presidentinhallinnon päällikkö Anton Vaino sekä Putinin läheisimpiin ystäviin kuuluva sellisti Sergei Roldugin, jonka nimi nousi esille niin sanottujen Panaman papereiden yhteydessä veroparatiisiyhtiöihin kätketyn miljardiomaisuuden hallinnoijana.

Ot tshistogo serdtsa -projekti on puolestaan jääkiekon hyväntekeväisyystempaus, jonka kerrotaan saaneen alkunsa Ilja Kovaltshukin ja Aleksandr Ovetshkinin aloitteesta vuonna 2010. Viime aikoina erityisesti Ovetshkin on herättänyt huomiota suorastaan fanimaisella Putinin kannattamisellaan julkisuudessa.

Jääkiekkoilijoiden projektin nimi kääntyy suomeksi muotoon ”Puhtaasta sydämestä”. Sen kerrotaan auttavan eri tavoin avun tarpeessa olevia venäläislapsia keräämällä rahaa jääkiekkotempausten avulla. Kovaltshukiin kytkeytyviltä projektin nettisivuilta käy ilmi, että vuosien saatossa sen otteluissa on pelannut kymmeniä venäläisiä jääkiekon maailmantähtiä.

Liikemiesten puolelta mukana peleissä ovat olleet muun muassa Suomen kansalaisuuden omaavat Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg. Poliitikoista peleihin ovat osallistuneet muun muassa puolustusministeri Sergei Shoigu ja varapääministeri Arkadi Dvorkovitsh. Muiden urheilulajien edustajista ”puhtaan sydämen” jääkiekkoa ovat kokeilleet esimerkiksi seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva sekä tennistähti Marat Safin.

Ottelun sponsoreista Dom RF on puolestaan sataprosenttisesti valtion omistama yhtiö, jonka toimialana on Venäjän asuntomarkkinoiden ja asuntorakentamisen kehittäminen.

Venäjän jääkiekkoliitto mainostaa näyttävästi nettisivuillaan ”Venäjän ja Suomen ystävien” hyväntekeväisyysottelua, joka pelataan 22. elokuuta Sotshissa Shaiba-areenalla. Venäjän median jo aiemmin kertomien tietojen mukaan päivä on sama, jolloin presidentti Sauli Niinistö vierailee Sotshissa.

Tasavallan presidentin kanslia ja Kreml vahvistivat perjantaina iltapäivällä, että Niinistön ja Putinin tapaamispaikka on nimenomaan Sotshissa 22. elokuuta. Kummankaan presidentin tiedotteessa ei mainita mitään Sotshin jääkiekko-ottelusta eikä presidenttien ohjelman mahdollisesta kytkeytymisestä siihen. Lue tasavallan presidentin kanslian tiedote tästä ja Kremlin tiedote tästä linkistä.

Lisätty klo 15.57 tiedot Kremlin ja tasavallan presidentin kanslian tiedotteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?