Jääkiekko

Vierumäen urheiluopiston taloussotkuista uutta tietoa – Hjallis Harkimo nettoaa 300 000 euroa kuin tyhjästä

Julkaistu:

Jääkiekko
Vierumäki Country Clubin talouskiemuroista uutta tietoa.
Suomen jääkiekkosäätiön pääosin omistama Vierumäki Country Club (VCC) irtisanoi huhtikuussa 30 työntekijää talousvaikeuksiin vedoten. Ratkaisu on aiheuttanut paheksuntaa perinteikkäällä, Suomen urheilun kehdoksi kutsutulla urheiluopistolla, sillä samaan aikaan VCC on esimerkiksi alkanut ostaa Harry Harkimoa ulos diilistä, jolla kansanedustaja nettoaa kuin tyhjästä 300 000 euroa.

– Tässä diilissä on kyse jääkiekkoväen takavuosien sisäisestä kikkailusta, jolla Harkimolle taattiin marginaalisessa sijoituksella mahdollisuus peräti 300 000 euron pottiin. Nyt, kun Harkimolle on alettu maksaa tätä summaa, varsinkin monet vierumäkeläiset pohtivat mielessään, menettivätkö jotkut jopa työpaikkansa tämän järjestelyn vuoksi, Ilta-Sanomien sisäpiirilähde kertoo.

Kuluvan vuosikymmenen alkupuolella nähdyssä Diili-ohjelmassa ”Hjallis” Harkimo, joka nousi keväällä 2015 kansanedustajaksi, etsi Vierumäelle kehitysjohtajaa kuusikerroksista hotellihanketta varten. Hotelli oli määrä rakentaa urheiluopiston kalleimmalle, Valkjärven rannalla sijaitsevalle tontille, mutta hanke kaatui alueella muita lomaosakkeita omistavien tahojen vastustukseen.

Jokerien keulahahmolle hotellihankkeen siunasi Suomen jääkiekkosäätiö, joka on Vierumäki-konserniin kuuluvien Vierumäki Country Clubin ja Suomen urheiluopiston kannatusosakeyhtiön (SUK) selvästi suurin omistaja. VCC perusti Harkimon kanssa Diili-hanketta varten Lomarinne-nimisen yhtiön, jonka ainoiksi omistajiksi ne myös jäivät: VCC 55 prosentin ja Harkimo 45 prosentin osuudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

VCC:n pääomistajan eli Jääkiekkosäätiön ja muun muassa sen pienomistajien väliset jännitteet alkoivat keväällä 2014, jolloin yhtiön tilinpäätökseen kirjattiin tällainen lauselma:

”Vierumäki Country Club on sitoutunut hankkimaan tytäryhtiönsä vähemmistöosakkaan osuuden vaadittaessa 300 000 eurolla.”

Käytännössä Harkimo sai vapaat kädet lunastaa itselleen 300 000 euroa riippumatta siitä, toteutuisiko Diili-hanke ylipäätään tai tulisiko siitä koskaan kannattavaa. Hanke ei koskaan edennyt Vierumäellä. Pienosakkaiden mielestä kyseinen diili on alusta asti ajanut enemmän Harkimon kuin VCC:n etua, sillä alkujaan liikemies sijoitti Lomarinne Oy:hyn ainoastaan 4 500 euroa.

Ilta-Sanomat tavoitti perjantaina Hjallis Harkimon, joka ei halunnut kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Vähemmistöosakasta ostetaan ulos

VCC teki viime tilikaudella 1,8 miljoonan euron liiketappion, joka konserniavustuksen jälkeen putosi runsaaseen miljoonaan euroon. IS:n tietojen mukaan VCC maksoi Lomarinne Oy:n vähemmistöomistajalle, Harkimon yhtiölle siis, viime tilikaudella jo yli 100 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

VCC:n toimitusjohtajan Heikki Hietanen myöntää, että VCC on maksanut osan Lomarinteen vähemmistöosakkaalle aikanaan kirjatusta 300 000 euron lunastuspotista, mutta kiistää järjestelyllä olleen yhteyttä yhtiön irtisanomispäätöksiin.

– Kyllä, Vierumäki Country Club on alkanut ostaa Lomarinne Oy:n vähemmistöosakasta ulos yhtiöstä. VCC:stä on tarkoitus tulla Lomarinteen ainoa omistaja, Hietanen sanoo.

Mikä on Lomarinne Oy:n tulevaisuus? Onko yhtiölle käyttöä?

– Tällä hetkellä Lomarinne-projekti ei ole ajankohtainen, koska Country Clubin majoituskapasiteetti on parantunut selvästi, Hietanen linjaa.

Vierumäen urheiluopisto on viime vuosina ollut näkyvästi esillä talousvaikeuksiensa vuoksi. Viimeksi asiasta puhuttiin kuluvan viikon maanantaina, jolloin Ilta-Sanomat uutisoi Vierumäki-konsernin käynnistävän suunnatun osakeannin talousahdinkonsa parantamiseksi. Energiayhtiö St1:n miljardööriomistaja Mika Anttonen myönsi tehneensä aiesopimuksen Vierumäen yhtiöihin sijoittamisesta.

Hietanen: Taloussuunta jo käännetty

Suomen jääkiekkosäätiön asiamies Matti Nurminen sanoi maanantaina, että Vierumäen yhtiöiden suunnatusta osakeannista on lisää kerrottavaa aikaisintaan elokuussa. Todennäköistä, että Anttonen sijoittaa yhtiöihin huomattavan summan rahaa, ellei jopa lähde niiden pääomistajaksi.

Anttosen tulevista päätöksistä riippumatta iso kysymys on se, miten Vierumäki aikoo nousta jaloilleen. Hietasen mukaan niin on jo tapahtunut.

– Sekä Vierumäki Country Club että Suomen urheiluopiston kannatusosakeyhtiö tulevat tekemään positiivisen tuloksen tältä vuodelta. Yhtiöiden viime vuosien tuloksia rasittivat monet tärkeät investoinnit sekä hotellin haltuunotosta ilmaantuneet haasteet, Hietanen sanoo.

Millä keinoin kurssi on käännetty?

– Country Clubin osalta ratkaisevaa on ollut juuri aiemman Scandic-hotellin saaminen haltuumme sen ravintolatoimintaa myöden. Aluksi siihen järjestelyyn liittyi paljon isoja kertaluonteisia eriä, ja lisäksi operatiivisen toiminnan käynnistymisessä oli paljon kuluja. Uudella ratkaisulla saamme hotellikiinteistöön liittyvän vuokramme viimein sille tasolle, että se mahdollistaa taloudellisen tuloksenteon, Hietanen selvittää.

– Kannatusosakeyhtiön puolella meidän volyymilajejamme jääkiekon lisäksi ovat voimistelu, salibandy ja jalkapallo, joiden olosuhteet on viimeistään viime vuoden investointien myötä saatu erinomaiselle tasolle. Se alkaa näkyä nyt tuloksessa.

Juttua muokattu 13.7.2018 klo 12.50. Lisätty tieto siitä, että Harkimo ei kommentoi asiaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt