Kim Hirschovits kertoo, miten tunneside Espoon jääkiekkoon on kasvanut – ”Minua kunnioitettiin ihmisenä” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kim Hirschovits kertoo, miten tunneside Espoon jääkiekkoon on kasvanut – ”Minua kunnioitettiin ihmisenä”

Kim Hirschovits on rakentamassa uutta Kiekko-Espoota.

Kim Hirschovits on Kiekko-Espoon urheilutoimenjohtaja. Hän myös pelaa joukkueessa ensi kaudella.

18.6.2018 14:48

Miksi SM-liigan pistepörssin kaksinkertainen voittaja Kim Hirschovits, 36, on Kiekko-Espoon urheilujohtaja ja pelaa joukkueessa Suomi-sarjaa ensi kaudella? Mikä on ajanut häntä parin viime kuukauden ajan tekemään töitä aamusta iltaan?

Vastaus löytyy ajanjaksosta, joka alkoi noin viisi vuotta sitten Pakilan siirtolapuutarhan kupeesta, kun Hirschovits ja Bluesin päävalmentajana silloin aloittanut Jyrki Aho tapasivat ensi kertaa.

Ajanjaksosta, joka on oikeastaan yhä käynnissä, vaikka Espoon edustusjoukkueet ovat vaihtuneet.

– Sain Espoosta paljon ystäviä ja pääsin itse sellaiseen asemaan, jossa minua kunnioitettiin ihmisenä ja sain pelaajana olla oma itseni, Hirschovits sanoo.

Hirschovitsilla oli kyseenalainen maine Espoossa ennen siirtoaan Bluesiin, lähinnä siksi, että hän oli viisi vuotta aiemmin murtanut huitaisullaan Bluesin silloisen nuorisotähden Oskar Osalan sormen.

Hän otti asian silloin esiin heti ensimmäisessä haastattelussaan, pahoitteli, totesi omat virheensä ja sanoi haluavansa ansaita ihmisten kunnioituksen laittamalla itsensä likoon.

Jo syksyllä kauden 2013–14 alkaessa oli Hirschovits espoolaisjoukkueen kapteeni, ja seuraavien vuosien aikana yksi seuran ja seurayhteisön tärkeimmistä palasista.

– Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, kun olen saanut olla Espoossa kapteenina. Minua on kohdeltu hyvin ja haluan antaa siitä takaisin. On syntynyt paljon tunnesiteitä tiettyihin ihmisiin, joita täällä on ollut. Olen saanut paljon tukea hyvinä ja myös huonoina aikoina.

– Kun Espoota on syytetty yhteisöllisyyden puutteesta tai siitä, ettei tämä ole kiekkokaupunki, olen koko ajan sanonut olevani täysin eri mieltä. Olen nähnyt, että täällä on hienoja ihmisiä, jotka haluavat tukea ja olla mukana paikallisen seuran toiminnassa. Monet sitä tukevat asiat ovat jääneet tekemättä, Hirschovits sanoo.

Kim Hirschovits Espoonlahden jäähallin edustalla.

”Ei montaa vastaavaa ihmistä”

Millainen johtaja on Kim Hirschovits?

Bluesissa syksyllä 2015 SM-liigaan murtautunut Antti Suomela, liigan pistepörssin viime kauden ykkönen, kuvailee Hirschovitsiä hienoimmaksi kapteeniksi, jonka joukkueessa on pelannut. Hän muistaa yhä lämpimän vastaanoton, jonka sai liigajoukkueen pukukopissa keltanokkana.

Samaa sanoo Bluesissa vuoden tulokkaan palkinnon 2015 voittanut Otso Rantakari. Molemmat ovat yhä silloin tällöin yhteyksissä vanhaan kapteeniinsa, joka oli tärkeä tuki liigatulokkaille.

– Vaikka emme ole enää pariin vuoteen pelanneet samassa joukkueessa, tiedän, että voin soittaa hänelle koska tahansa mistä tahansa asiasta, Rantakari sanoo.

Hirschovits oli kapteeni HIFK:ssa, kun Siim Liivik nousi SM-liigaan viime vuosikymmenen lopussa – ja he olivat molemmat myöhemmin Bluesin kapteenistossa.

– Kimi on ihminen ja ystävä, joka ottaa muut huomioon ennen itseään. Pitää aina ystäviensä selustan. Äärimmäisen fiksu, auttavainen ja ihana ihminen. Omassa elämässäni ei ole montaa vastaavaa, ja moni muu voi varmaan sanoa samaa Kimistä, Liivik sanoo.

Liivik lähettää myös onnentoivotuksensa Espooseen.

–  Hirsolle kaikki kunnia ja tuki. Hieno homma, että tuollainen saadaan aikaiseksi. Liigakin kaipaa pomminvarmasti espoolaista seuraa, vaikka se toki on tulevaisuuden juttuja. Oli sikasiistiä aikaa, kun itse pelasin siellä. Töitä on varmasti paljon, mutta tiedän, että kun Kimi johonkin lähtee, hän kääntää jokaisen kiven ja laittaa oman sielunsa peliin.

HIFK:n urheilujohtaja, Espoossa valtaosan elämästään asunut Tobias Salmelainen on pelannut Hirschovitsin kanssa sekä IFK:ssa että Jokereissa.

– Säntillinen jätkä ja avoin kundi. Hän tietää ihmisenä omat vahvuutensa ja haluaa koko ajan oppia lisää. Kaikki elementit menestyä myös kiekon jälkeen, jos niin sanotusti työelämää mietitään, Salmelainen kuvailee tuoretta kollegaansa.

– Hän on tiettyinä aikoina ollut minullekin hyvä tuki, jonka kanssa on voinut puhua.

Kim Hirschovits kuvattuna Espoonlahden jäähallissa.

Oppia Ruotsista

Hirschovits itse kertoo oppineensa paljon muun muassa siitä, miten Luulajassa kohdeltiin häntä, vaikka tiet erosivat kesken kauden 2012-13.

– Asiat hoidettiin aivan viimeisen päälle, Hirschovits sanoo ja kehuu seuran urheilujohtoa.

Ne ovat oppeja, joita hän hyödyntää myös nykyisessä roolissaan.

– Vaikka tämä on kilpaurheilua ja työtä, tärkeintä on muiden ihmisten kunnioitus ja kohtelu. Se, millaisen jäljen jättää toiseen ihmiseen. Kun on avoin ja rehellinen, toisen kanssa on hyvä olla.

Suurin palkinto?

Hirschovits on voittanut SM-liigan pistepörssin 2009 ja 2015, minkä lisäksi hänet valittiin 2015 runkosarjan parhaaksi pelaajaksi.

Palkintokaapista löytyy myös SM-hopea ja kaksi pronssia, mutta ei mestaruuksia. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei hän tule ainakaan pelaajan roolissa myöskään voittamaan minkään pääsarjan mestaruutta.

Mutta voisiko olla niin, että jos Kim Hirschovits on mukana luomassa vakaata edustusjoukkuetta Espooseen, hän on ollut tekemässä jotain paljon merkityksellisempää? Hirschovits nyökkäilee kysymykselle.

– Jos voin olla pienenäkään apuna siinä, että tämän kokoisessa kaupungissa on tällä juniorimäärällä kestävä edustusjoukkue ja tämä kaupunki on ylpeä siitä, niin se on varmasti yksi urani hienoimmista asioista. Tämä koskettaa niin monia ihmisiä.

– Ja jos voin näin antaa jääkiekolle takaisin siitä mitä olen itse siltä saanut, niin se on paljon isompi juttu kuin mikään raha, mestaruus tai henkilökohtainen palkinto. Se on se motivaattori, joka ajaa minua eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?