TE-toimisto katkaisi maajoukkuekiekkoilijan tuet – muhkea apurahapotti pelasti nyt murheilta: ”Muutakin kuin makaronia ja jauhelihaa” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

TE-toimisto katkaisi maajoukkuekiekkoilijan tuet – muhkea apurahapotti pelasti nyt murheilta: ”Muutakin kuin makaronia ja jauhelihaa”

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Naisleijonien pelaajille suuren apurahapotin. Päätös on valtava helpotus taloushuolien keskellä painiville urheilijoille.

Meeri Räisänen kuului pronssia voittaneeseen joukkueeseen Pyeongchangin olympialaisissa.

1.6.2018 18:36

Ensi kevään MM-kotikisoihin valmistautuva Naisleijonien joukkue sai perjantaina mahtavia uutisia, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi listan ensi kaudelle urheilija-apurahan saavista talviurheilijoista.

Listalta löytyi peräti 22 Naisleijonien runkopelaajan nimet. OKM myönsi olympiapronssia Pyeongchangissa voittaneille pelaajille ensi kaudeksi 10 000 euron apurahan.

Ero viime kauteen on huima. Silloin ainoastaan kahdeksan Naisleijonien pelaajaa sai pienemmän, 5000 euron suuruisen apurahan.

Päätös tuli suurena yllätyksenä maajoukkueen monivuotiselle maalivahdille Meeri Räisäselle. Hän ei ole ennen saanut urheilija-apurahaa.

– En uskonut tämän olevan mahdollista. Ajattelin, että ehkä muutama pelaaja enemmän saa ensi kaudeksi tukea, mutta ei käynyt mielessäkään, että kaikki meistä saavat apurahan, Räisänen iloitsi.

Meeri Räisänen on kertonut avoimesti rahahuolistaan. Nyt tilanne helpottui.

Apuraha tulee 28-vuotiaalle Räisäselle tarpeeseen. Huhtikuussa Räisänen julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan kirjeestä, jossa Työ- ja elinkeinotoimisto vaati Räisäseltä selvityksiä pelaajasopimuksistaan HPK:n ja naisten maajoukkueen kanssa. Lopulta Työ- ja elinkeinotoimisto katkaisi Räisäsen työnhaun.

– En ole saanut sieltä suunnalta tukea pitkään aikaan. He katsovat, että en pysty jääkiekon pelaamiseni vuoksi vastaanottamaan kokopäivätyötä. Olen toimittanut tarvittavat asiakirjat. Asian käsittely on kesken, mutta käytännössä olen luovuttanut, Räisänen kertoo.

Räisäsen mukaan Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät apurahat helpottavat arkisten asioiden hoitamista, kuten vuokranmaksua.

– Aikaisemmin olen joutunut miettimään, että miten saan laskut maksettua. Rahat on joutunut aina repimään jostain, joskus jopa lainaamaan, Räisänen kertoo.

– Tämän päätöksen jälkeen on hieman helpompi hengittää. Voin viimein ostaa kaupasta muutakin kuin makaronia ja jauhelihaa.

Naisleijonien tähtipelaaja Susanna Tapani, 25, on asunut vanhempiensa luona säästääkseen menoissa ja pystyäkseen harjoittelemaan täysipainoisesti.

Susanna Tapani vauhdissa olympiavälierässä USA:ta vastaan.

Hän aikoo muuttaa takaisin omilleen, joten päätös apurahasta ei olisi voinut tulla parempaan aikaan. Kesän ajan Tapani työskentelee osa-aikaisesti kerryttääkseen rahaa ensi kautta varten.

– Urheiluvälineisiinkin menee aika paljon rahaa. Ostin juuri uudet lenkkarit, ja kohta pitäisi ostaa myös painonnostokengät, Tapani kertoo.

Molemmat maajoukkuenaiset ovat yhtä mieltä siitä, että Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös tekee pitkässä juoksussa hyvää koko naisten jääkiekolle.

– Olemme jo yli kymmenen vuoden ajan olleet mitalitoivoja arvokisoissa. Viimein saamme arvostusta, Räisänen sanoo.

– Uskon, että moni pikkutyttö haaveilee jo nyt jääkiekkoammattilaisen urasta. Tämä on ensimmäinen askel, ja suunta on ylöspäin, Tapani komppaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?