Miljoonavelka yhä kuittaamatta, onko omaisuutta takavarikoitu? Näin vastaa urheilubisneksessä pettynyt Jussi Salonoja

Liikemies Jussi Salonoja kävi urheiluhankkeensa käänteitä läpi Ilta-Sanomille.

Jussi Salonojan Espoo Unitedista ei tullut menestystarinaa.

30.5.2018 5:58

Liikemies Jussi Salonoja on pitänyt hiljaiseloa sitten huhtikuun lopun, jolloin hänen omistamansa Espoo United ajautui konkurssiin.

Salonoja peri vuosituhannen alussa noin 100 miljoonan euron omaisuuden, josta hän on sittemmin sijoittanut suuria summia erilaisiin bisneksiin. Likviditeettipuolella makkaraperijällä tuntuu kuitenkin olleen suuria vaikeuksia viime aikoina. Tästä yksi vahva esimerkki on huomattava henkilökohtainen laina, jota hän ei ollut toukokuun alkuun mennessä lyhentänyt senttiäkään.

Mikä on Salonojan bisnesten laita nyt? Mitkä ovat hänen suunnitelmansa viime kuukausien rajun julkisen ryöpytyksen jälkeen?

Nyt Salonoja, 41, antaa IS:n haastattelussa vastauksia polttaviin kysymyksiin.

– Olen ollut kovilla viime aikoina, mutta en ole katkeroitunut. Minua on satuttanut ainoastaan virheellinen uutisointi, jota myös on esiintynyt viime aikoina. Olen tehnyt virheitä, mutta vastapainoksi kaikki hyvä työni espoolaisen urheilun eteen on unohdettu, Salonoja näkee.

Espoo Unitedin konkurssin jälkeen paljastui, että Salonojalla on miljoonan euron henkilökohtainen velka heinäkuulta 2017 ystävänsä omistamalle Lease Deal Oyj:lle, joka hakee saataviaan käräjäoikeuden kautta.

Oletko jo pystynyt lyhentämään miljoonan euron velkaasi?

– En ole vielä maksanut mitään, mutta asia on hoidossa. Se tulee kuntoon. Tarvitsin silloin akuuttia rahoitusta, ja siksi käännyin tämän firman puoleen. Olen sanonut sen edustajille, että takaisinmaksussa kestää aikansa, koska en ole saanut rahaa irrotettua muusta liiketoiminnastani, Salonoja sanoo.

Joidenkin väitteiden mukaan sinulta olisi takavarikoitu henkilökohtaista omaisuutta käynnissä olevaan oikeudenkäyntiin liittyen. Onko tämä totta?

– Se ei pidä paikkaansa. Minulla on miljoonan euron lainavelka, ja sen vakuutena on olemassa olevia reaaliomaisuuksia.

Miten aiot toimia omistamasi Metro Areenan kanssa? Onko areena myynnissä vai jatkatko sen liiketoimintaa normaalisti?

– Areenan kanssa minulla on hyvä tilanne, sillä sen liiketoiminta on kehittymässä, vaikka edustuskiekkoilua siellä ei enää ensi kaudella nähdäkään. Olemme saaneet tehtyä hyviä tapahtumadiilejä kolmeksi seuraavaksi vuodeksi, ja myös neuvottelut Espoon kaupungin kanssa sujuvat lupaavasti. Myyntiaikeita ei tällä hetkellä ole.

Espoossa ei ole nyt Mestis-joukkuetta, mutta tuoreiden tietojen mukaan K-Espoo suunnittelee paluutta huipulle Suomi-sarjan kautta. Mitä ajattelet tästä?

– Toivotan K-Espoon projektille kaikkea hyvää. Rehellisesti sanottuna haaste on suuri, koska jos Espoossa halutaan pelata tulevaisuudessa SM-liigan tai Mestiksen tasoista kiekkoa, se vaatii isoja pääomia toiminnan turvaksi. K-Espoo yrittää tietysti saada sijoittajia mukaan, mutta ei heitä näkynyt Espoossa silloinkaan, kun veimme Bluesin kahdesti SM-hopealle (2008 ja 2011). Näinkö näkyy jatkossakaan?

Rahoitit Espoon edustuskiekkoilua 15 vuotta kahden miljoonan euron vuositahdilla. Miksi Blues ja Espoo United jäivät niin pahasti pääomarahoituksen varaan?

– Se on hyvä kysymys. Bluesissa meillä oli viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen useita huippuosaajia, jotka rakensivat urheilullisen menestyspohjan. Kun sitten saavutimme ensimmäisen hopeamme, kuvittelin, että espoolaisyleisö ja -sponsorit innostuvat. Mutta ketään ei kiinnostanut. Menestyksemme ei näkynyt missään seuraavalla kaudella, ei kausikortti- eikä sponsorimyynnissä. Kun seuraavan kerran pelasimme finaalissa ja vastassa oli HIFK, areenani katsomo täyttyi HIFK:n kannattajista. Silloin minulla meni hermot. Päätin, että okei, antaa uusien omistajien (mm. Mika Rautio) yrittää. Mutta ei sekään projekti onnistunut.

Miksi Espoo Unitedin projekti ei onnistunut?

– Halusin aloittaa Espoo Unitedin kanssa puhtaalta pöydältä, mutta siinä kiireessä mentiin perse edellä puuhun. Ajatus oli hyvä, mutta sitä ei saatu kunnolla liikkeelle. Teimme virheitä, mutta toisaalta espoolaiset eivät taaskaan osoittaneet minkäänlaista yhteisöllisyyttä.

Vieläkö sinut nähdään suomalaisen urheilun puuhamiehenä?

– En ole haudannut mitään. Vedän nyt happea, ja katsotaan tilannetta myöhemmin uudestaan.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?