Kommentti: Petri Matikaisen sanat saivat mietteliääksi – alkaako tästä Espoon jääkiekon nousu? - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Petri Matikaisen sanat saivat mietteliääksi – alkaako tästä Espoon jääkiekon nousu?

Kiekko-Espoon Petro Koivunen ja Sergei Prjahin juhlivat helmikuussa 1995. Juhlitaanko Espoossa taas lähivuosina Kiekko-Espoon merkeissä?

Julkaistu: 26.5.2018 15:09

Uusi alku alasarjoista on hyväksi Espoon jääkiekolle, kirjoittaa Tommi Koivunen.

Soitin hiljattain Pelicansin viime kauden päävalmentajalle Petri Matikaiselle. Ennen kuin ehdin mennä asiaani, joka koski Matikaisen viime kauden suojattia Iikka Kangasniemeä, vaihdoimme kuulumisia.

Matikainen ilmoitti olevansa kotonaan Espoossa – ja tuskaili perään, että kyse on kaupungista, jolla ei enää ole omaa jääkiekkojoukkuetta.

– Mieti niitä kunnian päiviä, kun taistelimme vanhassa Mestarien liigassa ja pelasimme SM-liigan loppuotteluissa, Matikainen tunnelmoi.

Se pani miettimään. Olin soittanut Bluesin entiselle päävalmentajalle puhuakseni Bluesin juniorien kautta espoolaisseuran liigamiehistöön nousseesta Kangasniemestä. Hetkeä aiemmin olin ollut HIFK:n kotihallissa haastattelemassa IFK:n urheilujohtajaa, EPSissä uransa aloittanutta Bluesin ex-pelaajaa Tobias Salmelaista sekä Bluesissa liigauransa aloittaneita Kangasniemeä ja Aleksi Laaksoa.

MM-kisoissa Leijonia luotsasi Espoossa 11 vuotta vaikuttanut Lauri Marjamäki. Maajoukkueen GM on espoolaislegenda Jere Lehtinen, huollosta vastasi Bluesin ex-huoltaja Riku Koivunen, nuori tähtipakki Miro Heiskanen on espoolaisen kiekkokoulun kasvatti aivan kuten Veli-Matti Savinainen ja SM-liigan pistepörssin voittaja Antti Suomela ja niin edelleen.

Espoo ei ole ihan mitätön kiekkopitäjä. On aika karua, ettei maan toiseksi suurimmassa kaupungissa ole nyt liiga- tai edes Mestis-joukkuetta.

***

Tilanne on näyttänyt jopa lohduttomalta, mutta ehkä tästä voi seurata jotain hyvää?

Ei ole tuhoon tuomittua, osaamattoman porukan (Bluesin taustayhtiö Jääkiekko Espoo Oy 2012–16) pyörittämää seuraa, jolla ei ole mitään edellytyksiä pysyä pinnalla. Eikä impulsiivisen ja ilman selkeää visiota toimivan miljonäärin (Espoo United 2016–18) leikkikalua, josta kukaan ei ole kiinnostunut.

Sen sijaan on Kiekko-Espoo. Kuten lauantaina uutisoitiin, viime syksynä perustettu Kiekko-Espoo ry puuhaa uutta edustusjoukkuetta.

Nyt voisi olla aika rakentaa uusi, puhdas tarina Espoon edustusjääkiekossa. Ei pikavoittoja tavoittelemalla, vaan kauan kaivatulla talkoohengellä ja pitkäjänteisellä yhteistyöllä. Se olisi ennen kaikkea espoolaisen jääkiekon ja juniorijääkiekon etu. Nuoret tarvitsevat oman lippulaivansa, jonka paitaan pyrkiä.

Ja samalla se on Suomen jääkiekon etu, jos Kiekko-Espoo onnistuu jollain aikavälillä nousemaan SM-liigaan. Pääsarjakiekko kaipaa lisää joukkueita pääkaupunkiseudulta.

Espoon jääkiekkoa on usein vähätelty, mutta Bluesilla oli yksi SM-liigan vahvimmista seuraidentiteeteistä nimenomaan urheilupuolella. Petri Matikaisen aikana luodulla tyylillä taistellut joukkue oli SM-välierissä viidesti kuuden vuoden aikana (2007–12).

Aikaa siinä kuluu, mutta ehkä samanlaiset kunnian päivät odottavat vielä joskus tulevaisuudessa. Kim Hirschovits ei ole espoolaisen kiekkokoulun kasvatti, vaikka Jäähongassa ensimmäiset kiekkoharjoituksensa aikoinaan kävikin. Hän on silti juuri oikeanlainen, uskottava kärkihahmo ja kulttuurinluoja uudelle hankkeelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?