Mafiagangsterin pojalleen ostamasta jääkiekkojoukkueesta tuli ”historian väkivaltaisin” – tositarina hämmästyttää käänteillään - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Mafiagangsterin pojalleen ostamasta jääkiekkojoukkueesta tuli ”historian väkivaltaisin” – tositarina hämmästyttää käänteillään

AJ Galantesta (pikkukuvassa kesk.) tuli jääkiekkopomo 17-vuotiaana, kun mafiayhteyksistä tunnettu isä Jimmy Galante päätti ostaa pojalleen joukkueen.

Julkaistu: 22.5.2018 5:56

Gangsteri osti teini-ikäiselle pojalleen jääkiekkojoukkueen. Kahden vuoden päästä gangsteri tuomittiin vankilaan, mikä päätti ”kaikkien aikojen väkivaltaisimman” joukkueen tarun. Ei ihme, että tästä tositarinasta on valmisteilla elokuva.

Oletko koskaan kuullut jääkiekkojoukkueesta nimeltä Danbury Trashers? Ei ole yllätys, jos et, sillä joukkueen taival jo kuopatussa yhdysvaltalaisessa alasarjassa United Hockey Leaguessa (UHL) kesti vain kahden kauden ajan vuosina 2004–06.

Connecticutin osavaltiossa sijaitsevan Danburyn kaupungin entinen kiekkoylpeys ei ole saavutuksiltaan se kaikkein merkittävin jääkiekkojoukkue – paitsi jos merkittävyyden mittarina pidetään mielenkiintoista tarinaa. Siinä tapauksessa Danbury Trashers kuuluu ehdottomasti maailman kiekkoeliittiin.

Alasarjajoukkueen lyhyeen historiaan mahtuu gangsteriomistaja, teini-ikäinen joukkueenjohtaja, kiristystä, vankilatuomio ja paljon, paljon jäähyminuutteja. Danbury Trashers ei ehkä saavuttanut kahden kautensa aikana pokaaleja, mutta jäähytilastoissa joukkue oli aina ykkönen. Sitä on kutsuttu kaikkien aikojen väkivaltaisimmaksi joukkueeksi.

Danbury Trashersin uskomatonta tarinaa ollaan muokkaamassa Hollywood-elokuvaksi, muun muassa Deadline kertoo. Se ei ole ihme, sillä ainekset loistavaan urheilu-/mafiaelokuvaan ovat todellakin olemassa.

Gangsteri osti pojalleen lätkäjoukkueen

Danbury Trashersin tarina kietoutuu isän ja pojan ympärille. Isä James ”Jimmy” Galante, jätehuoltoyrityksen omistaja, on liitetty vahvasti mafiaan. New York Times on kuvaillut Galanten tarinan olevan ”kuin suoraan The Sopranosista”.

The Atlanticin julkaiseman laajan artikkelin mukaan Galante perusti 1970-luvun lopulla Automated Waste Disposal -yrityksen, jonka arvo oli 2000-luvun alussa noin 100 miljoonaa dollaria.

Galanten menestystarinassa on hieman kyseenalaisia kerroksia. Hänen on kerrottu luoneen jätehuoltomonopolinsa ainakin osaltaan pelottelulla ja uhkailulla. Hänen yhteytensä maineikkaaseen Genovesen mafiasukuun ovat hyvin tiedossa.

The Atlantic kertoo tapauksesta, jossa Galante ja hänen yhtiökumppaninsa polttivat kilpailijayrityksen auton ”ystävällisenä” viestinä pysyä poissa Connecticutin jätemarkkinoilta. Vuonna 1999 Galante tuomittiin veropetoksesta 12 kuukaudeksi vankilaankin.

Yhtä kaikki, Galante oli menestyksekäs bisnesmies, jolla oli varaa tarjota lapsilleen vaikka mitä. Vaikka oma jääkiekkojoukkue.

Galanten poika AJ Galante pelasi jääkiekkoa. Vuonna 2004 tuolloin 17-vuotias AJ loukkaantui kuitenkin pahasti. Peliura tyssäsi kuin seinään, mutta isä keksi keinon, jolla poika pystyi jatkamaan jääkiekon parissa.

– Se tapahtui päivällisellä. Isäni sanoi yhtäkkiä, että ”jos koskaan ostan jääkiekkojoukkueen, sinä tulet johtamaan sitä”. Kaksi päivää myöhemmin hän kertoi ostaneensa joukkueen, AJ Galante muisteli tuoreessa The Atlanticin artikkelissa.

– Minä ajattelin, että se olisi kuin videopeli, hallita pelaajia ja sen sellaista, AJ on puolestaan kertonut Sports Illustratedille vuonna 2014 ilmestyneessä artikkelissa.

AJ Galante (edessä) kuvattuna Danbury Trashersin kannattajien kanssa:

United Hockey Leaguen uuden joukkueen franchising-maksu oli 300 000 dollaria. Miljoonayritystä pyörittävälle Jimmy Galantelle se ei ollut summa eikä mikään. Danbury Trashers sai nimensä perheen roskabisneksestä. Pelipaidoissa komeili joukkueen maskotti, Scrappy-niminen roskapönttö.

AJ Galantesta tuli joukkueen puheenjohtaja ja general manager.

The Atlanticin ja Sports Illustratedin mukaan Jimmy Galante kunnosti joukkueen kotikaukalon kolmella miljoonalla dollarilla. 600-paikkainen vaatimaton halli muuttui 2 500-paikkaiseksi Danbury Ice Arenaksi.

Hän kaatoi rahaa myös joukkueen fasiliteetteihin. Kun muut UHL-joukkueet matkustivat matseihin säästeliäästi, Danbury Trashersilla oli luksusbussi.

AJ Galante kokosi joukkueen tavalla, jota sopiikin odottaa 17-vuotiaalta. Hän etsi pelaajia netistä ja yhdisteli pelaajia kuin fantasialiigassa. Lukion viimeisellä luokalla vuonna 2004 ollut AJ halusi tehdä joukkueestaan pelätyn, joten hän pestasi erityisesti tappelijoita.

– Ajattelimme, että kokoamme joukkueen, jota kaikki rakastavat vihata. Vaikka ihmiset eivät sitä myöntäisikään, kaikki rakastavat jääkiekkotappeluita, AJ kertoi The Atlanticille.

Kiekkotappeluille pyhitetty verkkosivu hockeyfight.com oli yksi paikka, josta AJ etsi pelaajiaan.

– En katsonut sitä, kenellä oli eniten jäähyminuutteja. Etsin kavereita, joilla oli paras viihdearvoluokitus.

Tappelijoiden lisäksi AJ halusi joukkueeseensa yhden tietyn pelaajan; Brent Gretzkyn, muuan kiekkolegenda Wayne Gretzkyn veljen. Lyhyen NHL-urankin tehnyt Brent Gretzky ei ollut veljensä veroinen kiekkoilija, mutta UHL:n standardit huomioon ottaen hänen palkkavaatimuksensa olivat suuret.

UHL:ssa oli 275 000 dollarin vuosittainen palkkakatto, Gretzkyn on kerrottu tienanneen yhden Trashersissa pelaamansa kauden aikana 100 000 dollaria.

Jimmy Galante kiersi palkkakattovaatimuksia pestaamalla pelaajia töihin jätehuoltoyritykseensä. Niissä töissä yksikään pelaaja ei kuitenkaan aikaansa viettänyt. Myöhemmin on selvinnyt, että Trashers käytti ensimmäisellä kaudellaan 2004–05 pelaajien palkkoihin noin 750 000 dollaria.

Ensimmäisellä UHL-kaudellaan Trashersin joukkue eteni pudotuspeleihin, mutta tie tyssäsi heti avauskierroksella. Jäähytilastossa joukkue voitti kuitenkin kaikki muut. Se ei ole ihme, pelasihan joukkueessa esimerkiksi Jon “Nasty” Mirasty, tappeluista tunnettu kanadalainen, joka istui jäähyaitoissa keskimäärin kahdeksan minuuttia per ottelu.

Mike Rupp pelasi Danbury Trashersissa 14 ottelua kaudella 2004–2005. Kuvassa Rupp New York Rangersin paidassa vuonna 2011. Hän päätti uransa 2014.

Kun kauteen 2004–05 osui NHL:n työsulku, Danburyssa pyörähti myös NHL:ssä jo tuolloin pelannut Mike Rupp, joka teki sittemmin pitkän uran pelaten muun muassa New Jersey Devilsissä, Pittsburgh Penguinsissa, New York Rangersissa ja Minnesota Wildissa.

Ennen pyrähdystään Trashersissa Rupp oli juhlinut New Jersey Devilsissä Stanley Cupin voittoa. Finaalisarjassa Anaheim Ducksia vastaan hän teki muun muassa voittomaaliksi jääneen osuman seitsemännessä pelissä.

Danburyn kaupunki otti kovaotteisen joukkueen nopeasti omakseen. Pieni alasarjajoukkue päätyi tappeluiden ja hullujen faniensa ansiosta kansallisiin uutisiinkin. Joukkueesta tuli urbaani legenda, AJ Galante on kuvaillut.

Pidätys päätti kiekkotarinan

Legenda hiipui nopeasti historian kirjoihin. Danbury Trashersin tarina loppui vain kahden kauden jälkeen. Viimeiseksi jääneellä kaudellaan joukkue eteni aina finaaleihin asti, mutta se hävisi sarjan viidessä pelissä.

Muutama kuukausi kauden jälkeen, kesäkuussa 2006, Jimmy Galante pidätettiin. Pari päivää pidätyksen jälkeen Danbury Trashers luopui sarjapaikastaan. FBI oli tarkkaillut Galanten toimia keväästä 2005 lähtien. Jätebisnes ei ollut saanut puhtaita papereita.

Mafiayhteyksistään tunnettua Galantea epäiltiin muun muassa kiristyksestä ja todistusaineiston väärentämisestä. Yhteensä syytekohtia oli kaikkiaan 72.

Galante kiisti syytteet, mutta oikeuslaitos oli toista mieltä. Hänet passitettiin kuudeksi vuodeksi vankilaan ja hänen omaisuutensa takavarikoitiin. Jäteimperiumi kuihtui siihen.

AJ Gallante vakuutti The Atlanticin haastattelussa, että Danbury Trashersin lopettamispäätöksen taustalla olivat ”liigassa tapahtuneet muutokset”. Hänen mukaansa isän lakiongelmilla ei ollut osuutta asiaan. Itse Jimmy Galante tosin myönsi, että olihan syytteilläkin vaikutuksensa.

– Yhdysvaltojen hallitus tuli ja takavarikoi omaisuuteni. Yksi osa omaisuuttani oli joukkue, hän sanoi haastattelussa.

Vuonna 2014 vankilasta vapautunut Jimmy Galante kertoo nykyään ”nauttivansa elämästä”. AJ Galante puolestaan omistaa tätä nykyä Danburyssa sijaitsevan nyrkkeilyklubin.

Deadlinen mukaan Danbury Trashersista suunnitteluasteella olevaan elokuvaan etsitään parhaillaan ohjaajaa.

Lähteet: The Atlantic: The Mobster Who Bought His Son a Hockey Team. Sports Illustrated: This Hockey Mogul Was 17. Got A Problem With That? Newstimes.com: A New Start for Galante. Wikipedia: James Galante / Danbury Trashers, Deadline Hollywood

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?