SM-kulta, MM-kulta, KHL:n mestaruus ja nyt SHL-kulta... Mestaruusrohmu liittyy Leijonien MM-leiriryhmään

Julkaistu:

Jääkiekko
Janne Pesonen kiirehti Växjön mestaruusjuhlista kotiin esittelemään kultakypärää ja -mitalia pikkupojilleen.
Laitahyökkääjä Janne Pesonen oli viime vuosikymmenen lopulla SM-liigan ykköstähti, kun Oulun Kärpät saavutti peräti neljä mestaruutta 2004–09.

Sen jälkeen Pesonen on pelannut Suomessa vain kaudella 2011–12 (HIFK) ja hieman kadonnut kotimaiselta jääkiekkokartalta.

Samaan aikaan hänestä on kuitenkin tullut maan johtava mestaruusrohmu.

Ruotsin pääsarja SHL päättyi sunnuntaina Växjö Lakersin ylivoimaiseen mestaruuteen. Joukossa juhli myös Pesonen, 25, joka saavutti näin jo neljännen merkittävän mestaruutensa: Ruotsin mestaruus 2018, SM-kultaa Kärpissä 2004, 2005, 2007 ja 2008, KHL-mestaruus Ak Bars Kazanissa 2010 ja MM-kulta Leijonissa 2011.

Kaiken kukkuraksi Pesonen kuului kaudella 2008–09 Stanley Cupin voittaneen Pittsburgh Penguinsin organisaatioon, mutta kainuulaisen pelimäärä ei riittänyt cup-sormuksen saamiseksi.

– Mestaruusjuhlat päättyivät tällä kertaa aiemmin kuin joskus nuorempana, kun piti tulla kotiin näyttämään jälkikasvulle kultakypärää ja -mitalia, kahden pienen pojan isä kertoi Ilta-Sanomille maanantaiaamuna.

– Onhan se iso kunnia ja ilo voittaa mestaruus taas uudessa sarjassa. Keväällä 2015 olin Växjön hallissa Skellefteån kanssa häviämässä finaalisarjaa jatkoaikamaalilla, mikä oli tuoreessa muistissa.

Maalin teki silloin Tuomas Kiiskinen, joka tällä kaudella oli Pesosen joukkuekaveri.

Vuonna 2011 pääsarjaan nousseen Växjö Lakersin kausi tasokkaassa ja tasaisessa SHL:ssä oli sadunomainen. Joukkue voitti jo runkosarjan ylivoimaisesti ja selvitti pudotuspelien kolme kierrosta tappioitta. Finaalissa Skellefteå otti lukua otteluvoitoin 4–0 ja yhteismaalein 20–1!

– Temppua vielä korostaa, että välierien viimeisessä pelissä jouduttiin laittamaan kakkosveskari kehiin. Hän päästi sitten viidessä pelissä yhteensä yhden maalin, uraansa Växjössä jatkava Pesonen naureskeli.

Hänen kohutuin joukkuekaverinsa oli 19-vuotias, ensi kaudeksi Vancouveriin siirtyvä sentteri Elias Pettersson, joka jo runkosarjassa rikkoi legendaarisen Kent ”Kenta” Nilssonin 42-vuotiaan tulokaspiste-ennätyksen. Pesonen vertaa nuorukaista suomalaiseen aikansa supertalenttiin, jonka syötöstä hän ratkaisi 4–1-maalillaan MM-finaalin keväällä 2011.

– Petterssonista tulee monella tavalla vahvasti ”Mikke” (Mikael Granlund) mieleen, niin pelaajana kuin persoonana.

Neljän mestaruuden suomalaiskiekkoilijoita

Mestaruusrohmu Janne Pesonen saattaa saada tänä keväänä seuraa neljän kategorian mestaruuskerhoon Jani Lajusesta, jonka kanssa hän oli voittamassa MM-kultaa 2011. Aiemmin myös Suomen ja Ruotsin mestaruuden voittanut Lajunen edustaa Luganoa, joka on Sveitsin keskiviikkona jatkuvassa finaalisarjassa 2–3-tappiolla Zürichiä vastaan.

Alla muutamia suomalaisia neljässä kategoriassa voittaneita:

Ari Sulander: SM-kulta, Sveitsin mestaruus, MM-kulta, Euroopan cup.

Janne Ojanen: SM-kulta, alle 18-v EM-kulta, alle 20-v ja miesten MM-kulta.

Pasi Puistola: SM-kulta, Ruotsin mestaruus, MM-kulta, alle 20-v MM-kulta.

Fredrik Norrena: SM-kulta, Ruotsin mestaruus, KHL-mestaruus, Euroopan cup.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt