Entinen SM-liigan tähtimolari Pekka Tuokkola torjui sensaatiomaisen mestaruuden – ”Ponnistimme aivan pohjalta” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Entinen SM-liigan tähtimolari Pekka Tuokkola torjui sensaatiomaisen mestaruuden – ”Ponnistimme aivan pohjalta”

Pekka Tuokkola torjui Bolzanon Ebelin mestariksi. Italialaisseura nousi muutamassa kuukaudessa Itävallan pääsarjan jombopaikalta liigan valtaistuimelle.

Pekka Tuokkola torjui Bolzanon mestaruuteen.

22.4.2018 16:31

Italialainen Bolzano pääsi myöhään perjantaina juhlimaan Itävallan pääsarjan, monikansallisen Ebel-liigan mestaruutta.

Bolzano voitti loppuotteluissa Red Bull Salzburgin voitoin 4–3. Ratkaisuottelu, game seven, päättyi Bolzanon 3–2-voittoon vieraskaukalossa.

Yksi joukkueen suurimmista sankareista oli maalivahti Pekka Tuokkola, joka liittyi Bolzanon vahvuuteen joulukuun alussa. Suomalaisvalmentaja Kai Suikkanen oli ottanut vetovastuun vain muutama päivä aiemmin.

Ilta-Sanomat tavoitti mestarimaalivahti Tuokkolan sunnuntaina iltapäivällä.

– Kyllähän tässä on juhlittu, ja yritetään vielä juhlia, Tuokkola sanoi puhelimitse Bolzanosta.

Italialaisseuran mestaruus oli todellinen tuhkimotarina. Joukkue rypi vielä joulukuun alussa sarjan pohjamudissa.

Vaikka saapasmaa tunnetaan ensisijaisesti jalkapallosta, Bolzano on perinteikäs jääkiekkokaupunki.

– Tämä on iso asia, sen näki jo pudotuspelien aikana. Kaikki seuraavat, miten me pelaamme, ja kun menestystä tulee, kaikki haluavat olla siinä mukana, Tuokkola kertoo.

– Se tekee tästä juhlimisesta hienoa, että täällä on lähemmäs 30 astetta lämmintä ja aurinko paistaa. Suomalaispojankin pitää olla varuillaan, ettei pääse palamaan, Tuokkola naurahtaa.

Joukkue on juhlinut mestaruutta ravintoloissa, kahviloissa ja uimarannalla.

– Suomessa mennään usein saunaan ja kokoonnutaan johonkin omaan tilaan. Täällä olemme olleet koko ajan ihmisten keskellä.

Kansanjuhla on vuorossa tiistaina torilla.

Pohjois-Italian Bolzano on kiekkokaupunki.

Tie mestaruuteen

Viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin selvinnyt Bolzano löi puolivälierissä Klagenfurtin voitoin 4–2 ja wieniläisen Capitalsin välierissä 4–1.

Loppuottelusarja Red Bull Salzburgin kanssa kesti sitten täydet seitsemän peliä.

Tuokkola oli pudotuspelien ykkönen maalivahtien torjuntatilastoissa, päästettyjen maalien keskiarvossa ja torjuntaprosentissa.

– Fyysisestikin se oli aika kova paketti, sillä pelitahti oli kova. Sarjoissa Klagenfurtia ja Wieniä vastaan jouduimme jo matkustamaan aika paljon, Tuokkola sanoo 9. maaliskuuta alkaneista pudotuspeleistä.

– Meillä oli jo finaalien viitospelissä Salzburgissa hyvät mahdollisuudet kotiedun ryöstöön, mutta hävisimme jatkoajalla. Jatkoimme omalla pelillämme ja systeemillämme, jonka ”Kaitsu” toi. Kuten tuloskin näyttää, pääsimme sillä pitkälle. Puolustimme hyvin ja käytimme paikkamme.

Pekka Tuokkola mestaruuspokaalin kanssa.

Suikkanen toi Bolzanoon menestystä hieman samantyyppisesti kuin taannoin TPS:ssä ja Pelicansissa, jotka hän valmensi nopealla aikataululla sarjan pohjakerroksesta mitalisteiksi. TPS:ssä tuli kultaa 2010, Pelicansissa hopeaa 2012.

Hän otti ohjat marraskuun lopussa, ja Tuokkola liittyi Bolzanon joukkueeseen joulukuun alussa. Tuokkola pelasi aiemmin syksyllä pätkäsopimuksilla Mestistä KeuPassa ja Ebeliä Vienna Capitalsissa.

– En tosiaan ehtinyt edes näkemään edellistä valmentajaa, mutta Kaitsu toi toimintaan selkeyden jämäkällä otteellaan. Se mahdollisti pärjäämisemme. Kaikki alkoivat pelaamaan enemmän joukkueelle.

Bolzanossa oli ennen Tuokkolaa pyörinyt maalivahtikaruselli, eikä ykköstorjujaa löytynyt millään.

– Näin ymmärsin itsekin, kun keskusteluyhteyttä alettiin luomaan. Ja toki seurasin, että tämä joukkuehan on sarjan jumbona – ja reilusti! Eihän sellaiseen joukkueeseen ole unelmatilanne mennä, mutta eri reittien kautta kuulin, että ihan hyvin täällä oli pelattu, mutta maalivahdit eivät onnistuneet. Tarvittiin oikea johtaja ja onnistunutta maalivahtipeliä, kuten jääkiekossa on tapana.

Johtajaksi löytyi Suikkanen ja maalivahdiksi Tuokkola, joka oli syksyllä kyttäillyt pelipaikkaa Suomesta.

Pekka Tuokkola pääsi juhlimaan Ebelin mestaruutta.

Hänen sopimuksensa Bolzanon kanssa oli ensin kuukauden mittainen. Peli kulki, eikä Suomesta auennut paikkoja, joten Tuokkola teki loppukauden mittaisen jatkosopimuksen.

Seurauksena oli upea urheilutarina, jonka pääosaa Tuokkola pääsi esittämään.

– Hyvän päätöksen tein.

Tuokkola on aiemmin torjunut JYPin Suomen mestariksi 2009, jolloin hän jakoi torjuntavastuun tasaisesti Sinuhe Wallinheimon kanssa.

Miten korkealle arvostat tämän saavutuksen?

– Kyllä tämä nousee tosi korkealle. Se JYPin mestaruus oli toki ensimmäinen, ja liigamestaruus on aina liigamestaruus. Se oli Jyväskylän ensimmäinen kulta eikä unohdu koskaan, mutta tässä erikoista on tämä tarina. Jyväskylässä olimme kuitenkin voittaneet runkosarjan ja meiltä odotettiinkin, että nyt pitää voittaa jos joskus voitetaan.

– Nyt ponnistimme aivan pohjalta. Olimme veitsenterällä monta kertaa ja oli pakko voittaa pelejä, tai kausi olisi mennyt ohi. Aina pystyimme voittamaan, mikä tekee tästä aika ainutlaatuista. Olen itsekin yrittänyt tässä juhlinnan lomassa vähän rauhoittua ja miettiä, että mitä oikeastaan tuli tehtyä. Hieno tarina ja hieno temppu koko seuralta.

Kai Suikkanen luotsasi Bolzanon Ebelin mestariksi.

Miesten sarja

Suikkasen ja Tuokkolan lisäksi yksi tärkeä palanen Bolzanon mestaruusjoukkueessa oli hyökkääjä Matias Sointu, joka teki 18 pudotuspeliottelussa 1+13=14 pistettä.

Urallaan myös KHL:n ja SHL:n nähnyt Tuokkola, 34, on pelannut Ebelissä aiemminkin, kaudet 2014–16. Edelliskaudella hän pelasi JYPissä, joten hän on hyvä myös vertaamaan sarjaa SM-liigaan.

– Suomessa on taktisesti niin hyvä sarja, että tavallaan maalivahdin kannalta voittoon riittää 3–5 hyvää torjuntaa per peli. Täällä se määrä on jopa kaksin- tai kolminkertainen, kun peli ei ole niin organisoitua. Täällä hyökätään enemmän kuin puolustetaan, mikä toki nostaa otteluiden viihdearvoa. Veskareille se on aika kauheaa, kun hommaa tulee aika lailla.

Ebelissä pelaa kahdeksan itävaltalaista joukkuetta sekä Unkarista, Tshekistä, Italiasta ja Kroatiasta yksi joukkue kustakin.

– Se pitää vain hyväksyä, että tilanteita tulee enemmän ja eriskummallisista paikoista. Hyviä pelaajia täällä on. Suuri osa tulee Pohjois-Amerikasta. Pelaajat ovat ammattilaisia ja miehiä, eivät niin nuoria.

Tuokkolalla ei ole sopimusta ensi kaudeksi. Italiassa hän on joutunut olemaan erossa perheestään, joten Suomen kaukaloihin paluu kiinnostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?