Pikkuleijonissa debytoinut maalivahti Filip Lindberg lähtee USA:n yliopistosarjaan – lukiossa hurja keskiarvo 9,64 - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Pikkuleijonissa debytoinut maalivahti Filip Lindberg lähtee USA:n yliopistosarjaan – lukiossa hurja keskiarvo 9,64

Paikasta ensi vuodenvaihteen U20-kisoihin kamppaileva maalivahti Filip Lindberg pelaa ensi kaudella NCAA:ssa. Lindberg pärjää koulussa – ja suhtautuminen alkoholiin on sama kuin esimerkiksi Patrik Laineella: ”ei ole tarvetta.”

Maalivahti Filip Lindbergillä on takanaan kaksi loistokautta Suomen juniorisarjoissa.

24.3.2018 12:33

Yhdysvalloissa yliopistokiekkoa pelaavien suomalaiskiekkoilijoiden määrä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Tällä kaudella NCAA:n korkeimmalla sarjatasolla, ykkösdivisioonassa, on pelannut 23 suomalaispelaajaa.

Yksi ensi kauden suomalaisista freshmaneista, tulokkaista, on maalivahti Filip Lindberg, 19. A-nuorten SM-liigassa Tuton tolppien välissä loistavan kauden pelannut Lindberg alkoi ajatella yliopistouraa jo poikkeuksellisen varhain. Perhetuttu, nykyään TPS:ssä torjuva Rasmus Tirronen lähti NCAA:han, kun Lindberg oli seitsemännellä luokalla. Se sai nuoren pojan tekemään päätöksiä.

– Seiskaluokalla en ollut niin hyvä opiskelija, vaan aika keskiverto. Sitten yliopistoon lähteminen ja oman jääkiekkounelman tavoittelemisesta tuli sellainen väliunelma tai -tavoite, mitä haluaisin 5-6 vuoden päästä tehdä. Aloin tsemppaamaan koulussa, koska tiesin että silläkin on merkitystä, Lindberg kertoo.

Tulos näkyy taululla. Ylioppilaskirjoitukset juuri valmiiksi saaneen Lindbergin lukuaineiden keskiarvo lukiossa on 9,64. Hiljattain varmistui, että ensi kaudella hän opiskelee ja pelaa Massachusettsissa Amherstin yliopistossa.

– Yliopisto on sellainen hyvä reitti vielä isompiin valoihin. Aika moni huippu jatkaa sieltä ammattijääkiekkoilijaksi. Se avaa paljon ovia, jos pelit lähtevät lentoon, Lindberg miettii.

– Olen lukiossa panostanut ihan sikana kursseihin. Jos on kaksi yhtä hyvää veskaria ja toisella on parempi ja toisella huonompi keskiarvo, voisi olettaa niiden ottavan paremman opiskelijan. Urheilijan ura voi kuitenkin loppua kuin seinään, niin joku ammatti pitää olla, että pystyy jatkamaan elämää. Jääkiekko on ykkössijalla, mutta varasuunnitelmakin pitää olla.

Pelaaja-agentti, nuorten kuten Lindbergin kohdalla perheen neuvonantajan roolissa toimiva Tomi Haula on usein puhunut yliopistokiekon puolesta – niin myös nyt.

– Jos on vähänkään aivoja, mielestäni sinne kannattaa ilman muuta lähteä. Suomessa välillä puhutaan, että sinne lähteminen olisi jotenkin pois Suomelta, mutta eihän se niin ole. Iso osa näistä pelaajista tulee esimerkiksi takaisin pelaamaan SM-liigaan, Haula painottaa.

Niin – ja tulevat takaisin korkeakoulutettuina, tuoden oman panoksensa suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Juuri näin.

Ennätysmies

Kukaan maalivahti ei ole A-nuorten SM-liigan historiassa pelannut yhden kauden aikana yhtä paljoa otteluita kuin Lindberg, joka torjui Tuton paidassa 48 ottelua torjuntaprosentilla 92,2 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,69. Koko kausi jätti hyvän tunteen – uuden joukkueen lisäksi Lindberg asui ensi kertaa elämässään omillaan ja totuttautui pienoismuodossa siihen, mitä muutto Yhdysvaltoihin tuo elämässä.

– Alkukausi oli ihan hyvä, mutta varsinkin loppukaudesta pelit menivät vielä paremmin, kun pystyin lukemaan peliä eri tavalla. B-nuorissa Bluesissa joukkue oli yksi sarjan parhaista, mutta nyt olimme nousijajoukkue. Totuin kauden edetessä siihen, että läpiajoja tulee vähän enemmän ja takatolpalla on useammin ekstraäijä. Oli tosi hauska kausi, kun joukkueessakin oli niin hyvä henki.

Filip Lindberg torjui Tuton maalilla peräti 48 A-nuorten SM-liigan ottelua.

Pitkälti maalivahtipeli piti turkulaisen nousijajoukkueen A-nuorten pääsarjassa. Tuton urheilutoimenjohtaja ja A-nuorten päävalmentaja Elmo Aittola oli vakuuttunut maalivahtinsa otteista.

– On pyhäinhäväistys ja totaalifarssi, ettei häntä valittu Nuorten SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi. Sen näkee suoraan tilastoistakin, Aittola ihmettelee.

Lindberg valittiin liigan kakkostähdistöön. Parhaan maalivahdin palkinto meni kärkijoukkue Kärpissä 26 ottelua torjuntaprosentilla 90,7 torjuneelle Justus Annuselle.

Toisin kuin liigaorganisaatiot, Tuto olisi voinut karsintojen kautta pudota sarjasta. Keväällä alemmassa jatkosarjassa Tuton tavoite oli säilyä A-nuorten liigassa. Lindberg torjui turkulaiset kuiville.

– Kovempaan painetilaan ei maalivahti voi nuorten sarjassa joutua, Aittola linjaa.

– Jos A-nuorten sarjassa valittaisiin NHL:n tyyliin arvokkain pelaaja Hart Trophylla, ”Fille” olisi ollut aivan ylivoimainen valinta.

Tavoitteena U20-kisat

Helmikuussa Lindberg debytoi alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa (2 ottelua, 4 päästettyä maalia, torjuntaprosentti 92,5). Tshekkiä ja Sveitsiä vastaan Pikkuleijonien maalia vartioinut Lindberg kamppailee paikasta MM-kisakoneessa ensi vuodenvaihteessa. Kisoihin pääsy on myös yksi hänen omista tavoitteistaan ensi kaudelle.

– Hän esiintyi turnauksessa ihan hyvin, ja on yksi neljästä-viidestä maalivahdista, jotka ovat mukana taistelemassa paikoista kisakoneessa, alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Jussi Ahokas linjaa.

Suomen veskarit eivät ole viime vuosina loistaneet alle 20-vuotiaiden kisoissa. Varmimmin kisakoneeseen näyttävät olevan tyrkyllä vuodenvaihteen MM-kisoissa heikosti esiintynyt Ukko-Pekka Luukkonen ja Lassi Lehtinen. Kolmannesta paikasta kamppailevat ainakin Lindberg ja Daniel Lebedeff, joka pelaa ensi kaudella Wisconsinin yliopistossa.

Kaikki Lindbergin tuntevat puhuvat hänen urheilullisuudestaan ja koulumenestyksestään. Ahokas painottaa, että nykypäivän nuoret kiekkoilijat ovat hänen mukaansa yleisestikin hyviä koulussa.

– Nuoret pelaajat ovat nykyään keskimäärin muutenkin parempia koulussa kuin vaikka minun sukupolveni. Numerot ovat hyviä, Ahokas sanoo.

Tuto sijoittui keväällä nuorten SM-liigan alemmassa jatkosarjassa neljänneksi kymmenestä joukkueesta.

Huippukuntoinen Lindberg on paitsi hyvä koulussa, myös äärimmäisen urheilullinen jääkiekkoilija.

– Olen kerran maistanut alkoholia, kun olimme tyttöystävän kanssa Turussa treffeillä ja talo tarjosi skumppalasin. Mutta ei se ole minun juttuni, enkä tykännyt siitäkään yhtään. Mieleni ei tee, eikä ole mitään tarvetta juoda, niin miksi joisin. Se tuntuu turhalta, eikä ainakaan edistä urheiluakaan.

Heti perään Lindberg huomauttaa:

– Ei minulla ole mitään sitä vastaan, enkä pidä sitä pahana. Se ei vain ole minun juttuni, mutta en tuomitse ketään tai mitään. En ole kokeillut nuuskaa tai tupakkaakaan. Ei ole ollut tarvetta.

Myös ns. ”herkut” ja roskaruoka ovat kokonaan poissa hänen ruokavaliostaan.

– Kun kroppa tottuu siihen, ettei saa kaikkia sokereita ja keinotekoisia aineita, niin eipä niitä tee mielikään. Mä vaan testasin sitä neljä vuotta sitten. Tuntui heti paljon paremmalta. Kun syö jotain herkkuja, sokeritasot nousevat ja tulee energiapiikkejä, mutta vähän väliä on väsynyt. Nyt minua ei oikeastaan ikinä väsytä, ja energiat pysyvät tasaisesti ylhäällä. Se auttaa treenaamiseenkin.

Moderni veskari

Lindberg valittiin vuosi sitten B-nuorten SM-sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Bluesia koko uransa edustanut Lindberg lähti sen jälkeen Turkuun, hakemaan vielä suurempaa vastuuta nousijajoukkueesta, jonka materiaali ei ollut kärkijoukkueiden tasolla.

Tuton joukkueella ei ollut maalivahtivalmennusta, mutta Espoossa Lindbergiä kaksi kautta valmentanut Kalle Harjunpää on jatkanut Lindbergin taustalla ja tehnyt jatkuvasti töitä hänen kanssaan. Myös muita maajoukkuetason maalivahteja valmentanut Harjunpää kehuu suojattiaan vuolaasti.

– ”Fille” on poikkeuksellisen sitoutunut urheilija, joka tekee nöyrästi ja määrätietoisesti töitä tavoitteidensa eteen, maalivahtikoutsi sanoo.

Harjunpää näkee 185-senttisen Lindbergin erittäin potentiaalisena modernin ajan maalivahtina.

– Peli menee jatkuvasti nopeampaan suuntaan, ja silloin maalivahtipelissä on kyse enemmän ja enemmän ehtimisestä. ”Fillen” vahvuudet sopivat tähän kuvaan täydellisesti, koska ne ovat kehonhallinta ja nopeus.

Kalle Harjunpää ja Filip Lindberg vuosi sitten B-nuorten parhaan maalivahdin palkinnon kanssa.

Valmentajat arvioivat Lindbergillä olevan potentiaalia pitkälle. Myös hänen omat tavoitteensa ovat korkealla – unelma siintää NHL:ssä, kuten kaikilla kiekkoilijoilla.

On kuitenkin kylmä fakta, että vaikka NCAA:n urheilullinen taso on korkea, vain harvat ja valitut etenevät ammattilaissarjoihin.

Mutta on selvää, että jos yliopistokaukaloissa loistaa, otteet huomataan. Lindbergin uuden opinahjon joukkueesta NHL:ään ovat nousseet muun muassa Los Angeles Kingsin tähtiveskari Jonathan Quick ja Pittsburgh Penguinsissa kaksi Stanley Cupia kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan voittanut Conor Sheary, 25.

29 000 opiskelijan Massachusetts-Amherst on lisäksi tehnyt isoja kiekkopanostuksia, joiden avulla se pyrkii nousemaan menestyjäjoukkueeksi. Joukkue pelaa Hockey East -konferenssissa, jossa on viime vuosina nähty lukuisia suomalaisnuorukaisia.

Ammatillisesti ja kouluttautumisen kannalta urheilubisneksestä kiinnostuneelle Lindbergille on lupailtu joukkueesta toivotunlaista roolia.

– Olen ymmärtänyt, että he hakevat minua heti pelaavaan rooliin ja isoihin saappaisiin. Minulla on kovat odotukset, on hienoa päästä kunnolla näyttämään. Se on aina makea asia, veskarilla on niin iso vastuu pelistä. Jos pelaa tosi hyvin, voi olla pelien sankari – ja jos pelaa huonosti, peli voi kaatua maalivahtiin. Pääsen käsittelemään sitä vastuuta, Lindberg sanoo.

Vastuunkantoon on yksinkertainen resepti.

– Kiekkoa pitää saada kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?