Jääkiekko

Täydelliseksi jääkiekkoilijaksi kuvailtu Bobby Orr täytti 70 vuotta – tältä hän näyttää nyt

Julkaistu:

Jääkiekko
Kanadalainen kiekkolegenda Bobby Orr täyttää tänään 70 vuotta. Veli-Pekka Ketolan mielestä Orr oli parempi kuin Wayne Gretzky.
Luuleksää olevas joku Bobby Orr?

Myös nuoremman sukupolven kiekkoihmiset tietävät, mitä edellä mainittu lennokas heitto tarkoittaa. Luuleeko pelaaja liikoja itsestään, kuvitteleeko hän olevansa yhtä taitava kuin kanadalainen puolustajalegenda Bobby Orr?

Jääkiekkoa otteillaan mullistanut Orr täyttää 70 vuotta tänään tiistaina. Orr oli aikoinaan ensimmäinen puolustaja, joka rikkoi NHL:ssä sekä sadan pisteen rajan että voitti pistepörssin.

Orria pidettiin yleisesti maailman parhaana jääkiekkoilijana ennen maanmiehensä Wayne Gretzkyn valtakautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Miehellä ei ollut mitään puutteita. Hän oli täydellinen jääkiekkoilija, sanoo Suomi-kiekon legenda Veli-Pekka Ketola.


Orr mullisti etenkin puolustajien pelaamista. Puolustamisen lisäksi hän tuki hyökkäyksiä ennennäkemättömällä tavalla. ”Neljäntenä hyökkääjänä” hän muutti ajan asenneilmastoa puolustajista. Otteillaan Orr raivasi tietä muun muassa Paul Coffeyn kaltaisille puolustajille ja nykyajan erikkarlssoneille.

– Orr oli 20 vuotta aikaansa edellä. Hän osasi kaiken, mitä jääkiekkoilija ylipäätään tarvitsee. Hän oli taitava, tehokas ja aggressiivinen, Ketola kehuu.


Ketolan omassa kirjanpidossa Orr menee jopa Gretzkyn ohi. ”Ison Mustan” perustelukin tulee viipymättä.

– Orr hoiti itsensä alusta loppuun asti. Ei hän tarvinnut mitään suojelijoita ympärilleen.

– Orrilta löytyi kovuutta. Hän otti vitosen painin kenen kanssa tahansa. Häntä ei huimannut yhtään. Se viheltää, joka pelkää. Ja Orrin kohdalla se oli niin, että juna vihelsi, Ketola veisteli.

Rohkeutta

Mutta ennen kaikkea Orr oli taitava, ennakkoluuloton ja rohkea pelaaja kiekon kanssa. Nykyään tässä yhteydessä puhutaan pelirohkeudesta.

Orr on kertonut Ilta-Sanomille, että hänestä yritettiin Boston Bruinsissa muokata erilaista pelaajaa kuin hän lopulta oli. Pelityyli ei aluksi miellyttänyt valmentajia.

– Jos joku osaa luistella ja pelata, antakaa heidän pelata. Antakaa nuorten olla luovia ja tehdä ratkaisuja, muutakin kuin lyödä kiekkoa pleksin kautta, Orr linjasi IS:lle Kanadan MM-kisoissa vuonna 2008.


Ketola pelasi Orria vastaan Kanada Cupissa vuonna 1976. Suomi hävisi Kanadalle 2–11. Vaahteralehtipaidat veivät turnauksen ja Orr valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

– Meidän kannalta siitä ei jäänyt paljon muisteltavaa, Ketola naurahti.

”Ihan kympin ukko”

Orrin pelaajaura päättyi polvivammaan vuonna 1979. Tämän jälkeen hän työskenteli muun muassa erilaisissa varustevalmistajien pr-hommissa. Edustustehtävät toivat hänet myös Suomeen.


Ketola oppi tuntemaan Orria myös kaukalon ulkopuolella. Illanvietto 1970-luvulla Winnipegissä hyväntekeväisyysottelun jälkeen jäi mieleen. Lisäksi Ketola tapasi Orrin Suomessa 1980-luvun alussa, kun tämä pelaajauransa jälkeen oli pr-töissä.

Ketola kuvailee Orria karismaattiseksi ja miellyttäväksi mieheksi.

– On lupsakka kaveri, eikä hänellä ollut koskaan mitään diivan elkeitä. On herrasmies ja kaikin puolin äijä ihan viimeisen päälle, ihan kympin ukko, Ketola ylistää.

– Toivotan hänelle pitkää ikää!

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt