Jääkiekko

Tältä Suomen unelmien poikamies näytti 18-vuotiaana – miten hyvä kiekkoilija NHL:ään varattu tv-komistus oikeasti oli?

Julkaistu:

Jääkiekko
Unelmien poikamies oli niin lupaava jääkiekkoilija, että hänet varattiin NHL:ään.
Tiistaina Nelosella alkavan Bachelor Suomen unelmien poikamiestä Joni Lindlöfiä, 33, on kehuttu monin tavoin.

Hänen kehutaan nähneen paljon maailmaa, olevan itsevarma, rehti ja reilu sekä – tietenkin – pitkä, raamikas ja lihaksikas.

On myös käynyt ilmi, että hän on entinen jääkiekkoilija, mikä ei ainakaan vähennä unelmien poikamiehen kiinnostavuutta.

Mutta millainen jääkiekkoilija uransa keväällä 2014 Ruotsin kolmannella sarjatasolla päättänyt unelmien poikamies oikein oli?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta-Sanomat otti selvää.

Lupaava juniori

Lupaava hän oli ainakin, sillä Tapparan kasvatti pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Slovakiassa 2002. Samassa joukkueessa kiekkoilivat myös tulevat NHL-pelaajat Valtteri Filppula, Sean Bergenheim ja maalivahti Hannu Toivonen.

Suomi sijoittui neljänneksi, mutta NHL:n kykyjenetsijät olivat panneet merkille turnauksen kahdeksassa ottelussa 1+2=3 tehopistettä iskeneen isokokoisen laitahyökkääjän.

Washington Capitals varasi Lindlöfin seitsemännellä kierroksella varaustilaisuuden 209:nä pelaajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samana kesänä NHL:ään varattiin yhteensä 26 suomalaista. Lindlöf ei ollut katraan ainoa, jolle NHL-varauksesta jäi käteen tyhjä arpa, sillä vain 11 suomalaispelaajaa kesän 2002 varauksista pelasi koskaan NHL:ssä.

Heistä Filppula ja Dallasin maalivahti Kari Lehtonen pelaavat taalaliigassa edelleen.

Lindlöf laittoi luistimet naulaan 2014 mielestään täysin palvelleena entisenä pelaajana.

– Ehkä ajauduin muutaman kerran väärään aikaan väärään paikkaan. Monesti olen kuullut sanottavan, että olisi ollut paukkuja ja potentiaalia komeampaan uraan, mutta mitään ei ole jäänyt hampaankoloon, Lindlöf sanoo.

Juniorivuosien urotöistä huolimatta Lindlöf pelasi miesten pääsarjassa loppujen lopuksi vain 33 runkosarjaottelua, joista 11 SM-liigan HPK:ssa (2004–05) ja 22 Ranskan liigassa (2009–10).


Alemmissa sarjoissa otteluita kertyi sen sijaan kunnioitettava määrä: Suomessa kolme kautta Mestistä ja Ruotsissa viisi kautta maan kolmannella sarjatasolla. TuTossa hän voitti Mestiksen mestaruuden 2008 ja samana keväänä Mestiksen pudotuspelien maalikuninkuuden.

– Sain nähdä eri maita ja paikkoja, opin kaksi uutta kieltä täydellisesti ja sain valtavan määrän hienoja muistoja ja kavereita. Vaikka lopputulos uran suhteen ei ollut ihan maksimi, olen siihen vilpittömästi tyytyväinen.

Varma liigapelaaja

TuToa mestaruuskaudella 2007–08 valmentanut Ismo Lehkonen muistaa Lindlöfin hyvin.

– Minulla ei ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa hänestä. Pidin ehdottoman varmana, että hänestä tulee todella hyvä liigapelaaja ainakin, ja jos läpilyönti liigassa onnistuu, jopa EHT-tason pelaaja, Lehkonen sanoo.

– Hän oli isokokoinen (188 cm, 90 kg) ja kovaluonteinen luottopelaaja, joka pystyi pelaamaan kovaa kamppailupeliä. Hänellä oli sellainen pelurin luonne, johon valmentaja oppi luottamaan sitä enemmän, mitä kovemmiksi pelit menivät, Lehkonen sanoo.

Lehkonen sanoo suoraan, että häntä ottaa päähän, ettei Lindlöfin läpimurto liigassa onnistunut.

– Mutta voi olla, että hän luovutti liigan suhteen vähän liian helposti. Kaikki eväät olivat kyllä.

Väärä aika ja paikka

Lindlöf itse korostaa, ettei ole jäänyt jossittelemaan uransa kulkua, mutta yksi asia on jäänyt hampaankoloon. Hän lähti Tapparan A-junioreista Kanadan pääjuniorisarjaan WHL:n Kelownaan NHL-varauksensa jälkeen 2002.

– Se oli kaikin puolin upea kokemus ja siellä tosiaan oppi tavoille, Lindlöf muistelee.

Ensimmäinen kausi oli joukkueelta lähes nappisuoritus. Kelowna Rockets eteni junioriliigan arvostettuun lopputurnaukseen Memorial Cupiin, mutta erinomainen runkosarja ei tuottanut mestaruutta.

Seuraavaan kauteen Kelowna lähti ennakkosuosikkina, eteni taas Memorial Cupiin ja voittikin himoitun pystin – mutta ilman Lindlöfiä.

Hänet oli kauden puolivälissä myyty Lethbridgeen, jonka päävalmentajana silloin toimi suuri suomalainen jääkiekkolegenda Mikko Mäkelä.

– Joo, Miksa osti mut sinne kesken kauden, Lethbridgen pakkasiin. Se on ehkä ainoa asia, mikä on jäänyt harmittamaan, koska jos asiat olisivat menneet paremmin – niin, tai jos olisi itse pelannut paremmin – hyllyssä voisi nyt olla pari sellaista mestaruussormusta, jollaisia ei ole joka pojalla, Lindlöf naurahtaa.

– Jätkät lähettivät myöhemmin kuvia monen tonnin sormuksistaan, jotka olivat saaneet. Se jäi vähän harmittamaan.

Alasarjat kutsuvat

Kelownasta Lindlöf palasi Suomeen ja Jukka Jalosen valmentamaan HPK:oon syksyllä 2004. Sattumalta samana syksynä NHL:ssä alkoi työsulku, jonka seurauksena koko kausi jäi pelaamatta ja monet NHL-pelaajat siirtyivät Eurooppaan pelaamaan.

HPK hankki muun muassa Jani Ritan, Josh Holdenin, Rostislav Kleslan ja Riku Hahlin Pohjois-Amerikasta.

– Kerhon joukkueessa oli niin kovia pelimiehiä, että paikka jäi lunastamatta, Lindlöf sanoo suoraan.

– Näin hänessä potentiaalin, mutta hän ei ollut silloin urheilullisesti vielä valmis liigaan, kertoo puolestaan Jyrki Louhi, HPK:n silloisen joukkueen runkopelaaja.

Sen jälkeen Lindlöf lähti kiertämään Mestiksen seuroja: tutuiksi tulivat Hermes, SaPKo ja TuTo. Mestaruuden jälkeen hän yritti testileirin kautta kasvattajaseuraansa Tapparaan, mutta ei aivan saanut paikkaa.

Sitten alkoi pitkä kierros Ruotsin alasarjoissa, mikä on hieman hämmästyttävää, koska Lindlöfin CV:llä olisi pitänyt aueta paikka edes Ruotsin kakkostasolta.

Hän siirtyi Asplöveniin, Ruotsin kolmannelle sarjatasolle.

– Tarjous tuli aika nopeasti sen jälkeen, kun ovi Tapparaan oli mennyt kiinni ja silloin Asplöven yritti tosissaan nousua seuraavalle tasolle.

– Ja sieltä sai tonnin kuussa enemmän kuin olisin saanut Suomesta, joten päätin lähteä.

Nousu epäonnistui, mutta Lindlöf sai paikan Ranskan pääsarjasta. Jalkavammasta huolimatta kausi meni niin hyvin, että hän sai kahden vuoden jatkosopimuksen, mutta taas kohtalo puuttui peliin.

– Ranskan liitto kyttäsi siihen aikaan tosi tarkkaan seurojen palkkakuluja, joten sopimuksestani oli napattu puolet pois. Olin taas elokuussa ilman seuraa.


Lindlöf palasi taas Ruotsiin jossa kiersi neljän kauden aikana neljä eri seuraa, kunnes päätti lopettaa.

– Olin saanut aika pitkään tehdä sitä, mistä olin lapsena haaveillut, mutta sitten alkoi tuntua, että eiköhän tämä ollut tässä. Miksi painaa niska limassa kesät talvet ilman, että tästä jää mitään käteen, Lindlöf toteaa.

Yllätyskutsu ohjelmaan

Nyt Lindlöf on tiistaina alkavan tv-ohjelman tähti – aika yllättävää sekin.

– Kaverin tyttöystävä oli nähnyt ohjelman mainoksen televisiossa ja maininnut asiasta kotonaan. Eikä aikaakaan, kun sieltä tehtiin minun tietämättäni hakemus ohjelmaan, Lindlöf kertoo.

– Pian sen jälkeen sain puhelun tuotantoyhtiöstä ja minua houkuteltiin mukaan. Olin ensin, että ei onnistu missään tapauksessa, mutta parituntisen tapaamisen jälkeen ajattelin, että miksi ei. Jos en lähde mukaan, niin se voi kaduttaa loppuelämän, Lindlöf sanoo mutkattomasti.

– Ja voihan olla, että sieltä löytyisi se vaimokin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt