Kiekko-Espoo palaa kaukaloon – kilpakumppanit ostivat ikonisen logon seuran nenän alta - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kiekko-Espoo palaa kaukaloon – kilpakumppanit ostivat ikonisen logon seuran nenän alta

Kiekko-Espoo palaa, mutta uudella ilmeellä. Edessä voi pahimmillaan olla pitkä taistelu seuran ilmeestä.

Kiekko-Espoon vanha ja uusi logo.­

9.3.2018 6:44

Maanantaina uutisoitiin, että jääkiekkoseura Kiekko-Espoo on on herätetty henkiin. Kyseessä on perillinen vuonna 1984 perustetulle seuralle, joka nousi aina SM-liigaan saakka.

Kiekko-Espoo aloittaa toimintansa ensi kaudella C–A-junioreissa sekä myös miesten edustustasolla. Sarjataso ei ole vielä tiedossa.

Seura ei kuitenkaan syntynyt uudestaan puhtaasta hyvästä tahdosta, vaan osin myös sisäisen riitelyn seurauksena.

Alkuperäisen Kiekko-Espoon tarkoitus oli kerätä yhteen Espoon lahjakkaimmat pelaajat vanhimmissa juniori-ikäluokissa ja aikuisten edustusjoukkueessa.

Seuraaja Blues jatkoi samalla tiellä ja otti vuosien varrella yhä voimakkaammin haltuun koko espoolaisen jääkiekkojunioritoiminnan. Kaupungin lukuisista kasvattajaseuroista Espoon Palloseura ja Espoon Kiekkoseura halusivat lopulta erkaantua Bluesin junioriorganisaatiosta. Näin tapahtui pari vuotta sitten.

EPS ja EKS ovat myös seurat uuden Kiekko-Espoon takana. Tarkkasilmäisimmät seuraajat huomasivat julkistustilaisuudesta, että uuden K-Espoon logo on erilainen kuin vanha, SM-liigavuosilta tuttu versio.

Syy tähän on monimutkainen ja hoopo.

Yksinkertainen version mukaan uusi K-Espoo ei omista vanhan logon oikeuksia.

Monisäikeisemmäksi asian tekee se, että logon oikeudet omisti aiemmin Espoo Unitedin Urheiluntuki ry, joka on myös entinen Kiekko-Espoo Liiga ry.

Kun Espoo United Urheiluntuki ry meni viime syksynä konkurssiin, huutokaupattiin sen omistuksessa olleet asiat. Yksi niistä oli vanha Kiekko-Espoon logo.

Uuden K-Espoon puuhamiehet tekivät huutokaupassa tarjouksen, mutta eivät sen suurinta. Voittaja oli Blues Juniors ry – mikäpä muukaan.

Blues juniorsin puheenjohtaja Jarmo Muukkonen, miksi ostitte itsellenne Kiekko-Espoon logon?

– Halusimme varmistaa sen konkurssipesästä, ettei se joudu ulkopuolisten käsiin. En tiedä, kuka muu sen olisi voinut haluta, mutta siitä tehtiin muitakin tarjouksia.

Jarmo Muukkonen vuonna 2007­

Kenties sen olisi halunnut uusi Kiekko-Espoo ry?

– Voisin kuvitella, että he olisivat sen halunneet.

Yritättekö ostamalla vanhan logon estää Kiekko-Espoota käyttämästä uutta logoaan, joka näyttää melko samanlaiselta?

– Ei ole tällä hetkellä tarkoitus haastaa mitään. Olen lähettänyt Kiekko-Espoo ry:lle ilmoituksen siitä, että vanha logo on meillä ja olemme valmiit keskustelemaan siitä.

Eli haluatte myydä sen heille tai lisensoida sen heidän käyttöönsä?

– Nämä ovat mahdollisia vaihtoehtoja.

Jos he kieltäytyvät maksamasta, yrittäisittekö estää heitä käyttämästä uutta logoa?

– En ala spekuloida sillä, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.

Aiotteko alkaa hyödyntää logoa mitenkään, esimerkiksi fanituotemyynnissä?

– Ei ole suunnitelmissa tällä hetkellä.

Uuden Kiekko-Espoo ry:n taustavaikuttaja Ami Rubinstein kertoo saaneensa Blues Juniorsilta tiedonannon siitä, että logo on heidän hallussaan. Patentti- ja rekisterihallitus ei ole vielä rekisteröinyt omistajanmuutosta.

– Meidän näkökulmasta tämä ihmetyttää sikäli, että mitä heidän sääntöjään ja toimintaansa tunnen, toiminnan päätarkoitus ei ole hallinnoida tunnuksia, joita he eivät käytä, Rubinstein kertoo.

Seuran uusi logo valittiin yleisöäänestyksellä kahdesta eri vaihtoehdosta.

– Uuden logon suunnittelu aloitettiin, kun kävi selväksi, ettemme saa vanhaa logoa käyttöömme. Halusimme antaa espoolaisille sen, minkä he kokivat parhaaksi. Siksi pidimme äänestyksen. Uudet vaihtoehdot luotiin kunnioittamaan vanhaa perinnettä, mutta molemmat olivat täysin uusia logoja.

Olisitteko valmiita maksamaan Blues juniorsille saadaksenne vanhan logon käyttöönne?

– En ota kantaa tuohon. Olemme luoneet uuden logon sillä tiedolla, ettemme saa vanhaa käyttöömme. Se on suuri sääli.

Blues juniorsin ja Kiekko-Espoon välistä suoraa yhteistyötä siis tuskin kannattaa lähitulevaisuudessa odottaa.

Molemmilta puuttuu yksi huipputason toiminnan junioriputken olennaisimmista asioista: vakaa aikuisten edustusjoukkue, josta lahjakkuudet nousisivat huipputasolle.

Kaupungin nykyisen lippulaivan Espoo Unitedin tulevaisuus on kuukaudesta toiseen vaakalaudalla, eikä toiminnan jatkumisesta ensi kaudella ole takeita.

Seura pelasi Mestiksen runkosarjan viimeisen ottelunsa keskiviikkona Kiekko-Vantaata vastaan ja hävisi sen voittomaalikilpailussa 2–3. Espoo United jäi pudotuspelien ulkopuolelle ja sen kausi päättyi.

Korjattu tieto Espoo Unitedin kauden viimeisestä ottelun lopputuloksesta ja kauden päättymisestä klo 8.19.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?