Kommentti: Se oli Leijonille kidutusta – Etelä-Korea voitti tasaviisikoin 2–1! - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Se oli Leijonille kidutusta – Etelä-Korea voitti tasaviisikoin 2–1!

Julkaistu: 20.2.2018 16:31

Oli vaikea uskoa näkemäänsä Gangneungin areenan katsomossa. Leijonat oli hämmästyttävän kesy.

Jos olisi pitänyt silmät kiinni läpi Suomen ja Etelä-Korean välisen puolivälieräkarsinnan, matsista olisi syntynyt vähintäänkin tasaväkinen mielikuva. Tai siis isännät olisivat todennäköiset voittaneet pystyyn ja aiheuttaneet olympiakiekon suurimman pommin.

Nimittäin Gangneungin lehtereillä olleet katsojat huusivat kurkku suorana käytännössä aina, kun isäntämaan sinnikkäät soturit laukoivat, taklasivat, torjuivat tai olivat ylipäätään kiekon kanssa Leijonien puolustusalueella.

  • Yllä olevalla videolla Juha Hiitelä ja Vesa Rantanen keskustelevat Etelä-Korea-ottelusta sekä ennakoivat puolivälierää Kanadaa vastaan.

Äänijänteet taipuivat kaakkoon silloinkin, kun Korea tuli yli keskialueen kiekon kanssa.

Uskomatonta meininkiä! Loistava tunnelma!

No, katsoin pelin luonnollisesti silmät auki, ja jonkinlaiselta pommilta sekin tuntui. Huh, huh!

Että osasivatkin Suomen pojat tehdä illastaan hankalan – kiitos onnettoman tunnetasonsa, asenteensa. Se oli sunnuntaihiihtelyä järven jäällä. Se oli Leijonille kidutusta.

Korealaisfanit vastasivat siitä, että tunnelma oli kohdallaan.

Voitto irtosi (5–2), mutta käteen ei jäänyt mitään. Toisaalta ymmärrettävää, koska Leijonat ilmiselvästi yritti säästellä energiaansa keskiviikon puolivälierämatsiin Kanadaa vastaan.

Kyllä, suomalaispelaajat olivat täysin varmoja jatkopaikastaan. Ketkä eivät muka olleet?

Leijonien viheltely kantoi toisen erän avauskympille, koska Petri Kontiolan johtama ykkösylivoima oli jälleen murhaava. Kahden yv-maalin jatkeeksi tullut Miro Heiskasen 3–0-maali hiljensi lopulta intohimoisen korealaisyleisön – mutta vain hetkeksi.

Leijonien seisoskelu lähti lapasesta. Korea kiitti, kumarsi syvään ja iski herkeämättä kimppuun. Toisessa erässä laukaukset maalia kohti menivät tasan 12–12, ja hetkittäin Leijonat oli jopa hurjassa mankelissa. Kun joukkue lähti Korean peliin mukaan, omassa päädyssä näkyi ylipelaamista. Sitten jo heiluikin verkko.

Hurmaava meteli alkoi, kun Brock Radunske ja Jin Hui Ahn siivittivät Korean maaleillaan Suomen iholle. Ansaitusti.

Etelä-Korea osoitti uskottavuutensa

Pakko nostaa Etelä-Korealle hattua. Se oli täyden kympin suoritus.

Kun aikanaan kuulin Korean saavan olympiakisat järjestettäväkseen ja tiesin maan näin ollen osallistuvan ensikertaa olympialätkään, naurahdin. Myönnän pohdiskelleeni, että siitä voisi tulla kaikkien aikojen olympiafloppi.

Olin väärässä. Etelä-Korea pelasi Gangneungissa yllättävän uskottavaa lätkää.

Suomen Jukka Peltola joutui katselemaan välillä tuskaisen näköisenä tulostaululle.

Toki Leijonien lepsuilu auttoi sitä suuresti tiistaina, mutta joukkueen pelissä oli oikeasti paljon hyviä elementtejä. Siinä oli tahtoa, kamppailuintoa, hyviä laukauksia ja ennakkoluulottomuutta. Korealaiset osasivat pitää luistimilla myös vauhtia.

Suomalaisilla oli merkittävä rooli Etelä-Korean kiekkoprojektissa, nimenomaan Mestiksen seuralla K-Vantaalla. Korealaiset ovat luonteeltaan sellaisia, etteivät he halua nolata itseään missään. He ovat valmiita pistämään huimia summia likoon maineensa vuoksi. No, Samsung-bisneksestä, jos mistä, riittää jaettavaa.

Eikä pommi jäänyt pelkästään mielikuvaksi. Etelä-Korea nimittäin voitti pelin tasaviisikoin 2–1!

Jonkin sortin sensaatio.

Kanada tietää Leijonien heikkoudet

Pakkopulla on taputeltu. Mitä seuraavaksi?

Keskiviikon puolivälieräkamppailua ajatellen Korea-matsilla ei tunnepuolen suhteen pitäisi olla minkäänlaista merkitystä. Leijonien pelaajilla jäi niin paljon asennetta varastoon, että intensiteettiä löytyy varmasti.

Leijonat otti lopulta voiton, tosin vaivoin.

Huolenaiheita kuitenkin löytyy. Leijonat on edelleen liikaa ykkösylivoimansa ja ykkösvahtina Mikko Koskisen varassa. Kanadaa vastaan tämä ei riitä. Ei missään nimessä. Kanada tietää Suomen heikkoudet.

Keskiviikkona kokeneet Leijonien pelaajat eivät voi enää katsoa vain turnauksen supertähden Eeli Tolvasen suuntaan.

Ketkä uskaltavat nousta esiin?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?